Senzatie lipsa de aer

12-06-2024
Petruts
Nu este medic/terapeut
Petruts
Buna ziua!

Scriu aici in speranta ca voi primi cea mai buna indrumare.

Sunt barbat, am 32 ani si inca de la varsta de 16 ani ma confrunt cu stari anxioase severe/ atacuri de panica/ depresie/ stima de sina foarte joasa, etc.

Inca din adolescenta, printre primele semne ale debutului anxietatii m am confruntat cu senzatia de lipsa de aer, ca si cand nu am aer suficient pentru a inspira. Am crezut ca am probleme cu inima iar parintii m au dus la un consult de specialitate. Eram sanatos insa aceste probleme de respiratie s au transformat usor, usor in frica de a nu pati ceva iar mai apoi in atacuri de panica. Am fost la prima sedinta de psihoterapie la 19 ani insa m a ajutat doar pe moment, adica in ziua respectiva eram bine insa a doua zi gandurile negative reveneau.Am fost si la 25 de ani la psiholog insa acelasi lucru, m a ajutat doar pe moment si cumva m a descurajat sa mai merg la un specialist. Cu anii simptomele de anxietate si panica s au inrautatit, am probleme de comunicare, socializare. relationare, sunt izolat, am foarte multe frici, nu mai pot face lucruri pe care mi le doresc, sunt practic captiv in propriul corp.

De cand am dobandit aceste stari de panica am devenit si ipohondru, ma preocupa intruna starea de sanatate si in ultimii 16 ani am cautat incontinuu diagnostice, cred ca am unele afectiuni care nu sunt descoperite si am doar scenarii negative legate de starea mea de sanatate.

Sunt o persoana care isi doreste foarte mult sa faca sport insa din pacate fac atacuri de panica daca simt ca pulsul imi creste prea tare si ma descurajez si renunt.
Imi place sa merg pe munte insa renunt de multe ori tocmai din motivul mentionat mai sus, de a nu face un atac de panica sau de a nu ma simti rau.
Nu pot calatori pentru ca am frica imensa de avion, ca sa pot zbura trebuie sa iau betablocante recomandate de la cardiolog.

Cumva situatia mea simt ca nu este deloc intr o directie buna si din pacate nu reusesc deloc sa gasesc un echilibru.

Ce vreau de fapt sa ma lamuresc e faptul ca as dori sa stiu daca totusi aceste simptome de respiratie sunt cauzate de starile mele de panica din trecut si prezent, pentru ca de vreo 5 ani, senzatia de lipsa de aer, senzatia de a trage aer adanc in piept iar apoi de cascat excesiv, apare si cand sunt relaxat, de fapt este omniprezenta. Am facut un atac de panica extrem de violent in 2019 pe baza acetor simptome care am observat eu ca apareau de cele mai multe ori dupa ce mancam sau dupa ce beam o cafea sau daca aveam nasul usor infundat. Am fost din nou la cardiolog unde am inceput din nou cu investigatii, nimic patologic, apoi in 2021 am decis sa revin unde am facut radiografii pulmonare si un nou set de analize, nu s a gasit nimic, am continuat cu investigatiile in 2023, am fost la ORL, alergolog si gastroenterolog (am facut chiar endoscopie) iar singurele modificari au fost depistate la ORL unde mi s a spus ca am deviatie de sept si cornete marite insa nu mi s a spus daca 100% simptomele sunt cauzate de nas. Problema mea este urmatoarea : daca nu pot respira pe nas de ce nu pot sa respir si pe gura in acele momente de respiratie insuficienta? Pentru ca da, am si nasul infundat dar de cele mai multe ori doar o nara si nu este blocata total. Din pacate nu am raspuns la niciun tratament de la ORL, simptomele inca persista iar acum sunt foarte confuz pentru ca nu stiu daca totul pleaca de la nas sau este doar creierul meu care trimite incontinuu informatii corpului ca ceva nu este in regula chiar daca eu ma simt relaxat si nu am anxietate.

Multumesc ca ati parcurs toata situatia prezentata mai sus.
4 comentarii
0
12-06-2024, ora 12:15
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Buna.
Aveti anxietate si atacuri de panica. Asa se manifesta anxietatea in cazul dv. Neuronii de la nivelul muschilor gatului se constrictioneaza si nu mai puteti trage aer corect in piept.
Faceti tratament de la psihiatru cu o pastila de antidepresiv pe zi si o sa va reveniti.
Nu va mai alimentati anxietatea si atacurile de panica citind pe net despre tot felul de boli.
Ocupati-va de boala dv. care asa se manifesta.
0
12-06-2024, ora 14:38
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Stările pe care le descrieți, împreună cu simptomatologia pe care o menționați, sunt complexe și evidențiază cât de profund pot interacționa aspectele fizice cu cele psihologice.

Legătura între simptomele de respirație și stările de panică

Primul aspect important este că senzația de lipsă de aer, denumită și dispnee, este un simptom frecvent întâlnit în tulburările anxioase, inclusiv în atacurile de panică. Mecanismul este adesea legat de hiperventilație, care este o respirație mai rapidă și mai superficială decât normal, provocând un dezechilibru al gazelor sanguine (niveluri crescute de oxigen și scăzute de dioxid de carbon). Hiperventilația poate duce la mai multe simptome fizice, inclusiv senzația de lipsă de aer, amețeli și chiar palpitații.

Impactul problemelor ORL

Având în vedere că ați fost diagnosticat cu deviație de sept și cornete mărite, acestea pot contribui, de asemenea, la senzații de respirație dificilă, mai ales dacă sunt fluctuații în gradul de obstrucție nazală. Cu toate acestea, dacă simptomele de respirație apar chiar și când nu simțiți o obstrucție nazală majoră, este probabil ca factorul psihologic să joace un rol semnificativ.

Evaluarea complexă a simptomelor

Deoarece ați fost evaluat medical și nu s-au identificat alte cauze patologice care să explice simptomele dumneavoastră, pare rezonabil să considerăm că anxietatea poate avea un impact major. Totuși, este important să menținem o abordare deschisă, deoarece simptomele fizice pot fi uneori greu de diferențiat de cele generate de anxietate.

Recomandări

1. Continuarea psihoterapiei: Considerând că ați observat beneficii pe termen scurt de la sesiunile anterioare de terapie, ar putea fi util să explorați psihoterapia pe termen lung. Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este în mod special eficace pentru gestionarea anxietății și a atacurilor de panică. Un terapeut vă poate ajuta să identificați și să modificati gândurile și comportamentele care perpetuează ciclul de anxietate și panică.

2. Tehnici de relaxare și respirație: Tehnicile de respirație controlată, meditația și yoga pot ajuta la reglarea respirației și la reducerea hiperventilației. Aceste practici pot fi, de asemenea, utile pentru gestionarea stresului și a anxietății în general.

3. Managementul activităților fizice: Având în vedere că sportul și mersul pe munte sunt activități de interes pentru dumneavoastră, dar provoacă anxietate, lucrul cu un fizioterapeut sau un antrenor personal care înțelege anxietatea ar putea fi benefic. Aceștia vă pot ajuta să vă ajustați gradual nivelul de activitate pentru a reduce riscul de atacuri de panică, crescând treptat toleranța la exerciții fizice.

4. Colaborare multidisciplinară: O abordare multidisciplinară, implicând un psiholog/psihiatru, un ORL-ist și posibil un specialist în medicina internă, ar putea asigura o gestionare cuprinzătoare și integrată a simptomelor dumneavoastră.

Este important să recunoaștem că recuperarea în cazul anxietății severe poate fi un proces lent și necesită răbdare și perseverență. Continuarea explorării și adaptarea tratamentelor pentru a găsi cea mai bună abordare pentru dumneavoastră este esențială.
0
15-06-2024, ora 01:28
C.S.D.
Nu este medic/terapeut
C.S.D.
Până la un punct, parcă m-ai descris pe mine. Tot așa prin adolescență mi-au apărut problemele și au continuat mai ales când apărea vreun eveniment pe care îl consideram stresat.
În cazul tău, nu cred că problemele cu nasul îți cauzează anxietate. Poate îți accentuează simptomele deja existente ale anxietății. Știu o persoană care s-a operat recent de rinoseptoplastie. După operație, a spus că nu-i vine să creadă că se poate respira atât de bine. Dar n-a experimentat panică sau nimic de genul înainte de operație.
Încă ceva: nu ne-ai spus cum te descurci cu jobul? Sau dacă ai și în sfera asta probleme? În funcție de cum te descurci, se poate vedea aproximativ cât de gravă este anxietatea ta.
0
24-06-2024, ora 23:17
Petruts
Nu este medic/terapeut
Petruts
Cu jobul e praf. Sunt f stresat și la locul de muncă, sunt o panica totala oriunde merg sau in tot ceea ce fac
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: