Cel mai bun vaccin COVID? Analiză comparativă a vaccinurilor anti-COVID
Ce sunt vaccinurile COVID și cum funcționează?
Vaccinurile anti COVID sunt produse biologice, administrate în scop preventiv, care stimulează sistemul imun să producă anticorpi, asemănător post-expunerii la infecția cu virusul SARS-CoV-2, dar fără a se produce boala COVID-19. Prin urmare, în urma vaccinării se dezvoltă imunitate (protecție) în doze variabile față de respectiva boală. În prezent, nu se cunoaște cu exactitate durata de timp a protecției oferită de oricare din vaccinurile anti COVID existente autorizate și utilizate.
Există mai multe tipuri de vaccinuri împotrivaCOVID, bazate pe diferite tehnologii de preparare:
- vaccinuri ARNmesager (ARNm)- utilizează acizi nucleici sintetici (acid ribonucleic mesager-ARNm) care transferă informații către celulele organismului pentru a produce proteina de suprafață S (spike) care se găsește pe suprafața virusului SARS-CoV-2. Proteina țintește un răspuns imun din partea organismului care produce anticorpi cu rol de protecție împotriva infecției produsă de virus. Astfel de vaccinuri au ca beneficiu major prepararea lor într-o perioadă scurtă de timp. Vaccinurile ARNmesager au mai fost studiate pentru prevenția gripei, virusului Zika, virusului rabic și virusului citomegalic. În prezent, există două astfel de vaccinuri COVID, cele ale firmelor farmaceutice Pfizer-BioNTech și Moderna.
- vaccinuri cu vectori virali - utilizează o versiune modificată a unui alt virus (nu cel ce cauzează COVID-19) ca vector pentru a oferi protecție, cum ar fi virusul influenza, virusul rujeolic sau adenovirus. Vectorul pătruns în organismul uman produce proteina S (spike) care se găsește pe suprafața SARS-CoV-2 și care este inofensivă pentru organism, dar este recunoscută de sistemul imun ca fiind străină și determină producerea de anticorpi. Vaccinurile COVID preparate conform acestei tehnologii moderne de inginerie genetică sunt vaccinurile Oxford/Astra Zeneca, Janssen Johnson&Johnson și Gamalaya-Sputnik.
- vaccinuri cu subunități virale - obținute prin utilizarea unei componente specifice virusului SARS-CoV-2 (proteina S-spike) care determină un răspuns imun foarte puternic. Este un tip de vaccin mai ușor de obținut deoarece nu e nevoie decât de producția unei părți din virus. Un astfel de vaccin COVID este vaccinul Novavax.
- vaccinuri cu virus inactivat - obținute prin inactivarea virusului în laborator, prin procedee chimice, căldură sau radiații și induc un răspuns imun semnificativ, dar inactivarea virusului poate să nu inducă un răspuns imun corect fată de virusul SARS-CoV-2. Un astfel de vaccin COVID dezvoltat este CoronaVac. (1, 2, 3)
Tipuri de vaccin COVID
Urmatoarele vaccinuri anti COVID au fost autorizate și recomandate pentru utilizare în Uniunea Europeana: (4, 5, 6, 7)
Denumire | Tip | Doză | Temperatura de păstrare | Eficacitate | Reacții adverse | Contraindicații |
BNT-162b2 Pfizer BioNTech Prospect |
ARNm | 2 injecții intramuscular, la 21 zile distanță | - 70°C - stabilitatea la temperatura camerei: 2 ore |
95% | - reacții alergice severe: senzație de leșin, modificări ale bătăilor inimii, dificultăți la respirație, umflare a feței sau gâtului, urticarie sau erupție pe piele - durere la locul injecției - oboseală - durere de cap - dureri musculare - febră - frisoane - greață - vărsături - somnolență sau amețeli - umflare a ganglionilor limfatici |
- nu se administrează persoanelor cu vârstă sub 16 ani - alergie la substanță activă și celelalte componente ale vaccinului - infecție cu febră mare peste 38°C - afecțiuni care implică sângerare sau apariția vânătăilor, tratamente cu medicamente anticoagulante - imunodeficiență (infecție HIV) sau medicamente care slăbesc sistemul imunitar (administrare de corticosteroizi, imunosupresoare, medicamente administrate în cancer) |
mRNA-1273 Moderna Prospect |
ARNm | 2 injecții intramuscular, la 28 zile distanță | - 20°C timp de 6 luni - 2-8°C timp de 30 de zile - stabilitatea la temperatura camerei:12 ore |
94% | - reacții alergice severe: senzație de leșin, modificări ale bătăilor inimii, dificultăți la respirație, umflare a fetei sau gâtului, urticarie sau erupție pe piele - durere la locul injecției - oboseală - durere de cap - dureri musculare - febră - frisoane - greață |
- nu se administrează persoanelor cu vârsta sub 18 ani - alergie la substanța activă și celelalte componente ale vaccinului - infecție cu febră mare peste 38°C - afecțiuni care implică sângerare sau apariția vânătăilor, tratamente cu medicamente anticoagulante - imunodeficiență (infecție HIV) sau medicamente care slăbesc sistemul imunitar (administrare de corticosteroizi, imunosupresoare, medicamente administrate în cancer) |
AZD-1222 Astra Zeneca Prospect |
Vector viral | 2 injecții intramusculare la 4-12 săptămâni distanță | - 2-8°C - stabilitatea la temperatura camerei: 6 ore |
70% *date limitate referitoare la eficacitate pentru persoane cu vârsta de 55 de ani și peste |
- reacții alergice severe: senzație de leșin, modificări ale bătăilor inimii, dificultăți la respirație, umflare a feței sau gâtului, urticarie sau erupție pe piele - durere la locul injecției - oboseală - durere de cap - dureri musculare - febră - frisoane - greață - vărsături - somnolență sau amețeli - umflare a ganglionilor limfatici |
- nu se administrează persoanelor cu vârsta sub 18 ani - alergie la substanța activă și celelalte componente ale vaccinului - infecție cu febră mare peste 38°C - afecțiuni care implică sângerare sau apariția vânătăilor, tratamente cu medicamente anticoagulante - imunodeficiență (infecție HIV) sau medicamente care slăbesc sistemul imunitar (administrare de corticosteroizi, imunosupresoare, medicamente administrate în cancer) |
JNJ-78436735 Janssen Johnson&Johnson Prospect |
Vector viral | 1 injecție intramuscular | - 20°C timp de 2 ani - 2-8°C timp de 3 luni |
66% | - reacții alergice severe: senzație de leșin, modificări ale bătăilor inimii, dificultăți la respirație, umflare a feței sau gâtului, urticarie sau erupție pe piele - durere la locul injecției - oboseală - durere de cap - dureri musculare - febră - frisoane - greață - vărsături - somnolență sau amețeli - umflarea ganglionilor limfatici |
- nu se administrează persoanelor cu vârstă sub 18 ani - alergie la substanța activă și celelalte componente ale vaccinului - infecție cu febră mare peste 38°C - afecțiuni care implică sângerare sau apariția vânătăilor, tratamente cu medicamente anticoagulante - imunodeficiență (infecție HIV) sau medicamente care slăbesc sistemul imunitar (administrare de corticosteroizi, imunosupresoare, medicamente administrate în cancer) |
Siguranţa vaccinurilor COVID
Vaccinarea reprezintă cea mai bună metodă de prevenție a infecției cu noul Corona virus. Dar, cum știm dacă vaccinurile COVID sunt sigure?
Urgența cauzată de virusul SARS-CoV-2 a impus dezvoltarea si aprobarea utilizării vaccinurilor COVID într-un timp mult mai scurt decât în mod obișnuit. Chiar dacă au fost folosite tehnologii noi de preparare a vaccinurilor COVID cum este tehnica ARNmesager, aceste tehnici au fost deja cercetate cu mulți ani înainte, astfel încât companiile farmaceutice au putut demara un proces rapid și sigur de fabricare a vaccinurilor.
Fiecare vaccin a fost atent testat și verificat în laborator (pe animale) înainte de a fi aprobat pentru utilizare. Odată aprobate pentru utilizare, aceste vaccinuri au fost monitorizate continuu pentru a se confirmă că sunt sigure pentru persoanele care le primesc. Fiecare producător a putut începe studiile clinice numai după ce testele din laborator au ieșit pozitive. Studiile clinice s-au realizat cu ajutorul participării voluntarilor sănătoși și s-au desfășurat în 3 faze:
- faza I: doar un numar mic de voluntari au primit vaccinul (20-50 de persoane).
- faza II: vaccinul a fost administrat câtorva sute de persoane voluntare
- faza III: vaccinul a fost administrat câtorva mii de persoane, oferind date despre siguranța și eficacitatea vaccinului testat.
Pentru siguranța populatiei vaccinate, Agenția Europeana pentru Medicamente (EMA) a folosit aceleași standarde inalte de evaluare a vaccinurilor COVID ca pentru celelalte vaccinuri. Agenția Europeana pentru Medicamente publică lunar actualizările de siguranță pentru toate vaccinurile COVID autorizate. De asemenea, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) monitorizează atent eficacitatea vaccinurilor COVID. (8, 9)
Concluzii
- vaccinurile COVID sunt produse biologice ce stimulează sistemul imun să producă anticorpi cu rol de protecție împotriva infecției produsă de virusul SARS-CoV-2.
- vaccinurile COVID se administrează în scop preventiv și oferă o protecția cu o durată de timp nedeterminată încă exact, dar cu o eficacitate precoce post-vaccinare cuprinsă între 66-95%, în funcție de tipul de vaccin administrat.
- în funcție de tehnologiile de preparare, există 4 tipuri de vaccinuri COVID: vaccinuri ARNmesager (Pfizer-BioNTech și Moderna), vaccinuri cu vectori virali (Oxford/Astra Zeneca, Janssen Johnson&Johnson și Gamalaya-Sputnik), vaccinuri cu subunități virale (Novavax) și vaccinuri cu virus inactivat (CoronaVac).
- eficacitatea vaccinurilor Covid este cuprinsă între 66-95%.
- reacțiile adverse nu sunt în general grave și cuprind: durere la locul injectării, durere de cap, dureri musculare, febră, frisoane, oboseală, amețeli, umflarea ganaglionilor limfatici, greață, vărsături.
- contraindicațiile sunt legate de istoricul de reacții adverse, vârstă, infecții cu febră înaltă, boli grave.
- vaccinarea este considerată cea mai bună metodă de prevenție a infecției cu virusul SARS-CoV-2.
- siguranța oferită de vaccinurile COVID este permanent și atent analizată și prezentată de către autoritățile medicale, astfel încât populația să fie informată. (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9)
2.Understanding mRNA COVID-19 Vaccines-https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/different-vaccines/mrna.html
3.Understanding Viral Vector COVID-19 Vaccines-https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/different-vaccines/viralvector.html
4.Information about the Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine-https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/different-vaccines/Pfizer-BioNTech.html
5.Information about the Moderna COVID-19 Vaccine-https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/different-vaccines/Moderna.html
6.Information About Johnson & Johnson’s Janssen COVID-19 Vaccine-https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/different-vaccines/janssen.html
7.COVID-19 Vaccines-https://emedicine.medscape.com/article/2500139-overview?src=WNL_infoc_201215_MSCPEDIT&uac=113206PR&impID=2738307&faf=1#a2
8.Vaccine Safety-https://www.vaccines.gov/basics/safety
9.Vaccines and immunization: Vaccine safety-https://www.who.int/news-room/q-a-detail/vaccines-and-immunization-vaccine-safety
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Trombofilie si vaccin anticovid
- Vaccin covid
- Vaccin anti-covid la tromboza venoasa profunda?
- Cei care luam antidepresive ne putem vacina impotriva covid?
- Vaccinul covid daca vreau sa raman gravida
- Evaluare eficienta vaccin covid
- Tromboza si vaccinul anticovid
- Vaccin inaintea anesteziei la stomatolog?
- Vaccinul Pfizer în menstruație.