Ghidul autoizolării în contextul pandemiei COVID-19
Autor: Dr. Purtan Teodora
În contextul pandemiei COVID-19, termenul de autoizolare este frecvent utilizat. Aceasta reprezintă izolarea, din propire inițiativă, la domociliu timp de 14 zile, în cazul care nu prezintă manifestări clinice specifice infecției COVID-19, însă se încadrează în următoarele categorii:
- 1. Au intrat în contact cu persoane confirmate cu COVID-19
- 2. Au intrat în contact cu persoane care prezintă simptome specifice infecției cu noul coronavirus (ruse, febră, etc.) și care au călătorit în zone cu număr crescut de cazuri COVID-19
- 3. Au călătorit în ultimele 14 zile în zone roșii sau galbene de transmitere a COVID-19
- 4. Este membru de familie a unei persoane care se încadrează în circumsstanțele descrise anterior.
- Zonele care prezintă risc crescut de infecție cu noul coronavirus, în cadrul cărora au fost înregistrate cele mai multe cazuri de COVID-19, sunt împărțite în zone roșii și zone galbene.
- Zonele galbene de risc sunt reprezentate de acele țări în cae au fost înregistrate peste 500 de cazuri de COVID-19. Toate statele incluse în zona galbenă impune autoizolarea timp de 14 zile.
Pe pagina de internet cnscbt.ro este publicată o listă a zonelor afectate de noul coronavirus, care este actualizată de fiecare dată când este necesar.
Deși plasate în autoizolare, numeroase persoane sunt în necunoștiță în ce privește modul de acționare în această circumstanță și acționează într-o manieră total necorespunzătoare, care poate atrage anumite sancțiuni (precum amendă contravențională sau chiar dosar penal).
În continuare vom prezenta măsurile care trebuiesc luate de către persoanele aflate în autoizolare și modul în care acestea ar trebui să acționeze:
1. Măsuri necesare înainte de instituirea autoizolării.
Înainte de începerea perioadei de izolare, se recomandă contactarea angajatorului de la locul de muncă sau a unității de învățământ, în cazul studenților și a elevilor și informarea acestora cu privirea la starea de autoizolare. De asemenea, se recomandă anunțarea rudelor și a prietenilor cu privire la necesitatea autoizolării, pentru a preveni apariția unei vizite neașteptate în următoarele 14 zile.
Se recomandă intrarea în autoizolare atât a persoanei vizate, cât și a celorlalte persoane aflate cu ea în locuință.
La sfârșitul perioadei de izolare, se va acorda concediu medical sau scutire medicală.
2. Măsuri necesare pe parcursul perioadei de autoizolare.
Pe parcursul autoizolării, se recomandă respectarea tuturor măsurilor impuse de către autorități. În această perioadă este restricționată părăsirea domiciliului timp de 14 zile, primirea vizitatorilor sau contactul apropiat cu persoanele care asigură furnizarea anumitor servicii de aprovizionare cu alimente, etc.
Încălcarea regimului autoizolării la domiciliu atrage amendă contravențională de până la 200 000 lei, iar în cazul în care se constată faptul că persoana aflată în autoizolare, care a încălcat măsurile de restricție, este pozitivă la testul pentru COVID-19, se poate ajunge la dosar penal datorită implicării acesteia în procesul de răspândire a bolii.
3. Măsuri de igienă impuse în perioada de autoizolare.
Măsurile de igienă impuse persoanelor aflate în autoizolare sunt similare celorlalte persoane și sunt reprezentate de următoarele aspecte:
- Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde, de fiecare dată când este necesar.
- Evitarea contactului apropiat cu celelalte persoane aflate la domiciliu; dacă este posibil se recomandă izolarea într-o cameră separată față de acestea.
- Curățarea frecventă a tuturor suprafețelor din gospodărie (masă, birou, obiecte de mobilier, robinete, clanțele ușilor, ghiuvete, etc., suprafețe care sunt atinse și de ceilalți membri ai familiei, aflați la domiciliu) cu soluții dezinfectante pe bază de alcool 60%.
- Evitarea primirii vizitatorilor pe parcursul celor 14 zile de autoizolare.
- Aerisirea frecventă a tuturor încăperilor din locuință (dacă este posibil se recomandă aerisirea începărilor timp de zece minute la fiecare oră).
- Acoperirea nasului sau a gurii cu un șervețel de unică folosință sau cu o batistă, în caz de tuse sau strănut. Ulterior, șervețelul va fi aruncat la gunoi, iar mâinile vor fi spălate cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde.
- Apelarea urgentă la 112 în caz de apariție a vreunei simptome specifice COVID-19, precum tuse, febră, durere în gât, dificultăți la respirație, etc.
- Dacă există posibilitatea, se recomandă contactarea frecventă a medicului de familie pentru a-l ține la curent asupra evoluției tuturor persoanelor aflate în autoizolare.
- Pentru obținerea mai multor informații sau recomandări referitoare la infecția COVID-19, se recomandă apelarea TELVERDE 0800 800 358 (gratuit), în cazul cetățenilor români, respectiv apelarea numărului de telefon +4021.320.20.20. (tarif normal), în cazul românilor aflați în diaspora.
4. Apariția simptomelor specifice COVID-19 sau a altei stări de urgență medicală pe perioada autoizolării.
În cazul de apariție a manifestărilor clinice specifice infecției cu noul coronavirus în cazul unuia dintre membrii familiei, sau în cazul în care unul dintre membrii familiei prezintă o urgență medicală (alta decât COVID-19), se recomandă contactarea medicului de familie sau apelarea la numărul de telefon 112. Se va comunica dispecerului medical starea de autoizolare. Este contraindicată părăsirea domiciliului și prezentarea la spital.
Până la sosirea ambulanței, se recomandă acoperirea nasului și a gurii persoanei în cauză cu o mască respiratorie de protecție și evitarea contactului apropiat cu ceilalți membri ai familiei păstrarea unei distanțe de cel puțin 1, 5 metri față de celelalte persoane din cazsă).
La sosire, ambulanța va prelua persoana suspicionată cu COVID-19 și o va transporta la cel mai apropiat centru de boli infecțioase, pentru realizarea testului pentru COVID-19. În unele orașe există posibilitatea recoltării probelor biologice la domiciliul bolnavului. Până la sosirea rezultatului, persoana în cauză trebuie ținută în izolare față de ceilalți membri ai familiei.
În cazul în care rezultatul testării pentru COVID-19 este negativ, se dispune continuarea stării de autoizolare. În cazul în care rezultatul testării este pozitiv, se dispune internarea bolnavului în spital și administrarea tratamentului specific.
În caz de apariție a urgențelor medicale, pesonalul de pe ambulanță va lua decizii în urma consultării cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică din zonă.
5. Sprijinirea persoanelor aflate în autoizolare.
Persoanele aflate în autoizolare pot apela la rude, prieteni sau vecini pentru aprovizionarea cu apă și alimente. De asemenea, în fiecare oraș există firme de curierat special concepute pentru livrarea alimentelor la domiciliul cumpărătorului (contracost).
În cazul în care persoanele aflate în autoizolare nu pot beneficia de serviciul firmelor de curierat sau nu au vecini, rude sau prieteni apropiați care îi pot ajuta la procurarea alimentelor, comitetele județene pentru situații de urgență și autoritățile locale pun la dispoziție persoane care să le asigure celor aflați în autoizolare aprovizionarea cu alimente, apă și măști de protecție. În acest proces, în funcție de circumstanțe, pot fi implicate și organizațiile non-guvernamentale (precum Crucea Roșie, etc.).
Sacoșele cu alimente și alte bunuir necesare vor fi lăsate la intrarea în domiciliul (la poarta casei sau la ușa apartamentului) persoanelor aflate în autoizolare, de unde vor fi ridicate de către acestea. Distanța de siguranță care trebuie păstrată între persoanele aflate în autoizolare la domiciliu și cele care le asigură aprovizionarea cu cele necesare, este de cel puțin doi metri.
Se recomandă ca anunțarea persoanelor aflate în autoizolare cu privire la sosirea celor necesare să se realizeze telefonic, astfel încât persoanele care asigură aprovizionarea să nu atingă soneria sau clanța de la ușă (care pot fi contaminate).
La deschiderea ușii pentru preluarea sacoșelor cu alimente și celelalte bunuri necesare, se recomandă purtarea mănușilor de protecție și a măștii respiratorii de protecție, în cazul persoanelor aflate în autoizolare.
6. Interacțiunea cu curieri, poștași sau alți furnizori, în perioada de autoizolare.
În cazul serviciilor poștale sau a serviciilor de curierat (primire colete, etc.), se recomandă plasarea plicului adresat în cutia poștală, respectiv a coletului la ușa casei persoanelor aflate în autoizolare.
În cazul în care este necesară acordarea unei semnături de către persoanele aflate în autoizolare, ca dovadă a primirii plicului adresat sau a coletului, se recomandă purtarea de către acestea a mănușilor și a măștii respiratorii de protecție, păstrarea unei distanțe de siguranță de doi metri față de curie/poștaș și semnarea actelor necesare cu un instrument de scris propriu (pentru a evita contaminarea instrumentului de scris).
7. Încheierea perioadei de autoizolare.
La încheierea perioadei de autoizolare de 14 zile, persoanele în cauză pot părăsi domiciliu doar în cazul în care nu au prezentat nici o manifestare clinică specifică infecției COVID-19 (caz în care nu este necesară testarea pentru coronavirus).
În cazul persoanelor aflate în autoizolare în urma contactului direct cu o altă persoană confirmată cu COVID-19, se dispune testarea pentru noul coronavirus atât la începutul perioadei de autoizolare, cât și la încheierea perioadei de autoizolare. Aceste persoane pot părăsi domiciliul doar dacă rezultatul testului final este negativ.
La finalul perioadei de autoizolare, persoanele implicate vor primi un aviz epidemiologic acordat de către Direcția de Sănătate Publică, care să precizeze posibilitatea revenirii acesteia în colectivitate.
La ieșirea din autoizolare, se recomandă prezentarea la cabinetul medicului de familie pentru acordarea concediului medical sau a avizului medical. Ulterior, se recomandă respectarea în continuare a măsurilor generale impuse de către autorități, în vederea prevenirii extinderii pandemiei COVID-19.
8. După izolare
La finalul perioadei de autoizolare, stundenții și elevii beneficiază de scutire medicală, iar persoanele angajate beneficiază de concediu medical. Acestea vor fi eliberate de către medicul de familie, la încheierea perioadei de autoizolare, pe baza avizului epidemiologic acordat de către Direcția de Sănătate Publică, fără să fie necesară adeverința de la angajator.
Conform prevederilor OUG 158/2005 și art. 60 (2) din Normele de aplicare, persoana angajată aflată anterior în autoizolare, poate depune la angajator certificatul pentru concediul medical după încheierea perioadei de autoizolare și prezentarea la locul de muncă.
Indemnizația pentru autoizolare sau carantină, acordată angajatului în luna în care acesta s-a aflat în autoizolare și a solicitat concediu medical, este de 75% din valoarea venitului lunar net, asemenea concediului medical acordat pentru oricare altă boală.
Concediul medical acordat pentru autoizolare/carantină nu duce la scăderea zilelor de concediu medical acordate angajatului în cauză pentru alte afecțiuni. De asemenea, în aceste condiții nu se aplică restricția de zece zile, valabilă în cazul acordării concediului medical și a îndemnizației pentru incapacitate temporară de muncă, prezentă în oricare altă afecțiune sau accidente apărute în afara locului de muncă.
2. Coronavirus, Social and Physical Distancing and Self-Quarantine, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/coronavirus/coronavirus-social-distancing-and-self-quarantine
3. Ghid Autoizolare, link: https://fiipregatit.ro/ghid/covid19-autoizolare/
4. Precizari privind conduita in autoizolare, link: https://www.cnscbt.ro/index.php/info-populatie/1537-precizari-privind-conduita-in-autoizolare/file
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Infectat cu Covid19 vaccinat fiind
- Perioada „critica” covid ??
- Imunitate coronavirus - am scleroza multipla de 34 ani
- Intrebare Covid - ma tratez singur, acasa
- Test anti sars-cov 2 IGG
- Hipertensiune sau diabet + coronavirus: inlocuiti inhibitorul de conversie a angiotensinei
- Tuse cronica post COVID19
- Vitiligo si coronavirusul
- Alergie la paracetamol si aspirina