Gândacii de bucătărie - riscuri pentru sănătate și sfaturi pentru a scăpa de ei

©

Autor:

Gândacii de bucătărie - riscuri pentru sănătate și sfaturi pentru a scăpa de ei

Gândacii de bucătărie sunt insecte de mici dimensiuni, cu formă ovală și aplatizată, care se pot găsi în mod frecvent în locuințe, în special în bucătărie. Gândacii de bucătărie sunt considerați dăunători și pot fi o sursă de disconfort pentru oameni, deoarece pot contamina alimentele și pot transmite boli. Deși există diverse metode de prevenire a infestării cu gândaci de bucătărie, aceștia pot fi dificil de eliminat din locuință. (1, 2, 3)

Metode de prevenire

Gândacii de bucătărie sunt atrași de alimente, apă și căldură, motiv pentru care prevenirea apariției și ulterior a răspândirii lor se concentrează în mod special pe modul de depozitare al alimentelor și pe igienizarea bucătăriei. Următoarele măsuri pot ajuta la prevenirea apariției gândacilor în propria bucătărie:

  • menținerea igienei în bucătărie (curățarea regulată a bucătăriei, a veselelor și a resturilor de mâncare este esențială în prevenirea apariției gândacilor de bucătărie);
  • etanșarea fisurilor și a rosturilor din jurul pereților, ușilor și ferestrelor (gândacii de bucătărie pot pătrunde în locuință prin orice deschidere aflată în jurul pereților, ușilor și ferestrelor);
  • dezinfectarea periodică a bucătăriei și a locurilor greu accesibile;
  • curățarea regulată a spațiilor greu accesibile (printre acestea se numără spatele frigiderului, plita, soba și alte locuri unde resturile de mâncare pot fi depozitate și pot atrage gândacii). (2, 3)


De asemenea, este recomandată, atunci când este posibil, ca alimentele să fie depozitate în frigider. În acest mod, nu doar că alimentele pot fi păstrate proaspete mai mult timp, dar vor fi totodată ferite de gândaci. Atunci când nu este posibilă depozitarea alimentelor în frigider, se recomandă păstrarea lor în recipiente etanșe, pentru a fi astfel ferite de contactul direct cu mediul ambiant. (2, 3)

Riscuri pentru sănătate

Gândacii de bucătărie sunt cunoscuți ca fiind purtători de bacterii, cum ar fi Salmonella și E. coli, care pot provoca intoxicații alimentare și alte probleme digestive. De asemenea, gândacii de bucătărie pot provoca reacții alergice la unele persoane, iar unele specii de gândaci pot secreta substanțe iritante pentru piele și ochi. În plus, prezența gândacilor de bucătărie în casă poate indica o igienă precară și poate fi un factor de risc pentru apariția altor infecții. (3, 4)

Sfaturi pentru a scăpa de gândacii de bucătărie:

  • folosiți un coș de gunoi cu capac (gândacii de bucătărie pot să se hrănească cu resturile din gunoi, astfel că trebuie utilizate coșuri în care nu pot pătrunde);
  • utilizați capcane sau spray-uri pentru a elimina gândacii existenți (dacă alegeți să folosiți spray-uri, asigurați-vă că sunt sigure și folosiți-le cu precauție);
  • folosiți insecticide (dacă gândacii de bucătărie au devenit o problemă majoră, utilizați insecticide pentru a-i elimina). (2, 3, 5)


În cazul în care ați încercat să eliminați gândacii de bucătărie și nu ați reușit, contactați o companie specializată în dezinsecție, pentru a vă ajuta să gestionați problema. Este important să luați măsuri pentru a preveni răspândirea gândacilor, încă de la depistarea primelor cuiburi de gândaci. Astfel, veți putea preveni problemele de sănătate asociate cu acești dăunători. (2, 3, 5)


Data actualizare: 11-03-2023 | creare: 11-03-2023 | Vizite: 836
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum să scapi de gândacii din casă
  •