Cafeaua verde - beneficii și recomandări

©

Autor:

Cafeaua verde - beneficii și recomandări

Cafeaua este o plantă ce aparține familiei Rubiaceae, a căror fructe sunt procesate și ulterior consumate. Cafeaua verde este un tip de cafea care se consumă sub formă unei băuturi calde. Aceasta este consumată pentru beneficiile sale asupra sănătății, deși aroma sa nu este la fel de plăcută ca în cazul cafelei prăjite. Companiile farmaceutice au dezvoltat chiar și suplimente alimentare ce conțin extracte ale cafelei verzi. Avantajul utilizării suplimentelor constă în conținutul mai mare al antixiodanților, comparativ cu băutura realizată din cafeaua prăjită. Din cauza faptului că boabele suferă procesul de prăjre, o mare parte a acestor compuși se pierd. (1)

Diferențele dintre cafeaua verde și cafeaua prăjită

Cafeaua verde este cafeaua de dinainte de prăjire. După prăjirea acesteia, boabele devin cafenii și își schimbă aroma. Nu doar aspectul este schimbat, ci și compoziția chimică. Prin procesul de prăjire sunt alterate ca și structură și cantitate: aminoacizii, proteinele, carbohidrații. Carbohidrații sunt descompuși, iar aminoacizii suferă modificări semnificative ale structurii. Fenolii și antioxidanții sunt distruși în cea mai mare parte, iar nivelul de trigonelină, un compus cu multiple beneficii pentru sănătate, scade foarte mult. Există și compuși care nu suferă modificări cantitative foarte mari, cum sunt cafeina și lipidele. Aceștia suferă modificări conformaționale minime. (6)

Procesul de prăjire este esențial pentru a conferi aromă plăcută cafelei. Pe lângă modificările chimice ale unor compuși, în timpul acestui proces o mare parte din cantitatea de apă este evaporată. Împreună cu aceasta, sunt eliminate și o serie de substanțe volatile. (6)

Compușii biochimici ai cafelei verzi

Cafeaua verde este bogată în numeroase substanțe benefice. În funcție de specie, condițiile în care a fost cultivată, modul și momentul recoltării boabelor, precum și a etapelor ulterioare de procesare a acestora, concentrația diferiților compuși este semnificativ diferită.

Printre prinicipalii compuși studiați se numără: alcaloizi (cafeină, trigonelină), fenoli (acizii clorogenici), kahveol, cafestol. Aceștia au fost intens studiați, astfel descoperindu-se o serie de efecte pe care le exercită asupra organismul uman:

Cafeina:

  • Potențează puterea de concentrare
  • Scade nivelul de oboseală
  • Are efect antiinflamator prin inhibarea unor compuși, precum: interleukine (Il-6, Il-8), TNF-α (factor de necroză tumorală)
  • Reduce nivelul durerii percepute

Trigonelina:

  • Are proprietăți antioxidante
  • Manifestă proprietăți neurodegenerative
  • Este utilă în cazul celor cu diabet sau obezitate

Acizii clorogenici:

  • Au efect antiinflamator
  • Exercită proprietăți antioxidante
  • Manifestă acțiuni cardioprotectoare, hepatoprotectoare, neuroprotectoare
  • Sunt benefici pentru cei cu obezitate și diabet

Kahveol și cafestol:

  • Au proprietăți antiinflamatorii
  • Scad procesul de neoangiogeneză (dezvoltarea tumorilor și a metastazelor) (1)


Boabele de cafea prezintă polizaharide (celuloză, hemiceluloză) în aproape jumătate din masa lor. Alți compuși prezenți sunt oligozaharidele (sucroză), monozaharidele (fructoză, glucoză, galactoză), aminoacizi, proteine, lipide (triacilgliceroli, steroli), minerale. (4)

Beneficiile cafelei verzi

Adjuvant în curele de slăbire

Cel mai cunoscut efect al cafelei verzi este cel de adjuvant în curele de slăbire. Numeroase studii au evidențiat:

  • Reducerea indexului BMI (indice masă corporală)
  • Scăderea procentului de țesut adipos din organism
  • Diminuarea nivelului de colesterol total și de trigliceride
  • Scăderea în greutate
  • Crește nivelul adiponectinei
  • Reduce nivelul leptinei


Unul dintre aceste studii a folosit suplimentele cu extract decofeinizat de cafea verde. Doza zilnică administrată participanților a fost de 400 mg de extract de cafea verde.

Este important de menționat că scăderea în greutate necesită un regim alimentar echilibrat și practicarea exercițiului fizic regulat, suplimentele alimentare nefiind suficiente. (7)

Efectele asupra colesterolului și glicemiei

Un studiu realizat în 2018 a evidențiat faptul că băutura pe bază de cafea verde combinată cu cafea prăjită (proporția de cafea prăjită fiind de aproximativ două ori mai mare decât cea verde) are efect hipocolesterolemiant. Participanții la studiu au consumat această băutură timp de opt săptămâni, având un aport zilnic de aproximativ 120 mg de cafeină. Aceștia au înregistrat scăderi semnificative ale valorilor trigliceridelor, ale colesterolului total, ale glicemiei, precum și ale rezistenței la insulină. (8)

Impactul asupra tensiunii arteriale

Unele studii au evidențiat că un consum regulat de cafea verde poate conduce la scăderea tensiunii arteriale sistolice, cât și diastolice. Participanții la studiu au fost monitorizați timp de opt săptămâni, iar consumul zilnic a fost de 6 grame de amestec solubil de cafea verde și cafea prăjită. (5)

Efectele asupra pielii

Efectele asupra pielii sunt datorate majoritar polifenoliilor. De aceea, studiul care a fost efectuat pentru a evidenția efectele cafelei verzi asupra pielii, a presupus utilizarea zilnică a 270 mg de polifenoli. Aceștia au fost administrați sub forma băuturii calde preparate din cafea. Rezultatele au demonstrat că după opt săptămâni de consum regulat al cafelei verzi, pielea este mai hidratată, iar microcirculația este îmbunătățită. (3)

Efectele cognitive

Studiile care au cercetat efectele cafelei verzi asupra cogniției au presupus administrarea unei băuturi realizate din 6 g de cafea verde decofeinizată. Participanții au evidențiat o creștere a atenției, dar și o îmbunătățire a capacității de a lua decizii. De asemenea, un alt beneficiu notabil a fost observat în ceea ce privește viteza motorie, care a înregistrat creșteri semnificative. Aceste efecte s-au manifestat pentru o perioadă de aproximativ două ore de la administrarea băuturii. (2)

Efectele asupra nivelului de homocisteină

Homocisteina este un aminoacid, asociat cu apariția leziunilor endoteliului, a disfuncțiilor proliferării celulelor musculare netede, stimularea sintezei de colagen, stimularea agregării plachetare, creșterea nivelului de specii reactive de oxigen, cu apariția stresului oxidativ. Acizii clorogenici din cafea pot favoriza creșterea nivelului plasmatic de homocisteină, dacă sunt prezenți în doze mari. (9)

Efectele adverse ale consumului de cafea verde

Consumul de cafea verde nu generează o multitudine de efecte adverse. Studiile au demonstrat că majoritatea dintre ele sunt tranzitorii și încetează la puțin timp de la oprirea consumului de cafea. Printre cele mai întâlnite simptome sunt: disconfortul abdominal, amețelile, stările de greață, cefaleea, accentuarea migrenelor. (1)

Este important de menționat că o doză mare de cafea ingerată poate da unele efecte adverse. Astfel, se recomandă ca doza maximă de cafeină consumată într-o zi să fie de 400 mg (echivalentul aproximativ cu 3 shot-uri de espresso). (1)

Cui îi este recomandat consumul de cafea verde?

Consumul moderat de cafea verde poate aduce beneficii organismului. Este important a se ține cont de cantitatea maximă admisă de cafeină pe zi. În cele mai multe dintre situații cafeua decofeinizată este mai indicată decât cea cu cofeină. Persoanele care urmează o dietă pentru reducerea greutății corporale pot consuma regulat cantități optime de cafea verde, ca urmare a rolului ei adjuvant. (1)

Cafeaua poate fi consumată și de către cei care doresc o îmbunătățire, chiar și temporară a unora dintre capacitățile cognitive și a funcților de execuție. Nu este recomandat a se consuma cafea în deprivarea de somn, deoarece cafeaua nu poate înlocui rolurile acestuia. (1)

Luând în considerare efectele totale ale cafelei verzi asupra organismului, se poate spune că un consum regulat poate aduce unele beneficii, dar și unele efecte nedorite, precum un nivel crescut al homocisteinei. Așadar, cel mai indicat ar fi consumul cafelei verzi pe o durată limitată de timp, precum și alternarea perioadelor de consum cu pauze. (1)


Data actualizare: 22-11-2021 | creare: 22-11-2021 | Vizite: 944
Bibliografie
1. Bosso H. et al., 2021, Green coffee: economic relevance and a systematic review of the effects on human health, Crit. Rev. Food Sci. Nutr., https://doi.org/10.1080/10408398.2021.1948817
2. Camfield A. D. et al., 2013, Randomised placebo-controlled trial to differentiate the acute cognitive and mood effects of chlorogenic acid from decaffeinated coffee, Plus One, https://doi.org/10.1371/journal.pone.0082897
3. Fukagawa S. et al., Coffee plyphenols extracted from green coffee beans improve skin properties and microcirculatory function, Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 81(9):1814-1822
4. Klingel T. et al., 2020, A review of coffee by-products including leaf, flower, cherry, husk, silver skin, and spent grounds as novel foods within the European Union, Foods, 9(5):665
5. Martinez-Lopez et. al., 2019, Moderate consumption of a soluble green/roasted coffee rich in caffeoylquinic acids reduces cardiovascular risk markers: results from a randomisez, cross-over, controlled trial in healthy and hypercholesterolemic subjects, European Journal of Nutrition, 58:865-878
6. Moeenfard M. și Alves A., 2020, New trends in coffee diterpenes research from technological to health aspects, Food Research International, 134:109207, doi: 10.1016/j.foodres.2020.109207
7. Roshan H. et al., Effects of green coffee extract supplementation on anthropometric indices, glycaemic control, blood pressure, lipid profile, insulin resistance and appetite in patients with the metabolic syndrome: a randomised clinical trial, British Journal of Nutrition, 119(3):25-258
8. Sarria B. et al., 2018, Regularly consuming a green/roasted coffee blend reduces the risk of metabolic syndrome, European Journal of Nutrition, 57:269-278
9. Suzuki A. et al., 2019, Chlorogenic acid-enriched green coffee bean extract affects arterial stifnees assessed by the cardio-ankle vascular index in healthy men: a pilot study, International Journal of Food Sciences and Nutrition, 70(7):901-908
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum