Tatăl toxic

16-03-2022
Lari.gab
Nu este medic/terapeut
Lari.gab
Buna seara! Am decis sa scriu aici deoarece simt nevoia sa aud si parerea unor oameni total straini. Am 21 de ani si sunt studenta. Problema mea este legata de tatal meu, pe care pot sa il incadrez in tipologia parintelui toxic, extrem de toxic.
O sa incep prin faptul ca nu am avut o relatie prea apropiata niciodata, poate doar atunci cand eram mica, insa nu am prea multe amintiri din perioada aia.
Tin sa mentionez faptul ca tatal meu lucreaza intr-un mediu care 100% i-a afectat comportamentul in timp si acum cu siguranta nu se mai poate schimba.
Este manipulator si incearca sa ne controleze, pe mine si pe mama, prin absolut toate mijloacele si in tot ceea ce ne priveste, de la bani, la imbracaminte, la locul in care mergem sau pur si simplu ceea ce vorbim. Eu sunt o fire mai impulsiva si mai taioasa si refuz sa mi se dea ordine, sa mi se spuna ce sa fac la fiecare pas, in conditiile in care sunt suficient de descurcareata incat sa merg singura la un medic, in oras cu prietenii fara sa imi aprobe tatal meu orice miscare. Este si violent, dar nu simt sentimentul de frica fata de el, simt doar un stres cintinuu. Daca dvs considerati ca este normal ca la 21 de ani sa il sun pe tata ca am ajuns acasa, chiar daca stau cu ei in casa, sa ii spun unde plec, chiar si pentru 1 ora, va rog sa imi spuneti.
Cu mama am o alta relatie, insa nu e prea stralucita deoarece ea este manipulata de el si spalata pe creier, este mama mea, imi pare rau ca spun asta, dar e realitatea din pacate.
Bineinteles ca de-a lungul anilor am avut tot felul de evenimente cum ar fi urmaritul cu masina, atunci cand mergeam la un majorate sau controlatul telefonului si confiscatul lui. La momentul ala am considerat ca sunt lucruri pe care orice tata mai strict le-ar face. Insa lucrurile astea nu s-au oprit, ba chiar s-au inrautatit.
De aproximativ 2 ani am un iubit, cu care am o relatie extrem de frumoasa si de sanatoasa. Am ascuns-o timp de un an fata de tata din diverse motive, unul dintre ele ar fi faptul ca nu suntem din aceeasi localitate, este mai mare decat mine cu 5 ani si bineinteles ca mi-am imaginat cum va reactiona tata, asa ca am asteptat pana am considerat ca e ceea ce trebuie si i-am spus tatei. In prima faza a fost luat pe nepregatite si nu stia cum sa reactioneze, asta pt ca isi pregateste orice replica. Apoi, au inceput discutiile care au fost de-a dreptul ingrozitoare, nu m-a lasat sa spun nimic, l-a jignit pe baiat, i-a jignit familia si asta face si in prezent, doar ca a schimbat cuvintele. A da, prietenul meu are un loc de munca foarte stabil, are studii superioare si nu e luat din gara si adus de mine in casa. Am avut discutiile astea cu du-te-vino cam 6 luni, in ultimul timp parea ca e de acord cu el, insa bineinteles ca de fiecare data scorneste tot felul de idei fara sens astfel incat sa ma faca pe mine sa ma despart de el. Pana in orasul meu, face o ora de la el. Au stat de vorba, au ras, au glumit, degeaba pentru ca tata e prea prefacut si niciodata nu poti sa il multumesti. Pentru el, eu sunt doar o proasta, care nu a dat la facultatea la care a vrut el, o epava, o ciudata, o sociopat, o influentabila si o persoana slaba. Sunt cuvintele lui.
Imi cer scuze, mesajul e putin fara cap si coada, insa am atatea de zis si vorbesc si cu altii pe tema asta, inclusiv cu iubitul meu si incerc sa gasesc cea mai buna varianta sa impac pe toata lumea. Tatal meu nu poats fi ignorat, are nevoie de atentie permanent, am incercat si metoda de a-l ignora, de a nu ma baga, dar si sa ma bag pe sub pielea lui, fara succes.
Multumesc pentru rabdare!
3 comentarii
1
16-03-2022, ora 11:22
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
La 21 de ani ar trebui să ți se ofere libertatea de decizie, faptul că te controlează tot timpul nu prea e în ordine. A fost vreodată un moment în care i-ai înșelat încrederea și l-a făcut să creadă că nu inspiri încredere? A fost așa dintotdeauna? S-ar putea să-și fi internalizat un tipar parental pe baza unor comportamente ale părinților lui vizavi de el.
Încearcă să vorbești cu el când este calm, să-i explici că poți lua decizii bune pentru tine, că ai ajuns la o anumită vârstă când știi să faci diferența între bine și rău și să-l întrebi eventual de ce crede că nu te-ai putea descurca. Dacă nu reușești, încearcă să-i propui să mergeți împreună la un terapeut de familie care să vă ajute să vă îmbunătățiți relațiile.
Dacă nici asta nu dă rezultate, încearcă să-ți iei un serviciu pe lângă facultate din care să te poți întreține singură și să nu mai depinzi de el
0
16-03-2022, ora 12:22
Lari.gab
Nu este medic/terapeut
Lari.gab
Aveti dreptate, aceeasi relatie pe care o are el cu mine, a avut-o si cu tatal lui. Nu i-am tradat niciodata increderea, sunt o fire extrem de linistita si precauta. Singurele 2 lucruri pe care el le considera grave sunt faptul ca nu i-am spus de prietenul meu la inceput si considera ca l-am mintit, desi eu nu am negat faptul ca am un iubit, pur si simplu nu am avut discutii pe tema asta si eu am profitat ca sa ma lamuresc. Iar al doilea lucru a fost faptul ca m-am inscris la o alta facultate decat cea pe care si-o dorea el si cu asta l-am dezamagit total se pare. S-a dovedit ca am facut cea mai buna alegere in ceea ce ma priveste, insa pentru el conteaza mai mult banii si prestanta. Va multumesc pentru sfat, am sa incerc sa mai vorbesc cu el, insa o terapie ar fi un lucru imposibil, el crede ca doar eu am o problema si ca el e suficient de matur si experimentat incat sa faca asa ceva.
1
16-03-2022, ora 13:09
Psihologie, București
Ai făcut bine că ai ales profesia care simți că te reprezintă pentru că a face ceva ce nu ți se potrivește e o sursă continuă de stres.
Încearcă să te concentrezi pe învățătură și folosește învățătura ca pe un mijloc de eliberare, pentru că dacă îți place ceva timpul trece mai ușor, fă din învățătură un scop în sine și vizualizează momentul când vei termina și vei putea trăi pe picioarele tale.
Ca să nu te mai afecteze, caută să reinterpretezi comportarea tatălui ca pe o dovadă exagerată de iubire față de copilul său pe care îl protejează excesiv din teama de a nu i se întâmpla ceva. E într-adevăr o problemă a lui și în loc să te stresezi manifestă-ți compasiunea pentru el și încearcă să fii tu cea care îl anunță când pleacă și când vine, ca să nu-i mai oferi prilejul să o facă el. Probabil după o perioadă își va da seama că nu are motive să te controleze.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Impactul monitorizării parentale asupra comportamentelor și experiențelor adolescenților
  • O relație apropiată între copil și părinte este benefică pentru sănătatea mentală și relațiile sociale ale copilului la maturitate
  •