Dieta vegetariană la pacienții cu boală cronică de rinichi

©

Autor:

Dieta vegetariană la pacienții cu boală cronică de rinichi

Ce este boala cronică de rinichi?

Boala cronică de rinichi este o afecțiune ce implică distrugerea structurilor normale din rinichi și incapacitatea acestora de a asigura buna funcționare a organismului.

Această afecțiune este definită prin:

  • scăderea ratei de filtrare glomerulară sub 60mL/min/1, 73m2, pentru cel puțin trei luni;
  • prezența anomaliilor structurale sau funcționale la nivelul rinichilor cu o durată de cel puțin trei luni.


Diagnosticul bolii cronice de rinichi este unul important și impune modificarea stilului de viață pentru a încetini progresia bolii. Primele indicații pe care aceste persoane trebuie să le urmeze sunt:

  • sistarea fumatului;
  • scădere în greutate (pentru supraponderali și obezi) ;
  • menținerea unui nivel corespunzător al activității fizice și evitarea sedentarismului;
  • stoparea consumului de alcool;
  • reducerea cantității de sare alimentară.


De asemenea în funcție de încadrarea pacientului în unul dintre cele cinci stadii ale afecțiunii, poate fi necesară ajustarea cantității de proteine din alimentație.
Indiferent de stadiul afecțiunii, pacienții cu boală cronică de rinichi trebuie să mențină valorile tensiunii arteriale în parametri optimi. (1)

Regimuri dietetice

Pentru a încetini evoluția naturală a bolii este necesară modificarea stilului de viață, inclusiv a regimului alimentar. Astfel, persoanele cu boală cronică de rinichi sunt sfătuite să consume cantități optime de proteine, calorii, grăsimi și carbohidrați pentru a evita acumularea anumitor produși toxici în organism.

Ajustarea dietei începe încă din primele stadii de boală, fiind importantă reducerea aportului de fosfor, potasiu și lichide pentru a evita complicațiile bolii cronice de rinichi.

1. Potasiul

Este un element esențial pentru buna funcționare a sistemului muscular și cardiovascular. Dezechilibrul acestui mineral poate provoca crampe musculare sau apariția bătăilor cardiace neregulate.
În funcție de necesarul de potasiu, pot fi indicate anumite alimente.

Alimente cu conținut scăzut de potasiu:

  • Mere, struguri, căpșuni, ananas;
  • Conopidă, ceapă, ardei, ridichi;
  • Pâine albă, orez alb, carne de pui.


Alimente cu conținut crescut de potasiu:

  • Banane, pepene, portocale;
  • Cartofi, roșii, spanac;
  • Fasole, orez brun.

2. Fosforul

Împreună cu calciul și vitamina D asigură buna funcționare a sistemului osos, însă atunci când rinichii funcționează defectuos, fosforul se acumulează în sânge, iar oasele devin mai fragile și mai susceptibile la fracturi.

Alimentele cu conținut scăzut de fosfor: Cereale din grâu sau porumb, pâinea, limonada.

Alimente cu conținut crescut de fosfor: nuci, semințe, fulgi de ovăz, pâinea integrală.

3. Lichidele

Deși consumul unor cantități mari de lichide este esențial, atunci când apar problemele la rinichi aportul de lichide trebuie limitat. Fiecare pacient este sfătuit să consume puține alimente bogate în lichide (fructe, legume, înghețată) și să țină evidența cantității de fluide consumate zilnic. (2)

Regimul vegetarian la persoanele cu BCR

Până în prezent se consideră că persoanele consumatoare de carne roșie sau alimente procesate au un risc mai ridicat de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare, renale și metabolice. În cazul persoanelor cu boală cronică de rinichi, dieta reprezintă un factor individual pentru inițierea acesteia și menținerea progresiei.

Urmând o dietă vegetariană, progresia bolii cronice de rinichi și chiar apariția complicațiilor poate fi încetinită. Studii recente au demonstrat beneficiile pe care dietele bazate pe consumul de vegetale le au asupra sănătății. Consumând în principal fructe și legume, eliminând alimentele procesate și pe cele de origine animală, putem preveni afecțiunile cardiovasculare și pe cele metabolice. În acest scop au fost elaborate dietele mediteraneene, dieta DASH și dieta MIND.

Atunci când este adoptată o dietă vegetariană, greutatea corporală poate fi menținută în limite normale datorită conținutului caloric redus, nivelul colesterolului și valorile tensiunii arteriale pot fi menținute într-un interval optim, riscul de diabet poate fi redus semnificativ. De asemenea, în cazul pacienților cu boală renală cronică dieta vegetariană poate reduce încărcătura acidă și absorbția fosforului în cantitate mare, scăzând astfel riscul de afectare a oaselor și a vaselor de sânge. Dietele vegetariene asigură în plus un conținut adecvat de proteine.

Dietele sărace în proteine animale au dovedit beneficii semnificative în cazul persoanelor cu boală cronică de rinichi. Prin reducerea nivelului de proteine s-a obținut ameliorarea hiperparatiroidismului secundar, a rezistenței la insulină, a hiperlipidemiei, a valorilor crescute ale tensiunii arteriale și a tulburărilor acido-bazice. (3)

Ce diete putem urma?

1. Dieta mediteraneană

Bazată în principal pe consumul de vegetale, această dietă este binecunoscută pentru efectele sale favorabile asupra stării de sănătate. Astfel, consumând în principal cereale integrale, nuci, semințe, ulei, fructe și legume, precum și alimente neprocesate, această dietă poate preveni apariția unor afecțiuni cronice. (4)

2. Dieta DASH

Dieta DASH este asemănătoare dietei mediteraneene, ambele fiind echilibrate în principii nutritive, fără a exista alimente strict interzise. Spre deosebire de dieta mediteraneană, dieta DASH promovează utilizarea uleiului de măsline în prepararea alimentelor, fiind transportat cu ușurință fără a își pierde proprietățile nutritive.
Efectele acestei diete sunt estompate la persoanele supraponderale sau obeze. (5)

3. Dieta MIND

Reprezintă asocierea dintre dieta DASH și cea mediteraneană, efectele sale benefice fiind îndreptate asupra sănătății creierului. Având la bază legume verzi, fructe de pădure, nuci, ulei de măsline, peștele și cerealele integrale, această dietă este destinată atât persoanelor cu boală cronică de rinichi, cât și în prevenirea tulburărilor neurodegenerative. (6)


Data actualizare: 15-09-2024 | creare: 03-12-2020 | Vizite: 1968
Bibliografie
1. Ghiduri de practică medicală Boala Cronică de Rinichi 2007
2. Kidney-friendly diet for CKD, link: https://www.kidneyfund.org/kidney-disease/chronic-kidney-disease-ckd/kidney-friendly-diet-for-ckd.html#special_diet_concerns
3. Plant-Based Diets for Kidney Disease: A Guide for Clinicians, link: https://www.ajkd.org/article/S0272-6386(20)31045-3/fulltext
4.The Mediterranean Diet: A Must-Have for 2019, link: https://aakp.org/the-mediterranean-diet-a-must-have-for-2019/
5. DASH and Mediterranean Diets as Nutritional Interventions for CKD Patients, link: https://www.ajkd.org/article/S0272-6386(16)30432-2/pdf
6. MIND Diet and Dietary Intervention, link: https://www.pacificneuroscienceinstitute.org/brain-health/specialty-programs/healthy-aging/brain-health-diet/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STUDIU: Semnele bolii cronice de rinichi pot să apară chiar înainte să fii diagnosticat cu diabet
  • Eficiență pentru scădere ponderală și risc cardiovascular: dieta vegetariană vs. dieta mediteraneană
  • STUDIU: Femeile cu diabet gestațional au un risc crescut de a dezvolta boală cronică de rinichi
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum