Rezultat CT, ce să fac mai departe?

01-10-2019
Alexandru2020
Nu este medic/terapeut
Alexandru2020
Bună ziua, am efectuat un CT la sinusurile paranazale (fara contrast) cu următoarele interpretari:
Sinusurilor maxilare - devoltate obișnuit; îngroșare moderată, difuza mucoasei bilateral, cu grosimea până la 0.7cm, densitatea +35Hu, conturul neregulat, aspect policilic.
Regiunea meaturilor sinusurilor maxilare și a infundiburlor etmoidale - bilateral obstrucționate prin mucoasă îngroșată.
Sinusul sfenoid - dezvoltat obișnuit;cu predominare a compartimentului stâng; bilateral, difuz, se determină în groșare moderată (0.6) a mucoasei, care prezintă densitatea de +48HU.
Sinusul frontal - dezvoltat obișnuit;ocupat în totalitate prin conținut patologic cu densitatea +75HU, aspect relativ omogen; pereții nu sunt diminuați ca grosime sau modificați osteoporotic; multiple septuri osoase incomplete, determinate în cavitățile ambelor compartimente a sinusului frontal.
Celulelor etmoidale - ocupate în totalitate prin conținut patologic cu densitatea de+47/+68HU;septurile osoase intracelulare cu aspect ușor osteoporotic.
Septul nazal - cu deviere minimală spre dreapta în regiunea posterioară; îngroșare moderată a mucoasei porțiuni cartilaginoase a septului.
Celule aerate mastoidiene - sunt normal dezvoltate si pneumatizate tipic.
Structurile urechii interne și medii - bilateral cu aspect CT obișnuit, fără date de alterări structurale.
Cornetele nazale - cu îngroșare moderate, difuză, a mucoasei cornetelor nazale medii și inferioare-bilateral.
Pe peretele posterior al nazofaringelui se determină vegetatii minimale, cu grosime 0.7cm, contur neregulat.Oasele nazale fără fracturi.
Concluzie : Semne CT de pansinuzită cronica, cu accent fronto-etmoidal.Rinita hipertrofică bilateral.
Am consultat 2 medici ORL și unul a recomandat operatie deviație de sept, celălalt mai întâi de scoatere a amigdalitelor că cică ar curge puroi alb din ele(deși nu am probleme ce ele) și apoi a polipilor.
Simptomele sunt: Dacă sunt mereu în mișcare pot răsufla cu ușurință pe ambele nări, dacă fac pauză se înfundată parțial o nară, în poziția culcat dupa ceva timp se înfundată o nară(ba stânga, ba dreapta) total.Dimineața mă simt obosit și mă doare puțin capul, după ce mă ridic din pat și merg puțin, simt o mâncărime în nas si incep să strănut de vreo 2-5 ori, apoi incepe să curgă până beau ceva cald.Secrețile sunt de obicei transparente, putin îngroșate cu ceva mucozități mici albe, rar galbene. Am încercat tratament medicamentos + spray-uri (Otilin, bixtonim, nasonex) +termoterapie, fara îmbunătățiri. Ceea ce mă deranjează cel mai tare e că în fiecare dimineața îmi curge nasul, iar când merg sau lucrez, simt cum se desfundă nara înfundată, iar când fac o pauza se înfundă iar parțial, și tot așa(nu mai suport senzația asta de mișcare), se mai aude câteodată un pocănit sau două în nas.Nu sunt alergic si nu am probleme cu tensiunea arteriala.
1 comentarii
0
01-10-2019, ora 20:51
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
1. mucoasa nasala si sinusala poate fi afectata indirect de problemele gastro intestinale
- prin Alimentele Producatoare de MUCUS cand intestinul tau nu le digera corect , sistemul limfatic e nevoit sa le arunce prin mucoase
- prin hiperaciditatea gastrica, cand se produce o inflamatie difuza pe tot tractul digestiv... si asta direct sau indirect afecteaza si mucoasele faringiene si nasale
2 asa ca sfatul meu este sa analizezi cat de bine stai la capitolul INaltime / KG ??
sa faci consult la gastrologie
sa schimbi radical stilul alimentar fara Lactate, fainoase, duciuri care sunt acele alimente producatoare de MUCUS ( mai cu seama interzise la CINA..si dupa cina)
3 din punct de vedere ORL.. nu se poate pune un diagnsotic cert doarpe baza CT e nevoie de consult ca sa spun corect ce e mia important
DAR.. faringele afectat, resturile de polipi in rinofariinge si cornetele nasale marite..sunt de la un reflux gastro eosfagian in somn
daca intradevar este si deviatie sept nasal majora... aceia merita operata
restul se poate trata..dupa ce rezolvi problemele digestive
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.