Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT

12650 comentarii 1 2 ..... 757677 ..... 421 422 Înainte ›
0
03-10-2013, ora 22:34
daria10
Nu este medic/terapeut
daria10
MADA multumesc frumos ca mai linistit parca doar daca nu ma mai gandesc al ea trece deci e doar anxietatea atunci nu ?sper sa reusesc cum am trecut peste multe stari mai urate va trece si aceasta tu iei tratamnet ceva?
0
03-10-2013, ora 22:41
daria10
Nu este medic/terapeut
daria10
Ionela si eu cand ma agndesc aca nul trecut a ainceput si al mine calvarul exact in octombrie a fost foarte urat stari nasoale multe fobii etc ma bucur ac ai reusit sa te simti bine numai ai nici o stare nimic ?intradevar tu esti inca un exemplu care a reusit afra pastile eu nu pot spune ca sunt ca tine foarte bine dar sunt pe o treapta multumitoare sper sa reusesc pana la sfarsitul anului sa fiu 100% vindecata si stiu ca voi aplea la cineva care ma va ajuta mult
0
03-10-2013, ora 23:27
ionela83
Nu este medic/terapeut
ionela83
daria, am reusit singura, in mare parte, cine mi-a fost alaturi, mi-a fost alaturi mai mult cu trupul cum s-ar spune, ca sufleteste nu prea mult ca nimeni nu ma credea de ce simpt!!!mi-am invins pur si simplu frik, in special de cea a mortii, numa cuvantul si gandul ca intr-o zi nu am sa mai fiu, ma speria ingrozitor, si ma facea sa imi imaginez fel de fel de lucruri urate si sa imi păun fel de fel de intrebari nebune, dar mi-am dat seama ca ma pot pune si-n cap si-n coada, daca e sa se intample ceva, se intampla, fara voia mea si fara sa stiu!Si poate cateodata am mai spus ca-s bine, etc am fost bine o sapt, 2maxim si cand intram intr-o situatie mai dificila imi dadeam seama ca m-am inselat, dar de 2 luni de cand numai am nimik, am trecut prin cativa factori mai stresanti, am fost pusa in fata a multor situatii de care inainte ma feream ca stiam ca nu fac fata, acum numai am treaba!darial, ai sa reusesti, mai devreme si mai tarziu, stii cum o sa fie?incet, incet, o sa fie zilele mai frumoase si cu mai putine stari si sincer nici nu ai sa iti dai seama cand au disparut toate, ca doar asa dispar in totaliatate, cand nu te mai gandesti la rau, la durere, si nu iti mai pui partea negativa in miscare, eu cam dupa multe zile, mi-am dat seama ca nu am mai avut nici un simtom de o perioada!ai incredere in tine si restul vine de la sine!
0
04-10-2013, ora 09:59
cristinaa2625
Nu este medic/terapeut
cristinaa2625
Buna tuturor. Citesc de ceva vreme acest forum. Eu de 6 ani ma confrunt cu aceasta problema. Vreo 2 ani am luat tratament, am facut si psihoterapie. Tratamentul m-a ajutat. M-a adus pe linia de plutire. L-am scos treptat..ai am fost destul de ok o vreme, dar acum incep iarasi tot felul de simptome si dureri in diferite zone ale corpului. Am inceput iar cu analize si investigatii care au iesit ok.
Daria eu sunt exact ca tine...am frica de boala. La orice simptom ma gandesc ca am o boala grava. Cred ca ipohondrie se numeste. Am citit o gramada de carti si am incercat mai multe tehnici, dar...sunt zile mai bune si zile in care ma simt slabita si fara putere orice as incerca. Am observat ca daca ies din casa ma simt mai ok. Aerul de afara ma ajuta sa ma linistesc. In rest mai iau cate un emocalm si ma gandesc serios sa ma duc iarasi la un psihiatru sa imi dea tratament. O zi buna va doresc si sanatate.
0
04-10-2013, ora 12:59
Psiholog Pătraşcu Roxana
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pătraşcu Roxana
Buna Cristina,
Imi pare rau pentru faptul ca te confrunti cu aceste simptome intense de anxietate!
Mai exact de cat timp au reaparut? Ai trait perioade mai lungi de stres, in viata personala sau profesionala etc.?
Stii ca - multi oameni se ingrijoreaza cu privire la diverse aspecte ale vietii cotidiene, nu scapa nimeni de ingrijorare. Pana la un punct aceste griji ne ajuta sa prevenim problemlele sau sa le rezolvam mai eficient atunci cand apar.
Situatia se complica din momentul in care simtim ca nu mai avem control asupra acestor ingrojorari. Excesul de ingrijorare devine contraproductiv si, in loc sa ne pregateasca mai bine pentru confruntarea cu dificultatile intampinate, devine o problema in sine, ne blocheaza, ne consuma din energie si astfel ajungem sa fim evitanti si foarte stresati, mintea si corpul parca nu ne mai asculta.
In acesta situatie cu greu ne mai putem descurca singuri si avem nevoie sa apelam la specialisti.

Pe fondul ingrijorarilor excesive, putem manifesta atacuri de panica (frica intensa, ameteala, palpitatii, senzatii de sufocare etc.), fobii (frici puternice fata de diverse obiecte, fiinte, situatii), obsesii (ganduri, imaginii ciudate si involuntare care apar frecvent in minte ), si chiar depresie (reducerea semnificativa a capacitatii de a ne mai bucura de viata, oboseala accentuate etc.).


Cristina, foarte bine ca ti-ai facut analizele si ti-ai clarificat nu este o problema de ordin medical. De asemenea, te-ai gandit bine sa faci o noua vizita la medicul psihiatru.
E bine stiut ca tratamentul medicamentos nu vindeca anxietatea, dar permite tinerea ei sub control. Odata cu intreruperea tratamentului (mai devreme sau mai tarziu) unele dintre simptome revin.

Pentru tratarea eficienta a problemelor de anxietate, se recomanda si sedintele de psihoterapie (la cabinet si/sau prin platformele online). Psihoterapia implica parcurgerea catorva pasi:
"¢ Intelegem ce se intampla in mintea si in corpul nostru;
"¢ Intelegem cum au aparut problemele;
"¢ Aflam cum le putem rezolva;
"¢ Aplicam metode si tehnici pentru:

- Reducerea hiperactivarii neurofiziologice prin metode de relaxare, ca, de exemplu trainingul autogen Schultz ;
- Corectarea stilului de gandire disfuncţional prin metode de restructurare cognitiva, optimizarea rezolvarii de probleme etc.;
- Modificarea comportamentelor disfunctionale prin metode ca: jocul de rol, reducerea comportamentelor de evitare prin desensibilizare sistematica etc.;
- Cultivarea emotiilor pozitive prin practicarea optimismului;
- Optimizarea calitatii somnului prin metode de relaxare;
-Activitati sportive usoare. Cristina, cum bine ai observat iesirea in aer liber te ajuta sa te simti mai bine.

Mai mult, cu ajutorul psihoterapei invatam sa prevenim recidiva manifestarilor anxioase. Ceea ce invatam in terapie este nevoie sa devina o obisnuinta, un stil de viata echilibrat.

Sper ca aceste informatii iti sunt utile - si oricand ai intrebari sau nelamuriri, te ajut cu drag!

O zi frumoasa si multa sanatate!
Psihoterapeut Roxana Patrascu
0
04-10-2013, ora 15:08
cristinaa2625
Nu este medic/terapeut
cristinaa2625
Multumesc ptr raspuns d-na Roxana. Am avut un soc puternic acum 8 ani (decesul unor persoane dragi). Simptomele au aparut la 2 ani dupa. Tin minte ca aveam ameteli toata ziua, palpitatii, slabiciune in brate si picioare, nod in gat etc.. si din cauza lor am inceput sa ma sperii. Am facut investigatii, toate au iesit ok si asa am ajuns la psihiatru. Prima intrebare care am pus-o d-lui psihiatru a fost "poate psihicul sa afecteze fizicul asa de tare?"' s-a uitat la mine zambind si m-a intrebat " tu ce crezi?. Am raspuns " se pare ca da"..si uite ca au trecut 6 ani si eu am revenit in aceiasi stare de atunci. Cand am ameteli sau nu pot respira sau ma simt slabita nu ma pot convinge ca nu am nimic..ca e de vina doar psihicul. Daca as crede din tot sufletul ca e din cauza psihicului, cred ca as fi vindecata. In acele momente urate ma gandesc ca am sigur vreo boala fizica. Cam asta e problema la mine. Poate cand o sa gasesc putin timp liber (am un bebe mic si o fetita mai mare), am sa ma ocup un pic si de suflet. Pana atunci ma descurc si eu cum pot.
0
04-10-2013, ora 15:56
mada2007
Nu este medic/terapeut
mada2007
Cristina,
faptul ca stai acasa cu bebe nu simplifica situatia. mie mi s-a declansat anxietatea stand acasa ca si tine si ingrijindu-mi copilul. din fericire, am realizat ce mi se intampla si am inceput serviciul. ma simt mai bine, dar nu perfect. eu am acceptat ca fizic sunt sanatoasa si ca eu singura pot sa-mi rezolv problema. stii cum sunt anxiosii? ca niste papusi cu ochii stricati care in loc sa priveasca spre exterior, privesc in interior. trebuie sa redevenim interesati doar de ce se intampla la exterior. daca te concentrezi pe respiratie, simti ca te sufoci, asa ca nu te mai gandi.
stiu ca iti e greu, dar trece. cat are bebeul tau? nu te ajuta nimeni? nu iesi si tu din atmosfera din cand in cand? banuiesc ca nici nu dormi bine, iar bebe te solicita la maxim. si sa nu uitam treburile casei si faptul ca nimeni nu realizeaza ce greu e. mie imi spuneam prietenele: cauta tu pe net nu stiu ce ca si asa stai acasa toata ziua. pt multi a sta acasa e sinonim cu a sta degeaba.
sanatate si zile usoare.
0
06-10-2013, ora 13:41
Psiholog Pătraşcu Roxana
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pătraşcu Roxana
Cristina, regret cele intamplate acum 8 ani! Este dureroasa pierderea persoanelor dragi. Am mai avut clienti care au dezvoltat tulburari de anxietate in asemenea imprejurari.

Cum sustine si Mada, recidiva simptomelor se poate datora stresului, responsabilitatilor de mamica. Bebita necesita mai multa atentie, fetita probabil si ea cu nevoi diferite. Adaptarea se face din mers, uneori mai usor si alteori mai greu.

Cristina, asa cum gandim - ajungem sa ne si simtim. In acele momente grele iti poti repeta o pastiluta psihologica, ca de
exemplu: "Este neplacut, dar nu catastrofal să am aceste gânduri si simptome. Stiu ca imi voi reveni, am mai trait astfel de momente chinuitoare si s-au terminat cu bine."

Atunci cand oamenii se confrunta cu apariţia spontană a sentimentelor de teamă intensa, teroarea asociată cu simptome somatice şi cognitive, cum ar fi: palpitatii, tremur, senzaţie de leşin, greaţă, senzatia de nod in gat, frica de a nu ne pierde controlul, frica de a nu suferi un atac de cord sau atac cerebral etc.

Ajung la psihoterapie dupa controale medicale repetate, dupa ce s-au convins ca nu sufera de o boala fizica. Aici inteleg legatura dintre ganduri si emotii, ii invatam sa isi controleze anxietatea, sa se relaxeze prin tehnica respiratiei complete si relaxarea autogena, astfel ajung sa se simta din nou bine, sa faca mai bine fata solicitarilor cotidiene.

Cristina, ai grija de tine, nu amana prea mult inceperea tratamentului!

Iti doresc sanatate si multe bucurii alaturi de familia ta!
Psih. Roxana Patrascu
0
06-10-2013, ora 16:32
daria10
Nu este medic/terapeut
daria10
doamna psiholog ma bucur ca v ati alaturat sa fiti alaturi de noi eu m am convins ac nu e nimic fizic si eu mai am zile cu strai uarte lipsa de aer si irealitatea ma sperie cel mai rau oare pot trece fara tartament acesta doar mascheaza simtpomele si as reusesc doar cu psihoterapie pt ca vreau sa incep acest lucru v am lasat si un mesaj privat multumesc
0
07-10-2013, ora 16:29
Psiholog Pătraşcu Roxana
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pătraşcu Roxana
Buna ziua,
Draga Daria, am primit mail-ul de la tine si ti-am raspuns acolo!

VALABIL PENTRU FIECARE DINTRE NOI!
Asa cum ne imbolnavim de o boala fizica si mergem la medic sa ne tratam, asa este bine sa procedam si atunci cand avem o boala sufleteasca sau psihica.
Spre exemplu, daca avem probleme dentare mergem la stomatolog etc.
Cu cat apelam mai din timp la medici, cu atat problema se poate trata mai repede si mai usor.
E mai greu atunci cand amanam mersul la specialisti. E mai intelept sa ne rezolvam o carie mica decat sa amanam din teama si caria sa se extinda.

La fel este nevoie sa procedam atunci cand ne confruntam cu stari anxiose mai intense sau cu primul atac de panica.
Sa ne invingem prejudecata, , cine merge la psiholog inseamna ca este nebun." NICIDECUM!
Termenul popular de, , nebunie", se numeste in termenii de specialitate psihoza., , Nebun" sunt atunci cand am halucinatii auditive (aud voci) si vizuale (vad diverse persoane care in realitate nu exista). Acestea se numesc episoade psihotice si persoana care le traieste nu are constiinta bolii, avand nevoie de spitalizare pentru a primi tratamentele adecvate.

Persoanele cu tulburari de anxietate sunt foarte constiente de suferinta lor.
Stresul, solicitarile zilnice, dificultatile intampinate in familie sau in viata sociala, profesionala ne pot predispune la tulburari de anxietate. Aceste tulburari pshice de intesitate medie - sunt foarte raspandite si multi dintre noi putem dezvolta diverse forme de anxietate (panica, fobie sociala, alte fobii specifice, nevroza obsesiv-compulsiva, stres post-traumatic etc, insotite si de simptome de depresie).

Daca lasam simpomele de anxietate sau depresie sa creasca in intesitate, acestea ne pot afecta capacitatea de concentrare, sanatatea fizica, adaptatarea in societate. In acest caz avem nevoie pentru o perioada si de tratament anxiolitic.

, , A cere ajutor este un semn de intelepciune si tarie de caracter. Nimeni nu trece prin viata sau nu lucreaza de unul singur." Bruce Hyland

Mult curaj si speranta!
Psih. Roxana Patrascu
0
07-10-2013, ora 17:43
Cheyenne
Nu este medic/terapeut
Cheyenne
Ma dau batut, nu pot sa fac nimic sa ies din starile de depresie si anxietate/sociala, oricat de mult am incercat.
0
07-10-2013, ora 20:29
cristinaa2625
Nu este medic/terapeut
cristinaa2625
mada2007, asa e. Faptul ca stau acasa cu bebe amplifica starile de anxietate. Daca ies afara si vorbesc cu oamenii e mai bine. Parca nu as vrea sa arat ca ma simt rau si se pare ca asta ma ajuta, ptr ca in momentele alea chiar ma simt bine. Dar e de ajuns sa ajung acasa si sa ma doara ceva, ca incep sa ma panichez si sa ma gandesc la toate bolile urate care le stiu si fac legatura cu simptomele mele si de acolo. un adevarat dezastru. De ex. ma doare spatele tare ma gandesc ca am ceva grav la plamani ptr ca nu pot respira bine. Acum ma gandesc sa imi fac raze la plamani, dar mi-e groaza de raspuns. Si uite asa ma distrez eu in fiecare zi, daca nu e una, e alta. Ma durea ceva, mergeam, faceam investigatii si erau ok, ma mutam la alt simptom. e greu. of.
0
08-10-2013, ora 17:54
ronicolle
Nu este medic/terapeut
ronicolle
Cristina sa stii ca si eu patesc la fel ca tine.eu am stat o perioada singura si fara ocupatie.a fost teribil.cred ca acea perioada m-a marcat puternic iar anxietatea si starea de deznadejde si depresie a aparut datorita ei.Si la fel ca tine, imi face foarte bine sa ies afara, mai als cand e soare, sa vorbesc cu lumea, stateam inainte cu orele la telefon sau imi innebuneam vecina de alaturi oricand o prindeam prin uscator :))..astfel imi luam gandul de la starea in care eram si ma simteam si eu normal.Si iar la fel, daca ajung acasa si simt eu ca ceva e in neregula cu mine sau simplu fapt ca ma gandesc ca as putea avea iar un atac de panica imediat incep sa ma panichez si s-a dus buna dispozitie.Eu am noroc ca la mine acest lucru se intampla din ce in ce mai rar, cam la o luna...dar inainte dintr-o saptamana doar 2 zile erau bune.Incep sa nu ma mai tem de orice simptom, ca nu ai cum sa te simti perfect in fiecare zi dar asta nu inseamna ca esti neaparat bolnav de ceva.Acum cateva zile am facut amigdalite...care eu nu am avut probleme in viata mea cu amigdalele.NU puteam nici sa vb nici sa inghit.Dar nu m-am panicat..am cautat pe net ce trb sa fac(m-am incapatanat sa nu ma duc la medicul de familie pentru ca asa fac la orice durere apare), mai aveam niste antibiotice de la raceala trecuta si uite asa in 2zile deja ma simteam mai bine.In fiecare zi ba ne doare capul, ba ne doare burta, ne doare spatele...dar sunt trecatoare, cred ca nu e om care sa nu se planga de o durere intr-o zi.Nu reusesc de fiecare data sa ma controlez, inca mai am teama de durere, de boala si ma iau niste ganduri cateodata de parca maine mi s-ar termina viata dar fac cumva sa nu le mai dau aceeasi importanta ca inainte si ce da rezultate mereu e gasirea unei activitati tot timpul.Cand nu stai locului o zi intreaga, seara iti doresti sa stai linistit in pat o ora cu calculatorul in poala ascultand o melodie draguta, sau jucand un joc care te acapareaza, un film romantic sau chiar o comedie.O seara linistita la toti.
0
08-10-2013, ora 19:27
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
@Cheyenne: chiar te dai batut? Pai a incerca presupune de obicei un esec, de aia nu-ti iese! S-ar parea ca ai nevoie sa-ti cauti motivatia pt a urma o psihoterapie. Uneori, nu mai gasim singuri solutiile potrivite si e important sa cerem si sa ne dorim sa fim ajutati. Aici nu ma refer la ajutor in sensul strict al cuvantului, ci la o colaborare terapeut-client, in care sa te implici maxim. Vei avea nevoie de motivatie si curaj sa incepi, de perseverenta sa continui si de rabdare sa aplici ce inveti, dar si sa ai rezultate.
@ronicolle, @Cristina, @Mada: e valabil si pentru voi ce am scris mai sus, la care adaug ce ati observat si voi, anume ca fara a avea o activitate, e aproape imposibil sa scapi de gandurile care invadeaza mintea. V-am mai spus in alte postari ca ne invartim in jurul lui "a fi", "a face" si "a avea" si ca gandurile creaza emotii, iar emotiile creaza comportamente. Si ele se afla intr-o stransa legatura, intr-un circuit continuu, influentandu-se reciproc. In momentul in care ne lasam coplesiti de emotii, gandurile noastre devin orientate mai mult spre negativ si ne manifestam ca atare: anxietate, depresie, etc, sau in simptome ca dureri de cap, de stomac, agitatie, neliniste, "lipsa de aer"...si ni se pare ca lucrurile nu se mai leaga cu sens, uneori ca doar ceilalti sunt responsabili pt starile noastre, sau ca putem chiar muri in urma acestor trairi. In realitate, nu e asa, iar voi stiti deja asta, insa e dificil de acceptat, din anumite motive, care tin de fiecare persoana in parte.
Deci, a te orienta doar spre propria persoana e ineficient, pt ca lumea e alcatuita din EU si CEILALTI, nu doar din EU, dupa cum nu e alcatuita doar din CEILALTI! In toate exista un echilibru.
Ronicolle: ai dreptate, nu cred nici eu sa fie om fara sa aiba zile mai putin bune, asadar, daca toti avem stari mai proaste, ce ne-am face daca ne-am panica toti? Cum ne-am ajuta unii pe altii? E f important ce ai reusit tu sa faci si te felicit pentru asta! Poti spune ca aproape ai devenit imuna la acele manifestari de frica, mai ales dupa ce au trecut si ai vazut ca le-ai supravietuit cu bine si ca nu s-a intamplat deloc ceea ce ai crezut ca o sa se intample. Acum sti cum sa le gestionezi daca vor mai aparea.
Va doresc o noapte linistita si odihnitoare!
Cu drag,
Psih. Cristina Stoian
0
09-10-2013, ora 09:13
ronicolle
Nu este medic/terapeut
ronicolle
Va multumesc doamna Cristina pentru vorbele de mai sus.Nu stiu daca sunt pe drumul cel bun, nu stiu daca am scapat de frica de durere sau de boala, stiu doar ca atunci cand ma doare ceva sau nu ma simt in regula incerc sa-mi dau o explicatie reala pentru ceea ce mi se intampla, incerc sa ma gandesc ca orice ar fi trebuie sa existe o pastila sau oricare alta metoda pentru a ma simti mai bine.Nu mai stau sa ma gandesc ca am nu stiu ce boala, ca o sa raman asa toata viata, ca nu pot sa fac nimic.asa gandeam inainte si ma lua o frica si o stare de agitatie incat nu mai stiam ce sa fac.
Eu am luat tratament de la psihiatru decat o luna si fiinda am avut probleme cu stomacul l-am oprit.Tot ce mai luam si inca mai am prin casa este alprazolam pe care il iau doar la stari extreme, cand simt ca nu mai rezist.In schimb de 7 luni merg la psiholog, este o doamna super in care am mare incredere si m-a ajutat sa descoper ca aceasta anxietate a aparut din mai multe motive nu pe caz de boala.Am perioade foarte bune, chiar si o luna de zile nu am avut nici o stare de agitatie sau probleme cu somnul, iar ultima data cand am avut o stare rea de tot m-a tinut o zi iar a doua zi eram ca noua, nu mai aparea si depresia de dupa anxietate.Dar ma gandesc totusi, sunt unele persoane care au luat tratamente multi ani si tot au recidivat si eu care nu am facut decat terapie bowen, psihoterapie si acum si terapie florala Bach, o sa trec peste asta si nu o sa ai am probleme cu anxietatea niciodata?
Eu vreau sa fac tot ce este posibil sa trec peste aceasta stare si ma tem ca o sa am o perioada buna si apoi iar o sa recad si sa aflu ca de fapt era mai bine sa iau medicamente.Eu sper sa nu se intample asta pentru ca dg meu este anxietate si depresie usoara(dupa testele facute de doamna psiholog) si ma gandesc ca nu e chiar nevoie de medicamente si mai ales ca dupa atatea luni de psihoterapie ma simt muult mai bine.
0
09-10-2013, ora 22:14
daria10
Nu este medic/terapeut
daria10
ronicole ti am scris pe privat raspunde mi cand ai timp
0
12-10-2013, ora 21:18
marius255
Nu este medic/terapeut
marius255
Buna seara. Si eu sun foarte stresat si nu reusesc sa ma calmez delok cnv pe aici care sa vb sau care sa imi spuna ce sa fac pe moment pana ajung la dr
0
13-10-2013, ora 10:01
ronicolle
Nu este medic/terapeut
ronicolle
incearca sa-ti gasesti o ocupatie care sa te captiveze, iesi la plimbare, bea un ceai de sunatoare sau tei, incearca sa te uiti la o comedie si daca tot esti agitat ia un calmogen plant.
0
13-10-2013, ora 23:31
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Ronicolle, ti-am raspuns pe privat.
@Marius: pana mergi la psiholog sau la medic, poti sa iei Passiflora, ceai antistres de la Fares, sa faci masaj de relaxare (de orice fel, atata vreme cat te relaxeaza) sau exercitii de relaxare si respiratie (gasesti pe net o gramada de descrieri ale tehnicilor de training autogen si relaxare musculara progresiva Jacobson), sa afli care este sursa stresului tau si sa cauti sa o intelegi. Daca o sti deja, actioneaza si schimba ceva, orice, doar sa iesi din cercul vicios in care te afli. Cum spunea si Ronicolle, fa activitati placute.
Insa, pe termen lung, nu alege ca solutie evitarea, pt ca nu e cea potrivita! Tot repet pe aici povestea cu marul stricat: daca arunci un mar sub covor crezand ca nu se vede, el se impute si miroase! Deci, ce alegi: sa eviti, tot gasind scuze pt a amana, sau sa prinzi curaj sa mergi la un specialist?
0
14-10-2013, ora 01:12
marius255
Nu este medic/terapeut
marius255
am mers in seara asta la psihiatrie si mia dat un tratament de 3 luni cu:sanval 10mg, bromazepam3 mg si ciprolex 10 mg dar mia zs ca am depresie usoara si sa merg dupa prima luna la psihiatru sa ma evalueze revin cu noutati sau ma puteti gasi aici marius_chiru24.terapia de grup are vreu efect?
0
14-10-2013, ora 11:25
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Da Marius, terapiile de grup au mare efect, pt ca au rolul unor oglinzi feedback-urile celorlalti, plus ca te ajuta sa vezi si sa intelegi ca nu esti singurul cu aceasta nemultumire si ca exista solutii pt orice. Insa, depinde si de tipul de problema care a generat depresia ta. De ex, pt unei pers care a fost victima unui viol, ii va fi f greu sa se expuna in fata unui grup pt inceput. E nevoie mai intai de terapie individuala si apoi de grup. Depinde de la caz la caz.
Oricum, e f bine ca doresti sa incepi o terapie, pe langa medicatie, iar acest lucru te va ajuta sa scapi mai rapid de medicamente. Insa cu medicatia nu e bine sa inchei mai devreme decat e cazul, iar asta decid doar psihoterapeutul tau si psihiatrul, in urma discutiilor cu tine, evident.
O zi faina!
0
14-10-2013, ora 15:22
jullia26
Nu este medic/terapeut
jullia26
Buna ziua ! As avea si eu nevoie de un sfat.. De mai bine de 2 ani si jumatate am aceste simptome si nu reusesc sa-mi dau seama care este cauza aparitiei lor. Simt ca ma desprind de corp (la propriu), deseori aceasta stare este insotita de o caldura in ceafa care parca urca pana in cap ca o usturime.. De multe ori m-am inchis in mine, am ajuns sa cred ca sufar de cine stie ce boala, n-am mai socializat si n-am mai iesit in oras cum faceam inainte, iar aceste stari le am sa zicem cateva luni bune, apoi cand simt ca nu mai am nicio scapare, dispar, asa din senin si sunt bine cateva luni si tot asa de vreo 3 ani.. Nu mai suport, cand le simt, parca mi se sfarseste lumea si nu stiu ce sa mai fac.. In ultima vreme am incercat sa-mi umplu timpul cu tot felul de activitati.. Am avut si mai multe traume emotionale si cand treceam prin acele traume starile dispareau.. Cum revenea totul la normal, apareau starile. Este normal asa ceva ? Sufar de atacuri de panica, anxietate sau e altceva? Simt ca nu mai am scapare, va dati seama ca practic ma lupt cu mine, incerc sa razbat si sa trec peste...
0
14-10-2013, ora 20:58
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
@Julia, ti-am raspuns cu mesaj privat.
Noapte faina tuturor!
0
19-10-2013, ora 00:31
Tyrone
Nu este medic/terapeut
Tyrone
OH...boy...multa lume vad ca a inceput sa aibe aceasta experienta a anxietatii si a atacurilor de panica ori depresii mai mult sau mai putin severe...Prima mea "experienta" a fost in 2009 deci sunt 4 ani de atunci...un anumit doctor m-a speriat de am zis ca dracii ma iau.am "dezvoltat" niste stari de nu va puteti inchipui.am slabit 24 de kg in 2 saptamani...nu mai mancam nimic...eram ca o leguma...(totul datorita unui medic care mi-a spus senin ca nu stie ce am-socul a fost imens)...momentul de constatare a ceea ce traiam a venit tot de pe net-atacuri de panica.analize, ekg-uri totul in regula...ce a urmat???.psihiatru si psihoterapie cu un psiholog.ei bine eu vad lucrurile cam asa.psihoterapia ajuta, medicamentatia ajuta si ea, dar de vindecat te vindeci singur.exista 3 aspecte ale unui atac de panica: factorul declansator, momentul de atac propriuzis si starea de disconfort in urma atacului. ce trebuie sa faceti este urmatorul lucru-obisnuiti organismul cu aceste stari, distorsionati gandurile automat negative- in loc de "o sa mor", "sunt perfect sanatos nu am de ce sa ma sperii, nu mi-a cazut nicio mana niciun picior, ochii sunt la locul lor si nici nu am lesinat".dar e al naibii de greu in momentul ala sa te convingi..lol...daca esti pe strada "verifica" nr de la masini si incearca sa constati care sunt cele mai des folosite litere saau cifre...acasa.ia aspiratorul, da drumul la spalat vase, arunca hainele din dulap si impacheteaza-le din nou.etc..CE VREAU SA FIE CLARPSIHOLOGUL ESTE SPECIALISTULeu va dau doar cateva sfaturi de moment, iar daca ai curajul poti sa le aplici cu brio in momentele dificile (asta doar daca ai toate analizele ok)...Necazul este ca daca duci o viata stresanta si trebuie sa constientizezi ca atacurile "te vor lovi din nou"...se repeta ciclic...au intentia de a aparea sub alta forma de manifestare, cand nu ai niciun motiv, bineinteles.NU fugiti de un atac de panica...si nu uita ca dupa el urmeaza starea de de disconfort...Acuma sa revin.la starea mea prezenta.atacurile nu au disparut niciodata si nici nu vor disparea...intensitatea lor este scazuta, iar faptul ca nu ma mai sperie le face sa dureze foarte putin.NU am luat medicamente decat in acea perioada (2009) Seroxat cu frontin dimienata, lexotanil cu frotin la pranz si lexotanil inainte de culcare...Eu sunt de parere ca e bine sa ai un "bumb" la tinemacar jumate de paracetamol si jumate de algocalmin-o sa vezi ca au acelaci efect ca si xanax-ul (placebo functioneaza).daca observati ca sunteti agitati da-i drumul al exercitii fizice.nu pana la epuizare, macar sa metabolizeze organsimul mai repede adrenalina, mersul pe jos 2 Km mai accelerat este mai bun ca 50 de flotari sau 100 de genuflexiuni...daca aveti probleme cu "tristetea" mergeti la un teatru de comedie sau vizitati muzee ori alte orase din imprejurimi...obligatoriu sa schimbati regimul de viata...
0
19-10-2013, ora 16:49
ronicolle
Nu este medic/terapeut
ronicolle
ai dreptate...datul cu aspiratorul si spalatul vaselor functioneaza...la fel si muzica.Dau drumul mai tare la muzica (gen andra "va fi bine") si ma apuc sa streg praful, sa scot de prin dulapuri, sa fac de mancare si mai dispar din gandurile care intretin panica.In loc de paracetamol eu iau picaturi-Terapia florala Bach.Nu stiu daca, cu adevarat sunt din plante care au efect asupra anxietatii, fricii si depresiei dar daca sunt recomandate de psiholog macar efectul placebo sa-l aiba :D
0
20-10-2013, ora 08:54
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
@Tyrone, ai dreptate in ceea ce spui, insa as face o completare:
- atacurile de panica revin pt ca nu le-ai gasit cauzele (altfel, daca ar fi normal sa le avem toata viata, le-am avea cu totii, dintotdeauna). Ele nu sunt o tulburare, o boala in sine, care sa revina periodic, ci sunt manifestari, simptome ale unor probleme nerezolvate si "aruncate" in inconstient si care se pot transforma in boli, daca nu le rezolvam. Spun asta ca sa intelegeti mecanismul. Faptul ca atacurile de panica sunt simptome si nu boli, are importanta mai mult teoretica, de intelegere, insa ce e f usor de observat e ca ele sunt greu de suportat daca nu ai o minima informatie despre ele. Ceea ce faceti voi aici, are o mare valoare pt cei care nu stiu detalii despre atacurile de panica, pt ca primesc informatii de la oameni care chiar le-au trait. Insa cea mai mare valoare o au marturiile celor care au invatat cum sa le gestioneze si chiar sa scape de ele, pt ca au inteles de unde vin ele, care-s cauzele (asta daca au mers atat cat a trebuit la un psiholog si nu si-au pierdut din rabdare si incredere), ce pot face in momentele in care apar. Multi dintre cei care au scris aici au reusit sa scape de atacuri de panica sau macar sa le diminueze frecventa si intensitatea, cu ajutorul cartilor pe care le-au citit, ceea ce este un lucru foarte bun, insa pt ca nu toti au ajuns la cauze, revin pe forum cu marturii ale starilor depresive, obsesive, sau altor tipuri de stari (de fapt sunt manifestari ale unor tulburari deja pt unii) prin care trec acum. Si unii chiar ma intreaba pe privat cum de se intampla asta? Pai se intampla pentru ca de cele mai multe ori nu e suficient sa iti focusezi atentia pe ceea ce asimti/traiesti, cautand mereu informatii, fara sa actionezi de fapt. Da, ai nevoie sa intelegi ceea ce ti se intampla si pt unii poate fi suficient sa faca asta ca sa scape de atacuri de panica (doar de acestea), pt altii nu, ba chiar poate sa le dauneze daca tot cauta informatii fara sa faca ceva concret (pot chiar sa-si agraveze starile citind si atat). Iar evitarea, trairea in ignoranta si asteptarea pasiva a unei rezolvari (mai ales investirea celorlalti cu responsabilitatea rezolvarii trairilor tale fara ca tu sa-ti asumi ceva), de asemenea, nu reprezinta o solutie. Devine solutie constientizarea faptului ca noi oamenii avem capacitati uriase de a rezolva probleme singuri, dar ca uneori, din anumite motive, devenim cumva "orbi" la ele si nu mai gasim calea. E interesant de aflat in acele momente ce anume ne opreste sa cerem ajutorul unui specialist, care in afara de carti, a gasit solutii experimentand cu clientul in cabinet, adaptandu-si cunostintele la suferinta celui din fata sa, pt a-i putea fi acestuia de un real folos. Si cred ca aici e f buna o analiza de genul: ce castig si ce pierd daca merg la psiholog? Dar facuta la modul cel mai sincer, numai tu cu tine, sa vezi daca ai sau nu motivatie sa schimbi ceva in viata ta. Altfel, totul devine praf in ochi, amanare si doar solutii pe termen scurt (in cel mai fericit caz). Si iti va fi usor sa spui ca nu ti-au folosit nici psihoterapia, nici medicatia, nici slujbele la preot, nici incantatiile vrajitoarei sau mai stiu eu ce alte remedii exista pe lumea asta, dar vei ramane acelasi de mai inainte, fara sa se fi schimbat ceva in bine. Pt ca realitatea nu e facuta de altii, ci de tine.
Si cand am vorbit la pers a 2 a, nu ma adresam direct tie Tyrone, ci in general, tuturor. :)
0
22-10-2013, ora 17:07
Popasergiu85
Nu este medic/terapeut
Popasergiu85
Greu rau cu anxietatea asta nus ce sa fac sa ies din starile astea. Ma poate contacta cineva -*?


(*modificat de admin)
0
22-10-2013, ora 17:25
Popasergiu85
Nu este medic/terapeut
Popasergiu85
Ma poate contacta cineva la id popasergiu85? Sa discutam sa ma ajute cineva ca am niste stari de zici ca acum stau sa cad jos v as multumii din tot sufletul
0
22-10-2013, ora 20:33
daria10
Nu este medic/terapeut
daria10
sergiu putem vb -* acuma daca doresti sunt on line laas mi mesaj pe mail


(*modificat de admin)
0
27-10-2013, ora 14:46
dualtrax
Nu este medic/terapeut
dualtrax
Ar fi benefic pentru cei care se lupta inca cu anxietatea sa inchiriem o sala de conferinte unde sa venim noi cei care am depasit conditia asta si sa despicam subiectul pentru a ajuta celelalte persoane sa inteleaga ce e defapt anxietatea, de unde provine si cum se 'vindeca'.

Am pus in ghilimele pentru a specifica inca odata ca anxietatea nu e o boala ci un mod malitios de a privi viata, ca sa nu mai zic de aia care zic 'tulburare de panica'aka panic disorder :)
Adaugă un comentariu / răspuns
12650 comentarii 1 2 ..... 757677 ..... 421 422 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul