Căscatul frecvent
Autor: Teodorescu Mihai
Căscatul este un reflex involuntar comun la majoritatea oamenilor și animalelor, neînțeles pe deplin în prezent, dar care cel mai probabil ajută corpul să își regleaze nivelul de oxigen și de dioxid de carbon, pentru a rămâne treaz și alert. Deși căscatul este un proces natural și sănătos, frecvența excesivă a sa poate fi semnala diferite probleme de sănătate sau un stil de viață nesănătos. (1, 2, 3)
Când este considerat căscatul anormal?
Căscatul este un reflex natural și normal al corpului uman, iar frecvența acestuia poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi nivelul de activitate fizică, nivelul de stres, starea de sănătate și obiceiurile de somn. În general, se consideră că un adult sănătos cască între 5 și 10 ori pe zi. Atunci când căscatul devine excesiv și afectează activitățile zilnice sau calitatea somnului, poate fi considerat anormal. De asemenea, dacă căscatul este însoțit de alte simptome, cum ar fi somnolență excesivă, dureri de cap sau dificultăți de respirație, poate fi un semn al unor probleme de sănătate. (1, 2, 3)
Ce cauzează căscatul excesiv?
Căscatul frecvent poate avea mai multe cauze, iar unele dintre ele pot fi legate de obiceiurile personale și de stilul de viață, în timp ce altele pot fi legate de afecțiuni medicale specifice. Câteva dintre cele mai comune cauze ale căscatului frecvent includ:
- lipsa somnului sau un somn de calitate scăzută;
- lipsa de activitate fizică;
- expunerea la temperaturi prea ridicate sau prea scăzute;
- dieta nesănătoasă;
- consumul excesiv de cafeină sau de alcool;
- afecțiunile respiratorii, precum astmul sau bronșita;
- apneea în somn;
- stresul cronic și anxietatea;
- anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele sau antihistaminicele. (1, 3, 4)
În cazuri rare, căscatul frecvent poate fi cauzat de afecțiuni medicale mai grave, cum ar fi epilepsia, infarctul cerebral, tumorile cerebrale sau alte afecțiuni neurologice. De asemenea, unii factori de mediu, cum ar fi expunerea la substanțe chimice sau toxine, pot provoca căscatul frecvent. (3, 4)
Cum este diagnosticat căscatul excesiv?
Pentru a diagnostica cauzele căscatului excesiv, pot fi necesare o serie de teste, în funcție de tabloul clinic raportat. Astfel, medicul poate recomanda, pe lângă evaluarea fizică a simptomelor, teste de sânge și radiografii toracice, pentru a exclude orice probleme de sănătate fizice. (1, 2, 3)
Atunci când se suspectează o tulburare neurologică, poate fi necesară efectuarea unei electroencefalografii, o procedură medicală noninvazivă care măsoară activitatea electrică a creierului. Scopul electroencefalografiei este acela de a diagnostica și evalua tulburările neurologice, cum ar fi epilepsia, migrenele, traumatismele craniene, tumorile cerebrale, accidentele vasculare cerebrale și multe alte afecțiuni ale sistemului nervos central. (2, 3, 5)
Tratament pentru căscatul frecvent
Tratamentul pentru căscatul frecvent necesită, în primul rând, identificarea cauzei specifice a simptomului. Dacă căscatul este cauzat de o afecțiune medicală, cum ar fi apneea de somn sau narcolepsia, tratamentul va viza afecțiunea în cauză. În schimb, dacă căscatului frecvent este cauzat de oboseală sau de lipsa somnului, atunci unele schimbări ale stilului de viață pot ajuta la reducerea căscatului. Acestea includ:
- îmbunătățirea calității somnului (de exemplu prin evitarea consumului de cafea sau alcool înainte de somn sau prin stabilirea și menținerea unei rutine de somn);
- evitarea expunerii la temperaturi prea scăzute sau prea ridicate;
- combaterea oboselii și gestionarea stresului (prin yoga, meditație sau alte tehnici de relaxare).
În plus, există unele tehnici de a reduce căscatul frecvent, cum ar fi încordarea mușchilor faciali sau a mușchilor gâtului, respirația profundă și evitarea pozițiilor confortabile care favorizează căscatul. (1, 2, 3, 4)
Este căscatul excesiv o problemă gravă?
În general, căscatul excesiv nu este un simptom grav și poate fi tratat prin identificarea și gestionarea cauzelor specifice. În cazul în care căscatul excesiv este însoțit de alte simptome, cum ar fi oboseală persistentă, dureri de cap sau dificultăți de respirație, este important să se consulte medicul specialist, pentru a identifica tratamentul adecvat. (1, 2)
(2) Excessive Yawning, https://thesleepdoctor.com/physical-health/excessive-yawning
(3) Excessive Yawning: What Does It Mean and How to Treat It, link: https://www.sleepfoundation.org/physical-health/excessive-yawning
(4) What Causes Excessive Yawning and How to Treat It, link: https://www.healthline.com/health/yawning-excessive
(5) Electroencephalogram (EEG), link: https://www.nhs.uk/conditions/electroencephalogram/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Lipsa de aer / căscat excesiv/ oftat
- Cascat puternic
- Cascat frecvent
- Respiratie ingreunata - cascat des
- Cascatul excesiv
- Căscat excesiv, eructatie, presiune la nivelul gatului
- Cascatul