ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Top 12 BTS

24-01-2013
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Nu ne putem baza pe principiul 'Mie nu o sa mi se intample asa' cand vine vorba despre bolile cu transmitere sexuala. Chiar si in cazul cuplurilor stabile! Iata 12 boli frecvent despistate de catre medicii ginecologici. Informeaza-te, trateaza-te si mai presus de toate placerile: protejeaza-te.

Din pacate, putini sunt cei care sunt scutiti de neplacerea aflarii unui diagnostic nefavorabil spus pe un ton delicat sau unul ferm de catre medicul ginecolog ori specialistul urolog. Cu toata informatia, bolile cu transmite sexuala (BTS) raman o problema. Din pacate chiar si in 2011, prezervativul este singura metoda care ofera protectie BTS, cu conditia sa fie folosit la fiecare contact sexual si inca de la inceput actului.

Sfatul medicilor din intreaga lume este urmatorul: nu neglija nici un simptom banal din sfera organelor sexuale. Un control la medicul specialist iti poate salva sanatatea si uneori chiar viata. Chiar daca nu apar simptome suparatoare, unele virusuri pot fi prezente in organism, de aceea, examenele medicale anuale sunt obligatorii. In plus, oricine citeste o carte despre tot ceea ce inseamna viata sexuala cu placerile si durerile ei, are doar de castigat deoarece va putea identifica mai usor o eventuala infectie genitala.

Spre exemplu, in cartea 'SEX Cum sa faci sa fie si mai bine', de Sari Locker gasesti descrise amuntit situatii si rezolvari pentru anumite BTS-uri. Iata un rezumat. Mentionam, ca autodiagnosticul cat si automedicatia nu sunt recomandate! Informatiile de mai jos sunt orientative, doar un medic autorizat poate stabili un diagnostic corect si un tratament corespunzator.

1. Chlamidia - este provocata de catre o bacterie. Daca nu este tratata poate provoca boala pelviana inflamatorie sau sterilitate.
Simptome: Este posibil sa nu prezinte simptome, insa apar usturimi la urinare, scurgeri vaginale sau ale penisului.
Tratament: Simptomele inceteaza dupa cateva zile de administrare a antibioticelor, iar dupa 2 saptamani infectia este eliminata.

2. Herpes - este un virus care persista de-a lungul intregii vieti. Tipul 1 provoaca basicute sau bubite purulente, de obicei in zona gurii. Tipul 2: provoaca basicute genitale. Ambele pot fi transmise de la gura in zona genitala si viceversa.
Simptome: Basice dureroase la gura, in zona genitala, pe fese. Prima eruptie a herpesului dureaza aproximativ doua saptamani. Bolnavul poate avea febra, mancarimi, simptome de gripa.
Tratament: incurabil. Eruptiile vor izbucni si se vor retrage pe parcursul intregii vieti. Pentru a reduce frecventa aparitiei eruptiilor este indicat tratamentul medicamentos in doze zilnice cu acyclovir.

3. Negi genitali, Human Papiloma Virus (HPV) - negi la nivelul pielii, care se prezinta sub forma unor mici umflaturi in zona genitala sau in cea a anusului. Virusul se transmite prin contact genital direct la nivelul pielii. Din pacate virusul este rezident in organism de-a lungul intregii vieti.
Simptome: La barbati - negi de culoare galben-cenusiu pe penis, in zona uretrei, in zona anusului. La femei: negi de culoare alba sau roz in zona vulvei, in cea a vaginului, pe colul uterin sau in zona anusului.
Tratament: negii se pot elimina prin metode chirurgicale, prin cauterizare sau prin laser. Negii se pot resuscita, fiind necesara o noua extirpare a acestora. Perioada de convalescenta poate fi lunga si de durata.

4. Gonoree - infectie grava care, netratata, duce la sterilitate, la artrita sau la probleme cardiace.
Simptome: pot sa nu fie evidente. Dar apar: usturimi la urinare, scurgeri vaginale sau ale penisului, dureri in zona pelvisului.
Tratament: antibioticele au efect imediat asupra simptomelor si vindeca boala in cateva saptamani.

5. Sifilis - infectie foarte grava, care netratata la timp, afecteaza intreg organismul. Poate duce la deces.
Simptome: primul stadiu - apar rani in zonele genitale. Al doilea stadiu: eruptii cutanate pe tot corpul. Al treilea stadiu: probleme ale inimii si ale sistemului nervos.
Tratament: In stadiul incipient al bolii, penicilina o poate vindeca. O data ajunsa in ultimul stadiu, tratamentul medicamentos are efect limitat.

6. Boala pelvina inflamatorie - infectie a uterului, dar se poate localiza si la nivelul colului uterin ori a trompelor uterine. Apare atunci cand bacteriile (cel mai adesea chlamidia sau gonoreea) patrund in sistemul reproductiv. Duce la sterilitate.
Simptome: dureri abdominale, febra, sensibilitate marita a uterului si a ovarelor, ciclu menstrual dureros, scurgeri, oboseala, ameteli, stari de voma, dureri in timpul actului sexual.
Tratament: se recomanda repaus la pat si tratament medicamentos cu antibiotice. Daca boala este intr-un stadiu avansat, blocajul trompelor uterine si sterilitatea pot deveni permanente.

7. Infectia tractului urinar - infectie provocata de bacteriile blocate in uretra. Des intalnita la femeile care fac sex cu un nou partener.
Simptome: dureri si usturimi in timpul urinarii, urinari frecvente. Urina poate fi tulbure si urat mirositoare.
Tratament: infectia se vindeca prin administrarea de antibiotice de la o zi la o saptamana. Si multa apa plata.

8. Vaginita - inflamatie vaginala. Supuratii infectioase cauzate de lipsa de igiena. Antibioticele, pilulele contraceptive, sarcina pot cauza dezvoltarea candidei. Se mai numeste tricomonaza. Se transmite prin sex vaginal sau oral.
Simptome: La femei - scurgere vaginala densa. De culoare alba sau galbuie, miros neplacut, mancarime, durere. La barbati: mancarimi genitale, contact sexual dureros. In cazul sexului oral, barbatii si femeile pot avea o pelicula albicioasa sau verzuie pe limba.
Tratament: cremele care se elibereaza fara reteta vindeca aceasta boala in cateva zile. Femeile trebuie sa evite sa poarte pantaloni stramti, dresuri sau costume de baie. Nu faceti spalaturi si nu folositi deodorante intime.

9. Paduchi genitali - paduchi mici, de culoare alba care infesteaza parul pubian. Se raspandesc de la persoana infestata prin haine, paturi sau toalete.
Simptome: Mancarimi. Pot provoca febra usoara, inflamatii ale amigdalelor, dureri usoare. Paduchii pot fi depistati in urma unui examen medical amanuntit.
Tratament: tratamentul medicamentos de uz extern elimina paduchii si ouale acestora. Lenjeria de pat, hainele si proasoapele trebuie spalate.

10. Paraziti interni - giardia, criptosporidia, amoebe si altele. Ajung in organism, in primul rand, in urma contactului sexual oral sau anal.
Simptome: diaree, dureri abdominale sau crampe, balonare, oboseala si pierderi de greutate.
Tratament: Medicamente eliberate cu reteta de la doctor duc la eliminarea parazitilor.

11. Hepatita B - virus transmis prin contact sexual sau prin ace infectate. Mai raspandita la barbatii homosexuali, la cei care fac sex anal si au mai multi parteneri.
Simptome: febra, oboseala, migrene, dureri abdominale, icter. In anumite cazuri, inflamatia ficatului poate duce la sangerari, la coma sau deces.
Tratament: cazurile usoare: odihna la pat, dieta sanatoasa. Cazuri grave: tratament medicamentos.

12. HIV/SIDA -virus care slabeste sistemul imunitar pana il face incapabil sa mai lupte cu bolile: provoaca SIDA, un grup de boli grave. HIV se transmite prin sange infectat, sperma, secretii vaginale, lapte matern, intra in sange printr-o rana sau prin mucoasa in timpul sexului vaginal, sexului oral, sexului anal, prin folosirea acelor infectate, care se injecteaza drogurile, precum si prin alaptare.
Simptome: HIV nu prezinta simptome de obicei. Testele de sange arata anticorpi ai HIV. Pot trece ani pana ca SIDA sa se declanseze. De-a lungul acestei perioade persoana infectata poate transmite HIV, practic fara sa stie! Primele semne ale SIDA: infectii cu ciuperci parazitare, transpiratii nocturne, pierderi in greutate. Boli legate de SIDA: pneumonie, cancer.
Tratament: incurabil. Nu exista vaccin. Pentru HIV anumite combinatii de medicamente, care cuprind inhibitori protezici incetinesc virusul. Pentru SIDA, exista medicamente care incetinesc evolutia bolii, insa tratamentul trebuie instituit din timp si respectat.

sursa: http://www.csid.ro/sex/top-12-boli-cu-transmitere-sexuala-simptome-si-tratament-7884514/
16 comentarii
0
24-01-2013, ora 16:20
Brad Pitt
Nu este medic/terapeut
Brad Pitt
like!
0
24-01-2013, ora 18:55
maria 123
Nu este medic/terapeut
maria 123
E bine de stiut si de transmis celor tineri din familii!
O seara buna sa ai!
0
24-01-2013, ora 20:12
gelu87
Nu este medic/terapeut
gelu87
foarte buna postarea, dau si eu un like :D
0
27-02-2015, ora 15:26
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
13. Boala Nicolas-Fabre

Denumita si limfogranulomatoza veneriana, aceasta boala cu transmiteresexuala reprezinta o alta infectie genitala cu Chlamydia.

Dupa o incubatiecare dureaza in jur de 3 saptamani, apare un sancru (o pata), in santul de la baza glandului la barbat, pe vulva la femeie, la nivelul anusuluila homosexuali.

Ganglionii inghinali cresc in volum si dau nastere unor fistule prin care se scurge puroi. Sunt posibile complicatii articulare, nervoase si cutanate.

Tratamentul consta in administrarea de antibiotice, dar leziunile se vindeca intr-o perioada lunga de timp.
0
27-02-2015, ora 19:44
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
14. Candidoza

Este cauzata de o ciuperca "candida albicans" care traieste in mod normal pe piele si pe mucoase (in gura, intestine). Daca organismul este sanatos "Candida" este tinuta sub control. In conditiile in care rezistenta organismului scade, "Candida" se poate multiplica provocand infectii in zona genitala atat la femei cat si la barbati. Deci, este o infectie care nu se transmite neaparat prin contact sexual. De exemplu, se poate declansa atunci cand: esti insarcinata, porti lenjerie de nylon sau jeans foarte stramti, iei anumite antibiotice, ai diabet. Atat femeile cat si barbatii pot avea Candidoza fara a avea vreun simptom. Daca apar, la femei semnele pot fi: - iritatie, mancarime, secretie alba vascoasa ca un iaurt, inrosirea vulvei, durere la contactul sexual si la urinare. La barbati: - iritatie si mancarime, scurgere din uretra, durere la urinare. Semnele pot sa dispara fara tratament. Infectiile cu Candida pot fi prevenite: evita sa porti lenjerie din nylon sau pantaloni foarte stramti care nu sunt din bumbac; la menstruatie foloseste mai degraba tampoane externe decat interne; spalarea zonei genitale din fata in spate; daca stii ca un antibiotic iti declanseaza Candida spune medicului sa-ti prescrie altceva.

Pentru mai multe informatii sau sfaturi contactati medicul dermatolog pentru barbati sau ginecolog pentru femei.
0
27-02-2015, ora 19:49
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
15. Trichomoniaza

Este o infectie cauzata de parazitul Trichomonas, ce se afla uneori in vagin si uretra.

Se ia prin contact sexual cu cineva care are trichomoniaza.

ATENTIE ! Se transmite si prin lenjerie sau toalete. Simptomele apar la un interval de timp intre patru zile si trei saptamani de la contactul sexual infectant.

Pot sa apara: o scurgere (din vagin sau penis) de culoare verzui-galbuie care are un miros neplacut; iritatie si mancarime in zona vaginala. Sau poti sa nu ai nici un semn.

Este foarte important sa te intorci la medic dupa tratament. Medicul trebuie sa verifice daca medicamentele pe care ti le-a prescris te-au vindecat complet. Poate ca ai nevoie de un control pentru alte boli. Este posibil sa ai mai multe boli in acelasi timp si tratamentul care vindeca o boala poate sa nu aiba efect asupra alteia.

Pentru mai multe informatii sau sfaturi contactati medicul dermatolog pentru barbati sau ginecolog pentru femei.
0
27-02-2015, ora 19:54
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
16. Hepatita A

Hepatita A este o infectie virala foarte contagioasa a ficatului. Virusul se gaseste în materia fecala a unei persoane infectate si se poate transmite când ajunge în gura.

Cele mai multe infectii rezulta din contactul cu o persoana infectata. Contactul oacazional, la serviciu, scoala sau fabrica nu împrastie virusul.

Simptomele bolii apar repede si includ: febra, oboseala, pierderea apetitului, stare de voma, durerile stomacale, urina închisa la culoare si îngalbenirea pilii si a ochilor.

O persoana infectata, care nu prezinta simptome, poate transmite boala fara a sti.

Vaccinul împotriva hepatitei A exista si este extrem de eficient.

O poti contracta daca:

- Ai un partenersexual infectat sau care prezinta risc de a se infecta cu hepatita A.

- Locuiesti cu cineva care este infectat sau care prezinta risc de a se infecta cu hepatita A.

- Calatoresti prin tari în care aceasta boala este frecventa.

- Esti un barbat care are relatii sexuale cu alti barbati.

- Folosesti droguri si acele în comun.

- Locuiesti într-o comunitate cu o frecventa mare de hepatita A.

- Ai boli de ficat cronice.
0
27-02-2015, ora 20:00
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
11. Hepatita B - completare

Hepatita B este o infectie virala a ficatului care este transmisa prin folosirea drogurilor injectabile, contactul sexual sau intim cu o persoana infectata si prin expunerea la fluide umane, cum ar fi sperma, secretiile vaginale si laptele de mama.

Multi oameni care dobândesc hepatita B nu prezinta simptome, dar unii pot avea o stare asemanatoare cu cea provocata de gripa.

Semnele bolii, când e prezenta, pot aparea de la 6 saptamâni la 6 luni si includ: febra, oboseala, pierderea apetitului, stare de voma, durerile stomacale, urina închisa la culoare si îngalbenirea pielii si a ochilor.
O persona infectata fara semne de boala o poate împrastia fara sa stie.

Daca boala avanseaza, poate degenera într-o infectie pe termen lung, care poate duce la deteriorarea serioasa a ficatului, ciroza si cancer la ficat.

Vaccinul împotriva hepatitei B exista si este foarte efficient.

O poti contracta daca:

- Ai un partener sexual infectat sau care prezinta risc de a se infecta cu hepatita B.

- Daca esti expus la sânge infectat.

-Ai mai multi parteneri sexuali.

-Esti un barbat care face sex cu alti barbati.

-Ti-ai injectat droguri folosind în comun acele.

-Ai tatuaje sau body piercing.

-Ai o boala cronica de ficat.
0
27-02-2015, ora 20:08
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
17. Hepatita C

Este o infectie virala a ficatului care este împrastiata prin contact direct cu sângele unei persoane infectate si poate fi transmisa sexual.

Multi oameni care capata hepatita C nu vor prezenta simptome, dar unii pot avea o slaba boala asemanatoare cu gripa, care tine câteva saptamâni.

Semnele bolii sunt: febra, oboseala, pierderea apetitului, stare de voma, durerile stomacale, urina închisa la culoare si îngalbenirea pielii si a ochilor.

Persoanele care au mai avut infectii pot deveni purtatori si pot transmite boala altora.
Hepatita C poate cauza simptome pe termen lung de boli ce duc la deteriorarea grava a ficatului, ciroza si cancer la ficat.

În acest moment nu exista vaccin pentru hepatita C.

O poti contracta daca:

-Ai un partener sexual infectat sau care prezinta risc de a se infecta cu hepatita C.

-Esti expus la sânge infectat cu hepatita C.

-Ai mai multi parteneri sexuali.

-Ti-ai injectat droguri folosind în comun acele.

-Ai tatuaje sau body piercing.
0
27-02-2015, ora 20:15
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
18. Scabia

Este o boala deosebit de contagioasa cauzata de mici capuse care se ascund sub piele si-si depoziteaza ouale si fecalele. Rezultatul consta în cute neregulate la suprafata pielii si mâncarime agonizanta, în special noaptea.

Poate fi transmisa prin contact sexual, dar oricine care atinge cearceafuri infestate, prosoape, îmbracaminte sau mobila, se poate infecta, de asemenea.

Desi nu este o boala grava, scabia poate fi deosebit de suparatoare, si, netrata, poate persista ani întregi. Diferite creme, lotiuni si sampoane pot omorî acest parazit.
0
27-02-2015, ora 20:17
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
19. Limfogranulomatoza veneriana

Boala apare sub forma unor puncte rosii, mici, de obicei nedureroase pe penis sau vulvă, evoluând apoi către abcesul ganglionilor inghinali care mai târziu se sparg lăsând în urmă o multime de orificii de drenare.

Netratată poate duce la instalarea unui blocaj în sistemul limfatic cu producerea elefantiazisului (umflarea exagerată a organelor genitale sau a membrelor inferioare).
0
27-02-2015, ora 20:20
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
20. Sancroidul

Aceasta BTS (boala cu transmitere sexuala), cauzata de o bacterie, este mai întâlnita la persoanele care traiesc în climate tropicale. Sancroid este o boala care poate aparea la oricine care a avut contact sexual sau dermic cu o persoana infectata, chiar daca nu prezinta simptome.Majoritatea femeilor infectate cu sancroid nu prezinta simptome. Daca simptomele apar, ele, de obicei, implica aparitia unei rani mici, reliefate si dureroase, înconjurate de o margine rosie, care se dezvolta de la 3 la 7 zile dupa infectarea initiala. Ea apare, de obicei, pe vulva, pe vagin, cervix si pe interiorul coapselor.

Pentru mai multe informatii sau sfaturi contactati medicul dumneavoastră Dermatolog, daca sunteti barbat si medicul Ginecolog, daca sunteti femeie.
0
04-03-2015, ora 22:48
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
21. Ruber Lichen Plan

Acesta consta intr-o eruptie pruriginoasa (care determina mancarimi) in care papule violacee, plate, poligonale apar cu dispozitie liniara, inelara sau in grupuri confluente. Leziunile de la nivelul mucoaselor apar ca placi albicioase, reticulate, dantelate ale mucoasei bucale si pot fi dureroase (benzile Wickham). Lichenul plan manifesta fenomenul Koebner (leziunile pot apare la locurile traumatizate de exemplu o escoriatie, tatuaj, arsura etc.).

Tratamentul acestei afectiuni cronice, idiopatice (fara o cauza cunoscuta), autolimitate (se vindeca de la sine dupa o perioada de timp) este suportiv si consta in corticosteroizi topici (care au o actiune antiinflamatoare), antihistamine sistemice (cu actiune antipruriginoasa), si ocazional corticosteroizi intralezional (ajuta la netezirea placilor intinse). Doze mici de prednison (cortizon) administrate in zile alternative vor suprima temporar leziunile active.
Lichenul plan vulvar poate apare izolat. Se poate croniciza si are potential malign. Se recomanda consultul unui medic specialist ginecolog.
1
10-03-2015, ora 17:23
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
In urma cu 20-30 de ani erau doar 5 boli cu transmitere sexuala.

Acum sunt peste 32 boli cu transmitere sexuala, boli venerice, in general bolile veverice nu au simptome decat in momentul in care se cronicizeaza si sunt prea tarziu de tratat in cel mai "fericit" caz femeile si barbatii raman sterili (femeile mai pot avea copii maxim 30% si barbatii 1-3%) si cu diverse sechele toata viata.
0
10-03-2015, ora 23:59
h1n1
Nu este medic/terapeut
h1n1
Cred ca glumesti!!! Poate in urma cu 2-3000 de ani !!!
1
03-03-2018, ora 04:19
marianstoica
Nu este medic/terapeut
marianstoica
Multumin mult Clara, pentru toate aceste informatii ! Foarte utile !
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Bolile cu transmitere sexuală la vârstnici - o povară pentru sistemele de sănătate
  • Un sondaj dezvăluie multe idei eronate privind bolile cu transmitere sexuală
  •