Probleme post-operatorii (septoplastie si turbinoplastie)

08-03-2022
daledum
Nu este medic/terapeut
daledum
Pe 17 decembrie 2021 am fost operat la nas. Septoplastie si turbinoplastie cornete inferioare prin cauterizare (la stat, in Timisoara). Aveam probleme cu somnul inainte de operatie. Nu puteam decat respira pe gura noaptea si m-am gandit ca daca ma operez voi putea respira pe nas si noaptea, imbunatatindu-mi astfel somnul. Respiram fara probleme ziua (cu exceptia momentelor cand facem exercitii de miscare - atunci respiram doar pe gura).
Acum, dupa operatie respir foarte greu pe nas tot timpul, inclusiv ziua. Trebuie sa ma fortez in mod constient, prin incordarea nasului sa inspir pe nas. Noaptea si dimineata nasul este foarte uscat. Dupa ce ma trezesc si seara folosesc un spray nazal cu acid hialuronic pentru a avea umiditate in nas. Respir greu si insuficient. Chiar daca aerul trece, este ca si cand ar ajunge foarte putin in plamani. Au aparut si dureri in piept, asemanatoare cu atunci cand imi tin respiratia. Este foarte stresant si imi e in minte aceasta problema incontinuu fiind vorba de fiecare gest de respiratie. Nu este ceva cu care sa pot trai prea mult timp.
Legat de partea fizica a nasului, imediat dupa operatie (dupa care sangerarea a fost foarte abundenta si indelungata) am observat in nara stanga ca septul este umflat si inflamat. Asa este si acum, la aproape 3 luni de la operatie. Ma inteapa din cand in cand asa, din senin. Si simt intepaturi (ca si cand ar fi 'carne vie') atunci cand inspir aer rece sau cand ma dau cu spray in zona umflaturii. Corneta stanga pare sa aiba o rana in ea. Am senzatia ca am septul rupt si stramb. Asa si pare cand ating septul in spatele pielii ce desparte narile la intrarea in nas. Varful nasului e foarte sensibil la atingere.
Atunci cand ies afara in frig, nasul mi se blocheaza imediat si nu pot respira deloc pe el. Este ca si cand as avea cubulete de gheata in el, care sunt atat de reci, incat ma 'ard'. Si nu e nevoie sa fie foarte frig. Se acumuleaza mucus si trebuie sa imi tot suflu nasul. Nu aveam nici una din aceste probleme inainte de operatie.
Mi-am facut un CT in Deva pe 24 februarie. Am cerut CT la sinusuri, dar mi-au spus ca se face doar la craniu. L-am urcat aici (se pot gasi imaginile DICOM, o arhiva cu fisierele de pe DVD, cat si imaginea DVDului in sine primit de la doctorul radiolog): https://tinyurl.com/scandumi. Nu stiu cat de clare sunt imaginile. Credeti ca ar trebui sa fac un RMN? Ce parere aveti? Ma puteti ajuta, va rog mult cu niste sfaturi? Va multumesc in avans. Multa sanatate!
11 comentarii
0
09-03-2022, ora 01:49
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
Vârsta. Sexul. Înălțimea și câte Kg ai??
0
09-03-2022, ora 17:24
daledum
Nu este medic/terapeut
daledum
Buna ziua si va multumesc pentru raspuns. Implinesc 36 de ani la sfarsitul lui martie. 1, 85 m si 83 de kilograme. Alex (gen masculin)
0
09-03-2022, ora 18:13
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
Am vizionat imaginile CT
Sinusurile curate
Suspectez.. Ca ești o persoana cu probleme gastro intestinale sau cu o alimentație incorecta seara.
Se întâmplă un reflyx gastro esofagian în somn. Acidul gastric urca pana sus în spatele nasului. Inflameaza cornetele și de acolo Infundarea nasului.
Posibil asta a fost și pana la operație.
Asta a fost defapt cauza problemelor Nu acea deviație de sept
Mergi la gastrologie pentru test helicobacter și enfoscopie
0
09-03-2022, ora 20:39
daledum
Nu este medic/terapeut
daledum
Va multumesc frumos pentru raspuns. Sunt de acord cu dumneavoastra ca nu ar fi trebuit sa ma operez.Trebuia sa aflu si sa rezolv de ce erau cornetele hipertrofice in primul rand. Voi face analize de sange si scaun. Legat de problemele pe care le am acum, credeti ca ar fi de ajutor un RMN la nas? Ce altceva as putea face? Credeti ca septul este stramb sau poate peretii laterali sunt deviati inspre interior sau poate niste nervi sunt afectati sau poate mucoasa nu mai functioneaza? Sau poate este sindromul nasului vid? O seara frumoasa!
0
21-03-2022, ora 15:35
daledum
Nu este medic/terapeut
daledum
Buna ziua, din nou. Poate ca este un nerv afectat. Stiti cumva la ce doctor sau doctorita as putea merge, va rog? Cineva cu rabdare, timp, cunostinte aprofundate si care sa investigheze in detaliu cauzele problemelor. Va multumesc.
0
21-03-2022, ora 18:15
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
La Gastrologie
De acolo când urca acidul gastric în somn. Arde. Reinflameaza faringe. Cornete nasale
0
13-01-2024, ora 02:16
gladys
Nu este medic/terapeut
gladys
Salut, cum mai esti acum? Te simti mai bine?
0
20-02-2024, ora 20:28
daledum
Nu este medic/terapeut
daledum
Buna ziua. Nu, tot la fel. Am fost la gastroenterolog. Am facut endoscopie pe gura. Am facut si colonoscopie. Nu am reflux. Nasul e tot asa, ca dupa operatie. Uscat, cu cornetele hipertrofice de nu pot sa respir pe nas mai deloc si simt ca ma sufoc si trebuie sa ma fortez sa intre aer la fiecare respiratie. Un chin care va tine pana mor.
Unde sa merg? La care doctor? Cine se pricepe cu adevarat, e la zi cu medicina (si stie ca nu se mai cauterizeaza cornetele de multi ani - si nici nu prea se mai taie din ele, in general) si are si empatie si respect pentru pacient? Si nu e doar interesat sa mai bifeze inca o operatie in dreptul sau sau al rezidentului sau. Am fost la multi, dar inca nu l-am gasit/nu am gasit-o, din pacate.
0
21-02-2024, ora 04:28
gladys
Nu este medic/terapeut
gladys
Offf, imi pare rau sa aud.

Cam acelasi gen de probleme le am si eu.

Eu o sa merg sa fac o turbinoplastie sa rezolv cu respiratia insuficienta. Si sper sa fie asta cauza.

Faza la mine e ca mai am si o disfunctie ATM, imi sta mandibula prea in spate si asta pune cumva presiune pe nas sau eventual afecteaza cumva nervii care fac ca nasul sa raspunda cum trebuie la stimula. Poti sa cauti TMJD nasal airways pe google, explica mai bine. Si de acolo sa mergi la un chirurg maxilo facial sa iti dea sa faci un CT. Mna, nu stiu sigur, dar daca e macar o sansa de 10% sa scapi de problema asta eu zic ca merita incercat.

Cat despre medici capabili si competenti carora sa le pese de pacient, ma tem ca nu prea avem noroc la capitolul asta... Sunt cativa, dar greu sa ajungi la ei si nu stii sigur daca se baga peste ce-au facut altii... Daniel Mocanu am auzit ca e foarte bun, totusi, Manea de la Regina Maria... Sunt cativa.

Trebuie sa gasim si noi pe cineva sa ne ajute, nu trebuie sa ne dam batuti.
0
21-02-2024, ora 17:05
daledum
Nu este medic/terapeut
daledum
Buna ziua. Mersi pentru sugestii. Nu cunosc cazul dumneavoastra si nu sunt doctor. Ce pot sa va recomand e sa vedeti mai multi specialisti, preferabil care nu au studiat exact aceleasi lucruri, din aceleasi carti si in aceeasi perioada. Preferabil in tari cu o medicina mai moderna. Se fac lucruri in Romania (nu doar in ORL) care nu se mai fac in alte tari de multi ani, fiindca in strainatate se stie ca nu ajuta (sau chiar cauzeaza noi probleme). La noi ori nu exista fonduri de modernizare, aparatura, cunoastere, interes sau empatie (sau o combinatie a tuturor). Si dincolo dupa operatie cineva chiar inregistreaza daca a ajutat sau nu interventia. Nu peste tot. Sunt probleme in multe locuri, desigur. Sincer ramura ORL se schimba constant (in Romania mai incet). La noi nu exista o evidenta si nu se schimba lucrurile si nimeni nu e tras la raspundere. Eu nu zic sa nu va faceti turbinoplastie. Doar va recomand sa vedeti si alti doctori, sa va faceti un CT la sinusuri inainte de operatie, sa va testati daca nu sunteti alergic la ceva (testare cutanata preferabil) si sa va verificati daca nu se inflameaza cornetele din cauza refluxului esofaringian. Daca chiar decideti sa va micsorati cornetele, din cate am inteles interventia in care se face o incizie mica in cornet si se taie din osul din mijlocul cornetului e cea mai buna. Daca va ia prea mult din cornete riscati sa aveti dup-aceea Empty Nose Syndrome https://www.facebook.com/groups/44406735710/, care poate sa distruga complet viata unui om si sa duca la sinucidere. Oricum, multa sanatate!
0
22-02-2024, ora 08:14
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
pentru Deledum si Gladys
daca nu cer prea mult
scrieti aici un mesaj complet
Varsta, sex, inaltimea si cate KG aveti
si descrieti O zi din viata Dvs.. de la trezire pana la culcare.. complet tot pe ore.. ce lichide si ce alimente se consuma
ca exemplu Trezirea ; la ora.
apa, mic dejun, ceai cafea... ce se consuma la pranz.., dupa pranz, ce la cina.. la ce ora...
ce se conauma dupa cina.. si la ce ora culcarea

findca o inflamatie in corp.. poate fi intretinuta si de probleme pe intestin, nu numai pe stomac si gastrita. Microbiomul intestina acum este in mare studiu si cum el ne influenteaza viata. vedem.. poate gasesc ceva greseli in alimentatie care incurca la vindecare
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.