Ghidul locatarilor de bloc în contextul pandemiei COVID-19

©

Autor:

Ghidul locatarilor de bloc în contextul pandemiei COVID-19

În contextul pandemiei COVID-19, este absolut necesară organizarea rapidă a populației pentru respectarea tuturor măsurilor generale impuse de către autorități. Aceasta presupune respectarea măsurilor de distanțare socială, a măsurilor de igienă şi a tuturor celorlalte restricții impuse de către organizațiile guvernamentale.
În cazul persoanelor care îşi au domiciliul în locuințe individuale (la casă) poate fi mai simplu deoarece, modul de organizare pentru respectarea tuturor restricțiilor şi a masurilor de protecție impuse le aparține cu exclusivitate. În cazul persoanelor care îşi au reşedința în cadrul asociațiilor colective de proprietari (apartamente la bloc sau la casă), modul de organizare pentru respectarea măsurilor de protecție impuse de autorități, pentru prevenirea infectării sau răspândirii infecției cu noul coronavirus, este ceva mai dificil de realizat.

Cu toate acestea, riscul de transmiterea a infecției cu noul coronavirus este mult mai mare în cazul persoanelor care îşi au reşedința în cadrul locuințelor colective, din cauza fluxului crescut de persoane care trăiesc şi îşi desfăşoară activitățile în acele spații.

În decursul unei zile, fiecare din locatarii unui bloc se deplasează pentru realizarea diferitelor activități cotidiene, profesionale, etc. În acest mod este posibilă contaminarea cu noul coronavirus a spațiului colectiv comun, acesta din urmă devenind o adevărată sursă de infecție.

Pentru a evita acest lucru, se recomandă organizarea eficientă a asociațiilor de locatari, în scopul respectării cu strictețe a masurilor de protecție impuse. Aceasta presupune respectarea măsurilor de igienizare a spatiilor comune, colectarea responsabilă a resturilor menajere şi susținerea vecinilor aflați în autoizolare.

Măsuri de igienizare a spațiilor comune

Pentru a limita răspândirea infecției cu noul coronavirus, se recomandă menținerea spațiului colectiv comun intr-o ordine şi curățenie desăvârşită. Aceasta presupune dotarea asociației colective cu mănuşi şi măşti de protecție, detergenți, soluții de dezinfectare, lavete, găleți, mopuri şi alte echipamente necesare curățeniei interioare şi spălarea zilnică a scărilor, a geamurilor şi a uşilor de la intrarea în asociație, dezinfectarea zilnică a mânerelor de la uşă, a balustradelor, a butoanelor interfonului sau ascensorului a cutiilor postale şi a oricăror alte suprafețe existente în spațiul colectiv.

  • Se recomandă eliminarea obiectelor aflate în spațiul colectiv, care ar putea îngreuna procesul de igienizare sau care pot împiedica realizarea corectă a igienizării, precum flori, decorațiuni, afişe, anunțuri, etc.
  • Se recomandă evitarea utilizării ascensorului.
  • De asemenea, se recomandă aerisirea frecventă a spatiului colectiv (dacă este posibil, aerisirea timp de zece minute la fiecare oră).
  • Este contraindicată măturarea spațiului comun, datorită riscului crescut de ridicare în aer a particulelor de agenți patogeni. În această perioadă, se recomandă curățarea spațiului colectiv utilizând în exclusivitate mopul.
  • După realizarea curățeniei la nivelul spațiului colectiv, se recomandă aruncarea echipamentelor de protecție (mască, mănuşi) la gunoi şi spălarea pe mâini cu apă şi săpun, timp de cel puțin 20 de secunde.
  • În contextul prezenței mai multor vecini în spațiul colectiv al blocului, se recomandă respectarea unei distanțe minime de protecție de cel puțin un metru față de celelalte persoane.


Depozitarea responsabilă a resturilor menajere

În contextul pandemiei COVID-19, persoanele angajate în cadrul serviciului de salubritate sunt expuse în permanență riscului de contaminare şi de infectare cu noul coronavirus.

În această circumstanță, se impune adoptarea unor măsuri suplimentare pentru colectarea şi reciclarea resturilor menajere, precum:

  • Plasarea deşeurilor menajere în interiorul sacilor de gunoi şi legarea acestora la gură.
  • Evitarea utilizării toboganului pentru gunoi al blocului; în contextul pandemiei cu noul coronavirus, acesta poate reprezenta o adevărată sursă de infectare.
  • Depunerea sacilor menajeri la nivelul pubelelor de gunoi stradale.
  • După depunerea sacilor menajeri în interiorul pubelelor stradale, se recomandă dezinfectarea imediată a mâinilor cu ajutorul sticluței cu dezinfectant sau cu ajutorul sticluței de alcool sanitar, avute în buzunar.


Colectarea deşeurilor menajere cu potențial infecțios (precum mănuşi, măşti, servețele de unică folosință, pansamente, obiecte de igienă intimă, scutece, etc.) se poate realiza prin plasarea lor într-un sac menajer, legat ulterior la gură şi etichetat corespunzător şi aruncarea sa în pubela special desemnată pentru acest lucru.

După fiecare aruncare a sacilor menajeri, se recomandă dezinfectarea mâinilor inainte de atingerea vreunei suprafețe existente în interiorul spațiului colectiv, pentru a preveni contaminarea acesteia.

Susținerea vecinilor aflați în autoizolare

Se recomandă comunicarea zilnică cu vecinii aflați în autoizolare, prin intermediul telefoanelor sau a mijloacelor de comunicare online, pentru evaluarea stării lor de sănătate şi pentru a le asigura aprovizionarea cu cele necesare (alimente, medicamente şi alte produse necesare non-alimentare).

Înainte de livrarea cumpărăturilor, se recomandă dezinfectarea produselor cumpărate, după care sacoşele cu cumpărături vor fi plasate în uşii apartamentului vecinului aflat în izolare, care va fi anunțat telefonic cu privire la sosirea proviziilor.

Se recomandă evitarea contactului direct cu persoanele aflate în izolare.

De asemenea, pe lângă aceste măsuri luate la nivel de asociație, este necesară respectarea individuală a măsurilor generale de protecție, impuse de autorități, precum:

  • Spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, timp de cel puțin 20 de secunde.
  • Utilizarea măştii respiratorie şi a mănuşilor de protecție, la fiecare părăsire a domiciliului.
  • Evitarea contactului apropiat cu alte persoane (mai ales cu persoanele care prezintă manifestări clinice specifice infecțiilor respiratorii).
  • Evitarea vizitelor şi primirii vizitatorilor în locuință, în perioada pandemiei COVID-19.
  • Evitarea atingerii nasului, a ochilor sau a feței cu mâinile murdare (datorită posibilității infectării cu noul coronavirus şi răspândirii acestuia în întreg organismul).
  • Evitarea utilizării mijloacelor de transport în comun.
  • Evitarea călătoriilor şi a deplasării inutile.
  • Dezinfectarea frecventă a tuturor suprafețelor din locuință cu o soluție dezinfectantă pe bază de alcool 60%.
  • Acoperirea nasului sau a gurii cu un şervețel de unică folosință sau cu o batistă, în caz de strănut sau tuse (pentru a limita răspândirea virusului şi infectarea celorlalte persoane din jur).
  • Aerisirea spațiului de locuit, de preferat timp de zece minute la fiecare oră.
  • Evitarea administrării medicamentelor antibiotice sau antivirale fără recomandarea medicului.


În acest mod, poate fi prevenită contaminarea spațiului de locuit şi infectarea cu noul coronavirus a persoanelor care îşi au domiciliul în cadrul asociațiilor colective de proprietari.


Data actualizare: 24-04-2020 | creare: 24-04-2020 | Vizite: 1027
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •