ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Fungicidele boscalid (BOS) și difenoconazol (DIF) afectează aroma căpșunilor

©

Autor:

Fungicidele boscalid (BOS) și difenoconazol (DIF) afectează aroma căpșunilor

Un studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry (februarie 2023) al Societății Americane de Chimie arată că anumite fungicide utilizate pe căpșuni pot reduce aroma, gustul și valoarea nutrițională a acestora.

Aroma și gustul oricărui produs agricol, inclusiv al căpșunilor, sunt rezultatul gustului și mirosului acestuia, dulceața apărând adesea din cantitatea de glucoză sau fructoză dizolvată, iar aroma unică provenind din compuși volatili, cum ar fi esterii și terpenele. În plus, multe fructe sunt pline de nutrienți, inclusiv vitamina C, acidul folic și antioxidanți.
Cu toate acestea, din cauza faptului că fungicidele sunt concepute pentru a perturba procesele celulare ale fungilor dăunători, acestea ar putea interferea accidental cu aceste procese în culturi, inhibând producția acestor compuși importanți de aromă și nutriție.

Astfel, cercetătorii au dorit să investigheze modul în care două fungicide comune utilizate pe căpșuni - boscalid (BOS) și difenoconazol (DIF) - afectează căile moleculare specifice din căpșuni. Pentru aceasta, cercetătorii au cultivat trei grupuri de căpșuni în condiții identice, aplicând BOS sau DIF la două dintre grupuri atunci când căpșunile erau încă verzi.

 

Chiar și după tratament, căpșunile crescute au fost identice în mărime și culoare cu cele crescute fără pesticid.

Cu toate acestea, în profunzime, echipa a descoperit o serie de schimbări chimice cauzate de ambele fungicide:

  • Nivelurile de zaharuri solubile și nutrienți, cum ar fi zaharoza și vitamina C, au fost reduse.
  • Zaharurile au fost convertite în acizi, reducând dulceața.
  • Cantitatea de compuși volatili a fost modificată, reducând gustul și aroma căpșunilor.

Mai mult, cercetătorii au descoperit că BOS a avut un efect direct asupra genelor implicate în căile celulare legate de producția de zaharuri, compuși volatili, nutrienți și aminoacizi.

Într-un test de gustare în orb, oamenii au preferat în mod constant căpșunile netratate.

Cercetătorii spun că acest lucru ar putea oferi fermierilor îndrumări cu privire la utilizarea pesticidelor.


Data actualizare: 03-03-2023 | creare: 03-03-2023 | Vizite: 311
Bibliografie
Insights into the Mechanism of Flavor Loss in Strawberries Induced by Two Fungicides Integrating Transcriptome and Metabolome Analysis.
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2023;
https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.2c08157
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Căpșunile promovează sănătatea cognitivă și reduc riscurile cardiovasculare
  • Căpșunile ar putea fi un aliat în eforturile de a scădea riscul de apariție a bolii Alzheimer
  • Consumul zilnic de căpșuni ar putea reduce riscul de demență la persoanele de vârsta a doua
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum