Fructele de mare - beneficii și riscuri pentru sănătate
Fructele de mare, alături de peÈ™te sunt printre alimentele ce se recomandă frecvent a fi incluse într-o dietă echilibrată, deoarece conÈ›in grăsimi sănătoase È™i cantități importante de proteine, vitamine È™i minerale.
Există numeroase tipuri de fructe de mare:
- crustacee (crevete, homar, langustină, crab)
- moluște (scoici, midii, stridii, calamar, caracatiță)
- gastropode (melci de mare)
Datorită conÈ›inutului nutriÈ›ional, recomandările dietetice ale Departamentului de Sănătate din Statele Unite sunt de a creÈ™te consumul de peÈ™te È™i fructe de mare la 2 porÈ›ii pe săptămână [1].
Fructele de mare - beneficii pentru sănătate
Principalele beneficii aduse de consumul fructelor de mare sunt următoarele:
1. Conținut redus de calorii
Când vine vorba de fructele de mare, un aspect important este că oferă multe proteine raportat la numărul de calorii furnizate, spre deosebire de carnea de porc sau de pasăre [1]. De exemplu, o porÈ›ie recomandată de 84 g de scoici, stridii, creveÈ›i sau homar conÈ›ine aproximativ 100 de calorii (în jur de 5% din totalul de calorii recomandat zilnic) [2]. De aceea fructele de mare pot fi incluse în dietele de slăbit sau pot fi consumate în mod obiÈ™nuit, ca parte a unei diete sănătoase.
2. Proteine de bună calitate
Fructele de mare conÈ›in toÈ›i aminoacizii esenÈ›iali pentru organismul uman. O porÈ›ie asigură aportul a aproximativ o treime din cantitatea totală de proteine recomandată pe zi. De asemenea, carnea fructelor de mare se digeră mai uÈ™or pentru că are un conÈ›inut redus de È›esut conjunctiv. Astfel, pentru persoanele în vârstă sau care prezintă dificultăți de digestie fructele de mare sunt o opÈ›iune bună [1].
3. Puține grăsimi saturate
S-a constatat că fructele de mare au un conținut redus al grăsimilor:
- între 2 È™i 5 g pe porÈ›ie-midii, stridii
- mai puțin de 2 g pe porție-alte tipuri de scoici, crab, crevete, homar
Majoritatea fructelor de mare au mai puțin de 100 mg de colesterol pe porție, cu excepția creveților (170 mg/porție) și a calamarului (400 mg/porție) [1].
4. Acizi grași omega 3
Fructele de mare precum midiile, stridiile, crabul sau calamarul sunt surse bune de acizi grași polinesaturați omega 3, ce prezintă numeroase beneficii pentru sănătate [3].
Cei mai importanÈ›i acizi omega 3 sunt EPA È™i DHA, care au diverse funcÈ›ii în organism:
- reduc trigliceridele din sânge
- au rol antiinflamator și antitrombotic
- au rol în dezvoltarea neurologică a fătului
- scad riscul de declin cognitiv legat de vârstă [4], [5].
Prin urmare, fructele de mare alături de suplimentele cu omega 3 sunt recomandate pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare, efectele hipolipemiante și de menținere a sănătății sistemului nervos.
5. Sursă de vitamine și minerale
Fructele de mare conÈ›in anumite vitamine, precum vitamina A, B6, B12 È™i D [12]. De asemenea, majoritatea fructelor de mare sunt bogate în potasiu È™i fosfor [1]. În particular, creveÈ›ii, scoicile, calamarul È™i langustinele sunt surse bune de seleniu, zinc, iod È™i cupru [3].
Potasiul ajută la menÈ›inerea unui nivel adecvat al fluidului intracelular, are rol în contracÈ›ia musculară, reglează tensiunea arterială, scade riscul de calculi renali È™i susÈ›ine densitatea osoasă [6].
Fosforul este un element esenÈ›ial din structura membranelor celulare, a oaselor È™i a dinÈ›ilor. El menÈ›ine pH-ul sanguin, intră în compoziÈ›ia ADN-ului, activează anumite enzime È™i reglează funcÈ›iile muÈ™chilor, inclusiv a cordului [7].
Seleniul se găseÈ™te la nivelul selenoproteinelor, compuÈ™i implicaÈ›i în sinteza ADN-ului, în protecÈ›ia membranelor celulare È™i cu rol antimicrobian. De asemenea, seleniul este folosit la nivelul aparatului reproducător, dar È™i în metabolismul hormonilor tiroidieni [8].
Zincul susÈ›ine procesele de creÈ™tere celulară, sinteză a proteinelor, regenerare tisulară È™i are rol în funcÈ›ionarea optimă a sistemului imun. Este un element necesar în special în perioadele de creÈ™tere È™i în sarcină [9].
Iodul nu poate fi sintetizat de organism, fiind necesar aportul extern, precum cel din fructele de mare. Iodul este esenÈ›ial în producÈ›ia hormonilor tiroidieni. Fără acest element tiroida devine hiperactivă sau hipoactivă, cu consecinÈ›e negative asupra întregului corp [10].
Cuprul ajută diverse enzime pentru generarea energiei, creÈ™te absorbÈ›ia fierului È™i are rol în sinteza hematiilor, colagenului È™i a diverÈ™ilor neurotransmițători. De asemenea, cuprul este antioxidant, deoarece intră în structura unei enzime numită superoxid dismutază, ce neutralizează radicalii liberi [11].
Vitamina A susÈ›ine vederea, stimulează producÈ›ia hematiilor, are rol în remodelarea osoasă È™i reglează procesul de diviziune celulară [13].
Vitamina B6 sau piridoxina ajută mai mult de 100 de enzime pentru a funcÈ›iona corect È™i a descompune proteine, carbohidraÈ›i È™i grăsimi. Mai mult, controlează nivelul adecvat al homocisteinei, un nivel cresut al acesteia din urmă afectând sistemul cardiovascular [14].
Vitamina D măreÈ™te absorbÈ›ia calciului È™i a fosforului, minerale implicate în creÈ™terea osoasă. Pe lângă acest rol, oamenii de È™tiință au descoperit că vitamina D are rol antitumoral, antiinflamator È™i antimicrobian [15].
Fructele de mare - riscuri pentru sănătate
DeÈ™i aduc un aport important de nutrienÈ›i de calitate, nu trebuie ignorate unele riscuri ale consumului fructelor de mare, ce pot fi reduse dacă se cunoaÈ™te originea lor, conÈ›inutul în anumiÈ›i nutrienÈ›i, dar È™i modul corect de păstrare È™i preparare.
1. Sodiul
Pentru persoanele cu hipertensiune arterială se recomandă reducerea aportului de sodiu de la 2.300 mg (recomandarea pentru populaÈ›ia generală) la 1.500 mg pe zi. Fructele de mare, deÈ™i reprezintă un aliment sănătos, conÈ›in relativ mult sodiu. De exemplu, majoritatea scoicilor au între 100 È™i 500 mg sodiu pe porÈ›ie, în timp ce produsele conservate pot avea sodiu adăugat în timpul procesului de fabricare. Este necesar deci ca persoanele la risc sa citească cu atenÈ›ie etichetele produselor, pentru a nu depăși cantitatea zilnică recomandată de sodiu [1].
2. Riscul de contaminare microbiană
Contaminarea cu bacterii reprezintă de regulă principalul risc al fructelor de mare, însă dacă ele sunt transportate, stocate È™i gătite adecvat acest risc este foarte scăzut [16].
Pentru a preveni diverse infecÈ›ii asociate consumului fructelor de mare este bine să se ia în considerare următoarele indicaÈ›ii:
- cumpărarea fructelor de mare din surse cunoscute și verificate (de obicei supermarketul este o sursă sigură)
- carnea să fie fermă, iar mirosul discret
- temperatura de stocare la frigider să fie de 4°C, iar cea pentru congelator de -17°C sau mai puÈ›in
- nu cumpăraÈ›i fructe de mare gătite care au stat lângă cele crude, deoarece există risc de contaminare de la cele din urmă
- nu cumpărați fructe de mare congelate ce prezintă cristale de gheață (semn că au fost decongelate și recongelate)
- dacă nu se consumă în cel mult 2 zile, fructele de mare se depozitează la congelator
- consumaÈ›i doar scoicile care s-au deschis în timpul gătirii
- în frigider stocarea se face în recipiente închise
- spălați bine orice obiect folosit la pregătirea fructelor de mare crude [17].
Printre bacteriile care pot provoca infecÈ›ii sau intoxicaÈ›ii în urma consumului de fructe de mare se numără Vibrio cholerae, alături de bacterii din genul Salmonella, Shigella È™i Listeria [18]. Anumite categorii de persoane cu sistemul imun afectat (boli hepatice, neoplazii, chimioterapie, infecÈ›ie HIV, aciditate stomacală redusă), precum È™i vârstnicii, femeile în perioada de preconcepÈ›ie, gravidele È™i copiii mici trebuie să consume fructe de mare din surse sigure È™i gătite corespunzător [16], [23].
IntoxicaÈ›iile apar prin ingestia unor toxine preformate produse de bacterii care au crescut în alimente, precum Clostridium botulinum, ce produce o neurotoxină în absenÈ›a oxigenului. Produsele la risc să fie contaminate cu clostridii sunt cele vidate, conservate È™i fermentate.
Nu consumați stridii crude, deoarece pot conține mici cantități de norovirus, frecvent responsabil de episoade de gastroenterită la copii, cu simptome ca greața, vărsăturile și diareea [18].
Cel mai bine este ca fructele de mare să fie gătite la o temperatură de minim 62°C pentru cel puÈ›in 15 secunde, ceea ce va reduce semnificativ sau chiar va elimina complet bacteriile, virusurile È™i paraziÈ›ii [16].
3. Toxine și microplastice din mediu
Un alt risc alimentar este reprezentat de prezenÈ›a unor toxine naturale sau preluate din mediul în care trăiesc fructele de mare, iar aceste toxine nu sunt distruse prin gătire. Persoanele care îÈ™i procură singure din natură fructele de mare au cel mai mare risc să se contamineze [16].
Toxinele din scoici, stridii È™i midii apar în perioadele de creÈ™tere intensă a fitoplanctonului È™i pot produce simptome gastrointestinale sau neurologice [19]. Cu toate acestea, riscul intoxicaÈ›iei este unul foarte scăzut pentru produsele cumpărate din supermarket, care oferă pe etichetă detalii suplimentare legate de capturarea sau creÈ™terea fructelor de mare.
Un alt aspect cunoscut este că fructele de mare pot reÈ›ine particule de mercur din apele în care cresc. Studiile au arătat însă că nivelul lor este redus, iar beneficiile consumului fructelor de mare depășesc cu mult riscurile [20]. Fructele de mare cu concentraÈ›ia cea mai redusă de mercur sunt stridiile, creveÈ›ii È™i calamarul [21].
Cercetătorii spanioli au realizat un studiu pentru a determina dacă nivelul de microplastice care se poate acumula în fructele de mare afectează în vreun fel sănătatea consumatorilor. Rezultatele au arătat că ingestia microplasticelor este minimă spre deosebire de alte fibre din mediu la care oamenii sunt expuÈ™i constant (ambalaje, fibre sintetice textile, microplastice din praf) [22].
4. Riscul alergic
Alergia la fructele de mare este mediată de anticorpii de tip IgE, care contribuie la apariÈ›ia simptomelor, de la reacÈ›ii uÈ™oare orofaringiene È™i până la anafilaxie. Un indiciu al unei posibile alergii îl reprezintă intervalul de timp dintre consumul fructelor de mare È™i apariÈ›ia simptomelor, de regulă cel mult 2 ore [23]. Din păcate, prin gătire nu se elimină riscul apariÈ›iei unei reacÈ›ii alergice severe [3].
Diagnosticul se pune de către medicul alergolog în urma unei anamneze detaliate, a testelor prick cutanate È™i a testelor de laborator pentru imunoglobuline E specifice față de diferite alergene din fructele de mare [23].
Este foarte probabil ca persoanele cu alergie la un anumit tip de fructe de mare să prezinte simptome și față de alte tipuri de fructe de mare, datorită componentelor moleculare comune [3].
Acest fenomen, numit reactivitate încruciÈ™ată, stă de asemenea la baza sindromului acarieni-creveÈ›i, în care alergenul prezent la ambele tipuri de organisme este tropomiozina Der p 10. Mecanismul explică astfel de ce anumite persoane reacÈ›ionează atât în urma expunerii la acarienii din praful de casă, cât È™i în urma consumului de creveÈ›i. Pe de altă parte, tropomiozina de la nivelul vertebratelor (vită, porc, pasăre) nu are risc alergenic [24].
5. Riscul adițional la persoanele cu gută
Guta, afecÈ›iune metabolică provocată de depunerea cristalelor de urat în articulaÈ›ii, tendoane È™i È›esuturi moi se manifestă prin inflamaÈ›ie È™i dureri severe. CreÈ™terea nivelului de urat apare prin metabolizarea unor compuÈ™i organici numiÈ›i purine, ce pot fi de origine endogenă sau exogenă. Fructele de mare sunt o sursă bogată de purine, astfel încât se recomandă evitarea lor sau limitarea consumului la cel mult 150 g pe zi în timpul unui puseu acut de gută [23].
Fructele de mare fac parte dintr-o dietă sănătoasă È™i echilibrată, cel mai cunoscut exemplu fiind dieta mediteraneeană. În ciuda unor riscuri legate de contaminarea microbiană sau de toxinele reÈ›inute din mediu, beneficiile consumului fructelor de mare sunt semnificative, prin aportul de nutrienÈ›i extrem de valoroÈ™i (proteine de calitate, acizi graÈ™i polinesaturaÈ›i omega 3, vitamine È™i minerale).
2. Nutrition Information for Cooked Seafood (Purchased Raw), link: https://www.fda.gov/food/food-labeling-nutrition/nutrition-information-cooked-seafood-purchased-raw
3. Fish and shellfish, link: https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/food-types/fish-and-shellfish-nutrition/
4. Sources of Omega-3s, link: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/#h3
5. Omega-3 Fatty Acids, link: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/17290-omega-3-fatty-acids
6. The Nutrition Source Potassium, link: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/potassium/
7. The Nutrition Source Phosphorus, link: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/phosphorus/
8. The Nutrition Source Selenium, link: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/selenium/
9. The Nutrition Source Zinc, link: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/zinc/
10. The Nutrition Source Iodine, link: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/iodine/
11. The Nutrition Source Copper, link: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/copper/
12. The Nutrition Source Aquatic Foods, link: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/aquatic-foods/
13. The Nutrition Source Vitamin A, link: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-a/
14. The Nutrition Source Vitamin B6, link: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-b6/
15. The Nutrition Source Vitamin D, link: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-d/
16. Seafood Safety Overview, link: https://www.seafoodhealthfacts.org/safety/seafood-safety-overview/
17. Keeping Your Seafood Safe, link: https://www.eatright.org/homefoodsafety/safety-tips/food/keeping-your-seafood-safe
18. Antigen Norovirus, link: https://www.synevo.ro/shop/antigen-norovirus/
19. Seafood safety
20. Overview of the Health Benefits of Seafood, link: https://www.seafoodhealthfacts.org/medical-professionals/general-information/
21. Mercury Levels in Commercial Fish and Shellfish, link: https://www.fda.gov/food/metals-and-your-food/mercury-levels-commercial-fish-and-shellfish-1990-2012
22. Microplastics in shrimp harmless to animal health and no effects on consumption quality, link: https://phys.org/news/2020-07-microplastics-shrimp-harmless-animal-health.html
23. Oxford Handbook of Nutrition and Dietetics- 3rd edition 2020
24. Cross-reactivity between aeroallergens and food allergens, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4482820/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni