Tulpina sud-africană a coronavirusului - Omicron: ce știm până acum
Cercetătorii sud-africani au identificat în această săptămână o nouă tulpină de coronavirus, aceasta fiind responsabilă pentru creșterea bruscă a cazurilor cu COVID-19 în provincia Gauteng. (1)
Nu se știe exact unde a apărut de fapt noua variantă, dar a fost detectată pentru prima dată de oamenii de știință din Africa de Sud și a fost identificată și la călătorii din Hong Kong și Botswana. (1)
Motivul pentru care există un interes deosebit pentru tulpina sud-africană B.1.1.529 - denumită Omicron - este faptul că prezintă o serie nouă de mutații, cu un potențial de răspândire mult mai mare. (1)
Omicron: ce știm până acum?
Știm că noua variantă este diferită genetic de variantele anterioare, inclusiv variantele Beta și Delta, dar nu știm sigur dacă aceste modificări genetice fac varianta mai transmisibilă sau mai periculoasă. Potrivit oamenilor de știință, varianta B.1.1.529 are peste 30 de mutații, în comparație cu varianta Delta, care are doar două mutații. În Africa de Sud, varianta ar reprezenta 75% dintre cazurile noi descoperite în țară. (2)
Mutațiile multiple au loc în genomul virusului, în special în regiunea care codifică proteina spike, responsabilă pentru intrarea virusului în celulele gazdă. Proteina spike este și ținta ideală a vaccinurilor. (3) Până acum, nu există niciun indiciu cum că Omicron provoacă o boală mai gravă. Experții sud-africani au constatat faptul că unele persoane infectate nu prezintă simptome, așa cum este și în cazul celorlalte variante. (4)
Este important de știut că toate virusurile, inclusiv virusul care provoacă COVID-19, se schimbă în timp. Până în prezent, în întreaga lume au fost identificate sute de variante ale acestui virus și sunt urmărite îndeaproape. Se presupune că mutațiile evoluează la o persoană deja infectată, cu un sistem imunitar care nu a putut elimina virusul, favorizând modificarea acestuia. (5)
Această variantă reduce din protecția oferită de vaccin?
Pare a fi mai contagioasă decât varianta Delta și, pentru că are un număr mult mai mare de mutații, Omicron ar putea să scadă eficacitatea vaccinului. Varianta Delta, descoperită inițial în India, a redus eficacitatea vaccinurilor cu 40%. Nu este destul de clar dacă această nouă variantă provoacă forme mai severe sau are o mortalitate mai mare. (4)
Conform cercetătorilor, vaccinul tot va rămâne util, eficiența totală a anticorpilor neutralizanți fiind puțin probabil să se piardă chiar și în cel mai rău caz. Experimentele efectuate rapid în săptămânile următoare vor aduce informații asupra eficacității vaccinului. (5)
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat de mult despre vaccinarea deficitară din țările sărace, potențiale „cuiburi” de noi variante și solicită țărilor occidentale să facă din vaccinarea globală o prioritate. (6) În Africa de Sud, doar 24% din populație a primit două doze de vaccin (față de 70%-80% din mai multe țări europene, de exemplu). Cu cât populația este mai puțin vaccinată, cu atât virusul circulă mai mult și cu atât este mai probabil să sufere mutații. (7)
De ce noua tulpină a apărut în Africa de Sud?
În Africa de Sud, o mare parte din populație este afectată de virusul HIV și are sistemul imun compromis (mai slab). Din acest motiv, profesorul de virologie de la Universitatea Sorbona din Paris, precizează faptul că sud-africanii sunt mai susceptibili la infecțiile persistente, precum COVID-19. Mai precis, când sunt infectați cu COVID-19, acești oameni devin un bioreactor care permite virusului să selecteze mutații care pot evolua. (8)
Există posibilitatea ca Omicron să înlocuiască varianta Delta, să fie mai transmisibilă sau mai bună în a evita imunitatea naturală sau cea indusă de vaccin. (6)
Tocmai din acest motiv, sunt dezvoltate strategii pentru a detecta variantele cât mai repede posibil prin studii clinice, epidemiologice și de laborator. Totuși, acest lucru necesită timp, iar în acest timp varianta se va răspândi mai departe. (6)
Sunt justificate restricțiile de călătorie impuse de anumite țări?
Călătorii care sosesc în Marea Britanie din Africa de Sud, Namibia, Botswana, Lesotho, Eswatini și Zimbabwe vor fi obligați să se autoizoleze timp de 10 zile. De asemenea, țările Uniunii Europene au acționat rapid vineri pentru a încerca să oprească călătoriile aeriene din sudul Africii. (6)
Rolul restricțiilor de călătorie luate în ultimele ore este de a cumpăra timp, iar prioritatea este de a stabili dacă Omicron reprezintă într-adevăr o amenințare. (6)
Instrumentul disponibil pentru a reduce impactul la nivel global este vaccinarea. Aceasta reduce cantitatea de virus aflat în circulație. (9)
Epidemiologi din întreaga lume monitorizează dinamica noii variante, încearcă să răspundă la întrebări precum: Cine este contaminat și cât de repede se infectează?, pentru a cuantifica rapid riscurile și a ieși din speculații.
Până în prezent, varianta Delta rămâne de departe cea mai transmisibilă formă de COVID-19, reprezintând mai mult de 99% dintre secvențele detectate de coronavirus. Mai multe investigații sunt în curs de desfășurare pentru a determina impactul posibil al acestor mutații asupra capacității virusului de a transmite mai eficient, de a afecta eficacitatea vaccinului și de a evita răspunsul imun și/sau de a provoca boli mai severe sau mai ușoare. (10)
Știința și dovezile științifice corecte sunt esențiale pentru a înțelege impactul noii variante. Între timp, lumea este sfătuită să respecte pe deplin măsurile de prevenție și să respecte directivele autorităților naționale. (11)
Sfaturi pentru a evita infectarea cu COVID-19
- Vaccinați-vă!
- Păstrați distanța fizică de cel puțin 1 metru față de ceilalți, chiar dacă nu par să fie bolnavi. Evitați aglomerația și contactul apropiat.
- Purtați o mască potrivită atunci când distanțarea fizică nu este posibilă, mai ales în locuri slab ventilate.
- Curățați-vă mâinile frecvent cu un produs pe bază de alcool sau apă și săpun.
- Acoperiți-vă gura și nasul cu cotul sau cu un șervețel când tușiți sau strănutați. Aruncați șervețelele folosite imediat și curățați-vă mâinile în mod regulat.
- Dacă dezvoltați simptome sau sunteți testat pozitiv pentru COVID-19, autoizolați-vă până vă recuperați. Dacă aveți febră, tuse și dificultăți de respirație, solicitați imediat asistență medicală. (11)
Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt febra, tusea uscată, oboseală și pierderea gustului sau a mirosului. Simptomele mai puțin frecvente includ dureri de cap, dureri în gât, ochi roșii sau iritați, diaree, o erupție cutanată sau decolorarea degetelor de la mâini sau de la picioare. (11)
2. Tracking SARS-CoV-2 variants. Accessed November 26, 2021. https://www.who.int/emergencies/emergency-health-kits/trauma-emergency-surgery-kit-who-tesk-2019/tracking-SARS-CoV-2-variants
3. Theoharides TC, Conti P. Be aware of SARS-CoV-2 spike protein: There is more than meets the eye. J Biol Regul Homeost Agents. 2021;35(3):833-838. doi:10.23812/THEO_EDIT_3_21
4. Qu’est-ce que ce nouveau variant en Afrique du Sud? Le Soleil. Published November 26, 2021. Accessed November 26, 2021. https://www.lesoleil.com/2021/11/26/quest-ce-que-ce-nouveau-variant-en-afrique-du-sud-ee94620598c58563619447a23d23ed27
5. Administrator. Nouvelle souche de COVID-19 : Que savons-nous à ce jour ? World Health Organization - Regional Office for the Eastern Mediterranean. Accessed November 26, 2021. https://www.emro.who.int/fr/media/actualites/new-covid-19-strain-what-do-we-know-to-date.html
6. WHO/Europe | Home. Accessed November 26, 2021. https://www.euro.who.int/en/home
7. Un nouveau variant du Covid-19 détecté en Afrique du Sud. Accessed November 26, 2021. https://www.20minutes.fr/sante/3181811-20211125-coronavirus-nouveau-variant-detecte-afrique-sud
8. Variant détecté en Afrique du Sud : “Une partie de ses mutations est associée à la contagiosité du virus.” LCI. Accessed November 26, 2021. https://www.lci.fr/sante/variant-detecte-en-afrique-du-sud-une-partie-de-ses-mutations-est-associee-a-la-contagiosite-du-virus-interwiew-vincent-marechal-virologue-2203010.html
9. expert reaction to B.1.1.529 variant situation in South Africa; and UK travel restrictions in response | Science Media Centre. Accessed November 26, 2021. https://www.sciencemediacentre.org/expert-reaction-to-b-1-1-529-variant-situation-in-south-africa-and-news-that-travellers-arriving-in-the-uk-from-several-southern-african-countries-will-have-to-quarantine-and-from-1200-uk-time-on-t/
10. Shiehzadegan S, Alaghemand N, Fox M, Venketaraman V. Analysis of the Delta Variant B.1.617.2 COVID-19. Clin Pract. 2021;11(4):778-784. doi:10.3390/clinpract11040093
11. Advice for the public on COVID-19 – World Health Organization. Accessed November 26, 2021. https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni