Păduchi în cap - tratamentul corect
Păduchii de cap sau Pediculus humanus capitis sunt insecte parazite ce se găsesc la nivelul părului capului, mai rar în zona genelor È™i a sprâncenelor. Ei se localizează în apropierea scalpului, hrănindu-se cu sângele uman pentru a supravieÈ›ui. (1)
În America, păduchii de cap apar mai des la copiii preÈ™colari, din È™coala primară È™i la persoanele cu care locuiesc împreună în aceeaÈ™i casă. Anual, la copiii între vârsta de 3 È™i 11 ani sunt estimate aproximativ 6-12 milioane de cazuri de infestare. (1)
Ca frecvență, fetele sunt mai afectate decât băieÈ›ii. Infestarea se produce indiferent de tipul de păr al persoanei, fie că este el drept sau cârlionÈ›at. (2)
Transmiterea păduchilor se face prin contactul direct cu părul persoanei infestate. O altă variantă de răspândire mai puÈ›in întâlnită este prin contactul cu îmbrăcămintea (pălărie, eÈ™arfă) sau obiectele personale (perie, prosop) ale individului purtător. Păduchii de cap nu sar, nu trăiesc pe animale È™i nu se răspândesc din cauza igienei precare. (1, 2)
Păduchii de cap au trei forme de evoluÈ›ie: ou, nimfă È™i păduche adult. Ouăle sunt de culoarea alb sau galben, au formă ovalară È™i dimensiuni foarte mici, fiind greu de vizualizat cu ochiul liber. Ele pot fi uÈ™or confundate cu cojile, mătreaÈ›a sau picăturile de la spray-ul de păr. IniÈ›ial, ouăle sunt depuse de femela adult la baza firului de păr, aproape de scalp. Ulterior, ele eclozează iar cea mai mare È™ansă de supravieÈ›uire o au cele depuse în vecinătatea bazei firului de păr, la mai puÈ›in de 6 milimetrii. Nimfele sunt al doilea stadiu de evoluÈ›ie al păduchelui. Ele se maturizează È™i ajung păduche adult în aproximativ 9-12 zile de la momentul eclozării. Păduchii maturi sunt de dimensiunea unei seminÈ›e de susan, având 6 picioare È™i culoarea alb-cenuÈ™iu. Culoarea poate fi mai închisă la persoanele cu părul mai negru È™i mai deschisă la indivizii cu părul mai blond. Un păduche adult poate supravieÈ›ui până la 30 de zile pe capul unei persoane. Perioada de viață este redusă la 1-2 zile dacă păduchele cade din cap, întrucât acesta trebuie să se alimenteze cu sânge la fiecare 12-24 de ore. În mod obiÈ™nuit, păduchii femelă sunt mai mari decât masculii È™i pot depune până la 6 ouă pe zi. (1, 2)
Cum È™tii că ai păduchi în cap
Printre semnele și simptomele infestării cu păduchii de cap se numără:
- Senzație de gadilire la nivelul capului
- Tulburări de somn
- Iritabilitate
- Mâncărime
- Răni la nivelul scalpului cauzate de scărpinat (1)
Diagnosticul se stabileÈ™te pe baza prezenÈ›ei unei nimfe sau păduche adult la nivelul scalpului sau a firului de păr. Deoarece depistarea lor poate fi dificilă, se recomandă utilizarea unei lupe È™i a unei perii cu dinÈ›ii foarte fini. Identificarea unui ou la mai puÈ›in de 6 milimetrii de baza firului de par sugerează, dar nu confirmă infestarea È™i nici iniÈ›ierea tratamentului. Ouăle aflate la peste 6 milimetrii sunt aproape întotdeauna decedate sau eclozate iar în acest caz nu este necesar tratamentul. (1)
Dacă un copil a fost depistat cu păduchi, atunci trebuie verificaÈ›i È™i ceilalÈ›i membrii ai familiei. Se recomandă ca tratamentul să fie instituit prompt, în aceeaÈ™i zi. (3)
Păduchi în cap - tratamentul corect
Prima metodă ce ar trebui aplicată este perierea părului umed. Se spală părul cu un È™ampon normal, se aplică o cantitate mare de balsam iar apoi se periază de la rădăcină spre vârf. De obicei perierea părului scurt durează 10 minute iar a celui lung sau cârlionÈ›at, 20-30. Pentru a elimina È™i păduchii care pot ecloza între timp, se recomandă perierea părului umed în zilele 1, 5, 9 È™i 13. În ziua 17 este indicată o verificare a părului, pentru confirmarea dispariÈ›iei păduchilor. (3)
Dacă în ziua 17 se observă persistenÈ›a păduchilor, medicul poate recomanda diverse loÈ›iuni È™i spray-uri de păr, ce se pot achiziÈ›iona de la farmacie, supermarket sau online. Unele dintre ele pot veni la pachet cu o perie. De regulă, păduchii ar trebui să moară în maxim o zi de la utilizarea loÈ›iunii. TotuÈ™i, unele tratamente trebuie repetate după o săptămână, pentru exterminarea păduchilor care au eclozat între timp. (3)
În ceea ce priveÈ™te medicamentele care se pot administra fără prescripÈ›ie medicală, se recomandă folosirea preparatelor pe bază de piretrine È™i a loÈ›iunilor cu permetrina. Piretrinele sunt extracte naturale de piretroizi din crizantemă, aprobate la copiii peste vârsta de 2 ani. Ele pot ucide doar păduchii, nu È™i ouăle lor. De obicei, se recomandă două cure de tratament, a două la 9-10 distanță de prima. Piretrinele nu sunt indicate la persoanele alergice la crizantema sau ambrozie. Un lucru important de menÈ›ionat este că eficacitatea lor poate fi redusă, din cauza rezistenÈ›ei crescute a păduchilor. LoÈ›iunile cu permetrina 1% sunt recomandate de AdministraÈ›ia Alimentelor È™i Medicamentelor (FDA) pentru eradicarea păduchilor, nu È™i a ouălor. De obicei sunt necesare două faze de tratament, a doua la 9 zile distanță de prima. Și la permetrină s-a raportat un anumit grad de rezistență dar prevalenÈ›a este necunoscută. (1)
Medicamentele cu prescripție medicală recomandate pentru eliminarea păduchilor sunt:
Loțiunile pe bază de alcool benzilic 5%
Acestea sunt aprobate de AdministraÈ›ia Alimentelor È™i Medicamentelor, fiind sigure È™i eficiente, dar doar în cazul păduchilor, nu È™i al ouălor. După 7 zile de la prima aplicare, tratamentul trebuie repetat. IndicaÈ›iile sunt pentru persoanele cu vârsta peste 6 luni. Nu se cunoaÈ™te dacă loÈ›iunile pe bază de alcool benzilic sunt sigure la vârstnicii peste 60 de ani. Printre efectele adverse se numără iritaÈ›iile de la nivelul pielii. (1)
Loțiunile cu ivermectină 0,5%
Acestea sunt aprobate de AdministraÈ›ia Alimentelor È™i Medicamentelor din anul 2012. Aplicarea lor se face doar la persoanele peste vârsta de 6 luni. Nu au efect asupra ouălor de păduche, dar par să reducă supravieÈ›uirea nimfelor. În cele mai multe dintre cazuri este necesară o singură aplicare pe părul uscat. DeÈ™i nu sunt aprobate de FDA, È™i tabletele de ivermectină în doză unică (sau cu repetare la 9-10 zile distanță) au dovedit eficacitate crescută împotriva păduchilor. Tabletele de ivermectină nu trebuie admnistrate la copiii ce cântăresc sub 15 kg sau la femeile însărcinate. (1)
Loțiunile cu malathion 0,5%
Această loÈ›iune este aprobată în America, fiind sigură È™i eficientă. Malathionul ucide păduchii adulÈ›i, având un efect parÈ›ial È™i asupra ouălor. Dacă la 7-9 zile după tratament se observă persistenÈ›a păduchilor, atunci se recomandă aplicarea a celei de-a două doze. SubstanÈ›a se utilizează la persoanele peste vârsta de 6 luni. Efectul advers raportat este iritaÈ›ia pielii. (1)
Suspensiile topice cu spinosad 0,9%
Acestea sunt aprobate de FDA din anul 2011 È™i au proprietatea de a ucide atât păduchii cât È™i ouăle lor. De regulă, nu este necesară aplicarea celei de-a două doze. Utilizarea este recomandată doar la persoanele peste vârsta de 6 luni. (1)
Șamponul Lindane 1%
DeÈ™i este aprobat de FDA, È™amponul Lindane nu mai este recomandat ca tratament de prima linie în tratamentul pediculozei. Supradozajul sau înghiÈ›irea accidentală a substanÈ›ei poate determina toxicitate cerebrală. Din acest motiv, el se indică doar la persoanele la care au eÈ™uat tratamentele de prima linie sau care nu pot tolera alte medicamente. Șamponul nu trebuie utilizat la indivizii cu HIV, la femeile gravide, la nou-născuÈ›i, copii sau la vârstnici. (1)
Din cauză că nu funcționează, următoarele tratamente nu sunt recomandate:
- Repelentele împotriva păduchilor
- Utilizarea periilor electrice
- Tratamentele cu ulei de arbore de ceai, eucalipt sau lavandă (3)
Prevenția și controlul transmiterii păduchilor presupune:
- Evitarea contactului la nivelul capului cu alte persoane în timpul jocurilor sau altor activități
- Evitarea împărÈ›irii obiectelor de vestimentaÈ›ie precum pălării, fundiÈ›e sau agrafe de păr, uniforme sportive
- Evitarea aÈ™ezării pe suprafeÈ›e care au intrat în contact cu persoana infestată (paturi, perne, jucării de pluÈ™)
- Evitarea împărÈ›irii periei, pieptenului sau prosopului
- Spălarea la maÈ™ina de spălat È™i uscarea hainelor sau obiectelor pe care le-a atins persoana infectată, la temperaturi înalte de 55 grade Celsius
- Aspirarea podelelor și mobilei unde a stat persoana infestată (1)
2. No-panic guide to head lice treatment: https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/no-panic-guide-to-head-lice-treatment
3. Head lice and nits: https://www.nhs.uk/conditions/head-lice-and-nits/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum