Organizare - ce cumpărăm și ce mâncăm în timpul pandemiei
La nivel global, din ce în ce mai mulÈ›i oameni sunt nevoiÈ›i să rămână acasă, pentru a preveni atât infectarea cât È™i transmiterea infecÈ›iei cu coronavirus. Pandemia a schimbat modul în care obiÈ™nuiam să trăim până acum dar tot acum este momentul în care putem alege să facem o schimbare în ceea ce priveÈ™te o dietă mai sănătoasă. (1)
DeÈ™i nu există un aliment minune care să ne protejeze de infecÈ›ia cu coronavirus, putem ajuta sistemul imunitar să funcÈ›ioneze corespunzător prin adoptarea unui regim alimentar sănătos È™i a unor obiceiuri ce ne pot pune în control asupra situaÈ›iei dificile prin care trece întreaga lume. Acestea includ spălatul frecvent pe mâini cu apă È™i săpun înainte de mese, consumul de alimente nutritive, includerea meditaÈ›iei în stilul nostru de viață È™i odihna de cel puÈ›in 7-8 ore pe noapte. (2)
Potrivit experÈ›ilor de la World Food Programme (WFP) , în această perioadă, se recomandă:
1. Hidratare adecvată
Deoarece organismul uman este format din aproximativ 75% apă, este bine să bem aproximativ 8 pahare de lichide pe zi. O idee bună ar fi să planificăm alarme pe parcursul zilei pentru a ne aminti să bem, cu atât mai mult cu cât aceste momente de stat în casă nu ne solicită fizic È™i putem să nu ne simÈ›im însetaÈ›i. Chiar È™i un grad uÈ™or de deshidratare ar putea reprezenta un factor stresor pentru organism È™i de aceea, oamenii de È™tiință recomandă ca femeile să consume în medie 2,7 litri de lichide pe zi iar bărbaÈ›ii, 3,7 litri. Lichidele pot consta din apă, supe, fructe È™i legume bogate în apă. Dacă vrem să diversificăm gustul apei È™i în acelaÈ™i timp să o îmbogățim cu nutrienÈ›i, putem adaugă în pahar felii de castravete, lămâie sau portocale. Din cauza conÈ›inutului crescut în zahăr, este recomandat să evităm băuturile dulci È™i sucurile. (1, 2)
2. Consumul de alimente care dau energie
Printre alimentele care dau energie se numără orezul, pastele, pâinea È™i rădăcinoasele. Ele ajută în procesul de gândire, pentru a munci È™i pentru protecÈ›ia în faÈ›a infecÈ›iilor. Prin urmare, se recomandă consumul de pâine integrală È™i diverse tipuri de orez, care eliberează energie mai lent, dau senzaÈ›ie de saÈ›ietate pe termen lung È™i ajută la menÈ›inerea unei greutăți optime. (1)
3. Consumul de alimente care stimulează creșterea și dezvoltarea
Aceste alimente au o importanță deosebită pentru copii, ajutând la o creÈ™tere È™i dezvoltare sănătoasă È™i în acelaÈ™i timp, refăcând organismul în prezenÈ›a unei infecÈ›ii. Ele trebuie consumate zilnic, în cantități moderate. Printre aceste alimente se numără carnea, peÈ™tele, ouăle, laptele È™i alte produse lactate precum brânza È™i iaurtul. WPF recomandă produsele cu un termen de valabilitate îndelungat, spre exemplu laptele UHT sau carnea È™i peÈ™tele congelat. Cât despre ouă, ele pot fi păstrate în frigider până la 3 săptămâni de la momentul achiziÈ›ionării, în funcÈ›ie de data expirării. Ouăle reprezintă o sursă de proteine cu conÈ›inut scăzut în grăsimi precum È™i o sursă de vitamine. Consumul de cărnuri la conservă trebuie evitat deoarece acestea conÈ›in cantități crescute de sare È™i grăsime, putând fi înlocuite de ton la conservă, care este o variantă mai sănătoasă. În această perioadă se pot consuma de asemenea proteine vegetale precum linte sau fasole, care au termen de valabilitate îndelungat, fiind in plus bogate în vitamine È™i minerale. (1)
4. Consumul de alimente care asigura bună funcÈ›ionare a organismului, apărându-l de infecÈ›ii
În general, fructele È™i legumele colorate sunt bogate în vitamine È™i antioxidanÈ›i, ajutând atât la prevenirea infecÈ›iilor cât È™i in lupta organismului împotriva agenÈ›ilor infecÈ›ioÈ™i. Astfel, se pot alege fructe È™i legume de culoare verde (broccoli, spanac, varză, fasole verde, castraveÈ›i, zucchini, mere verzi, kiwi, avocado, struguri), de culoare portocalie (morcovi, porumb dulce, cartofi dulci, roÈ™ii galbene, dovleac, piersici, caise, mango, pere, ananas, portocale, grapefruit), de culoare roÈ™ie (roÈ™ii, ridichi, struguri, cireÈ™e, zmeură, mere roÈ™ii, căpÈ™uni) sau de culoare albastră È™i mov (vinete, varză, mure, afine, prune, stafide, smochine). O alternativă la fructele È™i legumele proaspete sunt cele congelate, cele la conservă, cele uscate sau murăturile. (1)
5. Consumul de alimente și suplimente alimentare care fortifică organismul
În funcÈ›ie de situaÈ›ie, poate fi nevoie de alimente È™i suplimente alimentare care întăresc organismul, singure sau alături de mesele uzuale. (1)
6. Efectuarea de exerciții fizice
OMS (OrganizaÈ›ia Mondială a Sănătății) recomandă cel puÈ›in 30 de minute pe zi de activitate fizică pentru adulÈ›i È™i o oră pe zi pentru copii. Dacă există posibilitatea, se recomandă mersul sau alergatul în aer liber, cu păstrarea distanÈ›ei de restul persoanelor. În cazul în care ieÈ™itul afară nu este permis, se pot efectua exerciÈ›ii ficice online, se poate dansa, face yoga sau se pot urca È™i coborî scările blocului. (1)
7. Evitarea alimentelor bogate în grăsimi, zahăr È™i sare
Se recomandă evitarea alimentelor înalt procesate, deoarece nu oferă niciun beneficiu din punct de vedere nutritiv. (1)
Aportul de vitamine (A, C, D), minerale (zinc), proteine, probiotice È™i prebiotice poate aduce beneficii în această perioadă:
- Vitamina A se întâlneste în morcovi, cartofii dulci, mango, caise, spanac, broccoli, kale. Ea ajută la răspunsul anticorpilor împotriva toxinelor È™i substanÈ›elor străine. (2)
- Vitamina C se găseÈ™te în portocale, grapefruit, kiwi, căpÈ™uni, ardei roÈ™u È™i verde, broccoli, varză de Bruxelles, conopidă. Ea creÈ™te cantitatea de anticorpi din sânge È™i ajută la procesul de diferenÈ›iere al limfocitelor, ceea ce oferă protecÈ›ie împotriva infecÈ›iilor. Unele studii sugerează că vitamina C în cantitate mare (cel puÈ›in 200 miligrame) ar reduce durata simptomelor de răceală. (2)
- Vitamina D se întâlneÈ™te în ouă, peÈ™te (inclusiv peÈ™te la conservă, precum somon sau sardine), brânzeturi, produse lactate, tofu È™i ciuperci. Potrivit unui cercetător de la Universitatea din Boston, ea ar regla producÈ›ia unei proteine care distruge selectiv agenÈ›ii infecÈ›ioÈ™i, inclusiv bacteriile È™i virusurile. De asemenea, vitamina D influenÈ›ează activitatea È™i numărul de celule albe din sânge, cunoscute È™i sub denumirea de limfocite T killer, care reduc multiplicarea bacteriilor È™i a virusurilor. CarenÈ›a de vitamină D poate slăbi sistemul imun, crescând riscul de infecÈ›ii virale È™i de infecÈ›ii de tract respirator superior. Potrivit studiilor, suplimentele cu vitamina D ar putea proteja împotriva infecÈ›iilor virale acute de tract respirator. TotuÈ™i, nu există nicio dovadă cum că acestea protejează împotriva infecÈ›iei cu coronavirus. (2)
- Zincul se găseÈ™te în fasole, alune, cereale, fructe de mare, năut, seminÈ›e, germeni de grâu, crab, homar, stridii, vită È™i iaurt. El ajută la creÈ™terea È™i diferenÈ›ierea celulelor sistemului imun. O meta-analiză sugerează că suplimentele cu zinc reduc durata simptomelor răcelii banale deÈ™i sunt necesare studii la scară largă pentru confirmarea acestor rezultate. (2)
- Proteinele sunt conÈ›inute atât de alimente de origine animală (peÈ™te, pui, vită, lapte, iaurt, ouă, brânză de vaci) cât È™i de origine vegetală (nuci, seminÈ›e, fasole È™i linte). Proteinele intră în componenÈ›a celulelor imune È™i a anticorpilor, având un rol esenÈ›ial în buna funcÈ›ionare a sistemului imun. (2)
- Probioticele sunt conÈ›inute de produsele lactate fermentate (iaurt È™i kefir), de brânza maturată È™i de alimentele fermentate precum varza murată. Prebioticele se întâlnesc în cerealele integrale, banane, ceapă, usturoi, fasole, praz È™i sparanghel. Ele ajută la sănătatea microbiomului (totalul microbilor buni din organism), care ajută sistemul imun să lupte împotriva infecÈ›iilor. (2)
Pe lângă o alimentaÈ›ie corespunzătoare, un alt lucru important în timpul pandemiei este limitarea cât mai mult posibil a vizitelor la supermarket. O idee bună ar fi imaginarea meselor (mic-dejun, prânz È™i cină) pentru cel puÈ›in 5 zile astfel încât să ieÈ™im cât mai puÈ›in din casă. Când mergem la magazin, putem dezvolta o listă de cumpărături cu tot ce este nevoie, pentru a nu uita vreun aliment care să ne determine să ne deplasăm iarăși de la domiciliu. Dacă în casă sunt È™i copii, atunci putem să îi implicăm È™i pe ei în gânditul, pregătitul È™i strânsul meselor. Putem să învățăm să facă pâine de casă, să gătească un ou sau să creeze o salată. În cazul în care vrem să limităm È™i mai mult mersul la magazin, putem face cumpărături online. (3)
Atunci când mergem la magazin, este bine să È™tergem mânerul căruÈ›ului cu un È™erveÈ›el umed dezinfectant, pe care să îl aruncăm apoi în coÈ™. De asemenea, este indicat să venim cu o plasă de acasă. Când plătim la casă, se recomandă să folosim cardul bancar È™i nu bani cash, deoarece aceÈ™tia ar putea fi o sursă de infecÈ›ie. Mai mult, dacă trebuie să introducem codul pin, cel mai bine e să apăsăm pe taste cu articulaÈ›ia degetului, pe care o dezinfectăm apoi cu un gel antibacterian pentru mâini. (3)
Momentul meselor este potrivit pentru reconectarea cu familia, de aceea o idee bună ar fi să evităm deschiderea televizorului È™i să încercăm să găsim subiecte de discutat împreună (despre vacanÈ›e, făcut glume, încercând pe cât posibil să evităm È™tirile de la televizor, care ne pot întrista). (3)
2. How to strenghten your immunity during the coronavirus pandemic: https://edition.cnn.com/2020/03/25/health/immunity-diet-food-coronavirus-drayer-wellness/index.html
3. Making health and nutrition a priority during the coronavirus pandemic: https://nutrition.org/making-health-and-nutrition-a-priority-during-the-coronavirus-covid-19-pandemic/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Intrebare Covid - ma tratez singur, acasa
- Test anti sars-cov 2 IGG
- Hipertensiune sau diabet + coronavirus: inlocuiti inhibitorul de conversie a angiotensinei
- Modularea imunitatii in infectia covid 19
- Tuse cronica post COVID19
- Covid-19 si sinuzita
- Ajutor urgent! covid19 poate ataca inima, creierul la copii de 19-20 de ani?
- Alergie la paracetamol si aspirina