Tulburarea schizoafectiva de tip mixt e schizo ? Se considera schizo ?

05-08-2024
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Ma intreb daca tulburarea schizoafectiva de tip mixt (adica si cu tulb bipolara asociata), e cam acelasi lucru cu schizo ? Adica se considera ca ai schizo ?

Ca se zice ca schizo e inclusa in diagnosticul ala, asa o fi ?
Codurile de boala sunt diferite, schizo are F20, astalalta are F25.

Ca exemplu daca zice "nu se iau in armata cei cu schizo", intra si astia cu tulb schizoafectiva de tip depresiv sau mixt ?
10 comentarii
0
06-08-2024, ora 09:26
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Tulburarea schizoafectivă și schizofrenia sunt diagnosticate diferit și reflectă manifestări clinice distincte, deși pot avea unele simptome suprapuse. Tulburarea schizoafectivă include simptome care sunt caracteristice atât tulburărilor de dispoziție (depresive sau bipolare), cât și schizofreniei, pe când schizofrenia implică predominant simptome psihozice fără o componentă majoră de tulburare de dispoziție.

Diferențe principale:
- Schizofrenia (Cod F20): Se caracterizează prin simptome psihotice preponderente, cum ar fi halucinații, deliruri, gândire dezorganizată, și comportament anormal, fără o prezență semnificativă a simptomelor de tulburare de dispoziție.

- Tulburarea Schizoafectivă (Cod F25): Include o combinație de simptome psihotice (similare cu schizofrenia) și simptome de tulburare de dispoziție (depresive sau bipolare). Tipul mixt se referă la prezența simultană a simptomelor maniacale și depresive în timpul aceleiași perioade de boală.

Implicații pentru încadrare în anumite categorii, cum ar fi serviciul militar:
Deciziile privind aptitudinea pentru serviciul militar se bazează de obicei pe severitatea și stabilitatea simptomelor, capacitatea de a funcționa într-un mediu stresant și structurat, și pe riscul de deteriorare sub presiune.

În cazul în care reglementările specifică că persoanele cu "schizofrenie" nu sunt eligibile pentru serviciul militar, acest lucru ar putea include de asemenea persoanele cu tulburare schizoafectivă, datorită naturii similare a simptomelor psihotice și potențialului de destabilizare sub stres. Totuși, interpretarea specifică poate varia în funcție de legislația și reglementările locale.
0
08-08-2024, ora 22:38
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Ideea era ca cei cu neoplazie, sida si schizo au dreptul la pensie indiferent de stagiul de cotizare, adica ajunge si o luna de cotizare.
Tulb schizoafectiva o intra si ea la schizo ? Ca stiu ca sunt diagnostice diferite, se aplica si la asta sau nu ?

Ca la altele trebuie sa ai ani de cotizare, adica in afara de alea 3.
0
09-08-2024, ora 16:00
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
Eu știu ca și la schizo afectiv.
0
10-08-2024, ora 15:57
C.S.D.
Nu este medic/terapeut
C.S.D.
@Costy, nu știu cum e pe legea nouă (am înțeles că au schimbat-o) dar pe legea veche treaba cu o lună cotizare mergea și la pareze, depresie etc. Pe bolile astea am văzut eu că merge, dar practic cred că era valabil la majoritatea bolilor.
0
10-08-2024, ora 18:22
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Trebuie sa ma interesez mai clar, sa vad daca mai depun dosarul sau nu.

Uite aici la articolul 74 scrie cine are voie indiferent de stagiu de cotizare si uite la art 68 aliniat 1 punct b, doar trei boli in lista. Nu vad altele.
In noua lege nu s-a schimbat nimic referitor la pensia de boala, ca asta am intrebat.

https://lege5.ro/Gratuit/geztsmrxgu/pensia-de-invaliditate-lege-263-2010?dp=gq2tcobrgqydi
0
12-08-2024, ora 13:52
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
Ai fost diagnosticat cu schizoafectiv?
0
14-08-2024, ora 12:04
anonim.zen
Nu este medic/terapeut
anonim.zen
Tulburarea schizoafectiva este tot o boala psihica grava la fel ca schizofrenia, parerea mea. Aceste doua boli au simptome diferite, sunt diferite dar fac parte tot din categoria Psihoze. Deci ar trebui sa beneficieze de aceleasi drepturi, pensie si indemnizatie de handicap.
0
15-08-2024, ora 21:03
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Am depus dosarul, au zis sa depun dosarul si asa ca mi-ar da, important era sa am chiar fie si o zi lucrata.
Ca o fi asa sau nu, am redepus, ca am adeverinta de la arhiva ca am lucrat o luna in 96.

NNN7, da, am schizoafectiva de tip mixt adica si cu TAB, ca de prin martie am luat-o mai razna.
Anu trecut depusesem pe TAB, dar nu aveam dovada ca am lucrat ceva, de aia m-au respins la casa pensiei, si tot asa am depus si acuma, n-am mai luat decizie de la comisie cu schizoafectiva, ca s-ar putea sa-mi dea pe TAB daca am adeverinta ca am lucrat.
Am depus tot decizia care era.

Sa vedem, pana pe maxim 15 octombrie trebuie sa vina raspunsul.
0
17-08-2024, ora 08:33
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
OK. Tine ne la curent! Bafta!
0
18-08-2024, ora 00:20
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Da, o sa revin tot aici la subiectul asta, l-am salvat, dar oricum o sa apara sus cand voi raspunde prin octombrie.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul