Beneficii avocado (conform studiilor)
Autor: Domșa Dariana
Avocado este un fruct tropical originar din Mexic, devenit din ce în ce mai popular la nivel global, în special datorită proprietăților sale antiinflamatoare și a conținutului ridicat de nutrienți și grăsimi sănătoase. Avocado poate fi folosit într-o varietate de preparate, de la guacamole la smoothie-uri, oferind un plus de savoare și nutrienți la orice masă. Consumat în prezent pe scară largă, avocado poate oferi importante beneficii pentru sănătate, adoptarea sa ca parte a unui stil de viață sănătos fiind recomandată de majoritatea specialiștilor în nutriție. (1)
Datorită conținutului ridicat de nutrienți, fibre, grăsimi mononesaturate și polinesaturate, avocado este un aliment ideal pentru menținerea sănătății inimii, pierderea în greutate și îmbunătățirea sănătății ochilor. Profilul nutrițional al fructului de avocado se potrivește tuturor modelelor alimentare sănătoase, precum dieta DASH sau dieta mediteraneeană. Principalele beneficii ale consumului de avocado:
Reduce riscul de cataractă și alte boli oculare
Antioxidanții regăsiți în fructele de avocado, precum luteina și zeaxantina, cât și acizii grași mononesaturați, pot contribui la reducerea riscului de a dezvolta boli oculare grave, precum degenerescență maculară, cataractă sau retinită pigmentară. O amplă revizuire publicată în anul 2020 în revista Antioxidants, care a analizat atât studii clinice, cât și preclinice, indică faptul că luteina și zeaxantina pot preveni progresia bolilor oculare, în principal prin prevenirea leziunilor oxidative ale retinei. (2, 3, 4)
Îmbunătățește diversitatea microflorei intestinale
Datorită conținutului crescut de fibre solubile și insolubile, avocado poate ajuta la îmbunătățirea microbiomului intestinal. Fibrele solubile din avocado pot ajuta la creșterea populației bacteriilor benefice din intestin, care pot contribui la îmbunătățirea digestiei și la prevenirea apariției unor afecțiuni gastrointestinale comune, precum constipația sau sindromul colonului iritabil. De asemenea, acizii grași mononesaturați din avocado pot ajuta la îmbunătățirea permeabilității intestinului, ceea ce poate îmbunătăți funcția intestinală. (2, 3)
Reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare
Consumul de avocado a fost asociat cu o reducere a colesterolului LDL și a trigliceridelor, indicatori importanți ai sănătății cardiovasculare. Numeroase studii au demonstrat că un consum moderat de avocado previne apariția bolilor cardiovasculare și coronariene, un efect care ar putea să se datoreze în special conținutului ridicat de potasiu, un mineral care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Un amplu studiu publicat în Jurnalul Asociației Americane a Inimii, desfășurat pe o perioadă de 30 de ani, a constat că riscul de boli cardiovasculare este redus semnificativ în rândul participanților care au consumat minimum două porții de avocado pe săptămână. Studiul a inclus peste 110.000 de persoane, rezultatele fiind aplicabile la nivelul întregii populații. (3, 5)
Modifică distribuția grăsimii abdominale la femei
Un studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din Illinois, realizat pe perioada a 12 săptămâni, a constat că un consum regulat de avocado (un fruct pe zi) poate ajuta la redistribuirea grăsimii de la nivelul abdomenului la femei. Consumul de avocado a redus cantitatea de grăsime viscerală, un tip de grăsime situată în profunzime, în jurul organelor interne, care predispune la boli cardiovasculare, diabet sau inflamații cronice. (7)
Menține glicemia în parametrii normali
Avocado conține grăsimi mononesaturate și fibre care pot ajuta la încetinirea absorbției carbohidraților în sânge, ceea ce poate ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Un studiu publicat în „The Journal of Nutrition”, care a investigat efectele consumului de avocado asupra glicemiei postprandiale (glicemia măsurată după masă) și a sensibilității la insulină la persoanele cu prediabet sau diabet de tip 2 a concluzionat că avocado poate reduce nivelul de zahăr din sânge după masă și sensibilitatea la insulină. (2, 8, 9)
(2) Avocados, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/avocados
(3) Why is avocado good for you? https://www.medicalnewstoday.com/articles/270406
(4) A Mechanistic Review of β-Carotene, Lutein, and Zeaxanthin in Eye Health and Disease, https://www.mdpi.com/2076-3921/9/11/1046
(5) Eating two servings of avocados a week linked to lower risk of cardiovascular disease, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220330103250.htm
(6) Avocado Consumption and Risk of Cardiovascular Disease in US Adults, https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.121.024014
(7) Avocados change belly fat distribution in women, controlled study finds, https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210907110702.htm
(8) Acculturation and Biomarkers for Type 2 Diabetes in Latinos, https://academic.oup.com/jn/article/137/4/871/4664687
(9) Daily avocado consumption: A tasteful way to lower blood glucose, https://nutrition.org/daily-avocado-consumption-a-tasteful-way-to-lower-blood-glucose/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum