Jignirea in cuplu

20-11-2021
Ana Ceausu
Nu este medic/terapeut
Ana Ceausu
Buna ziua,

As dori si eu parerea unor specialisti in domeniu dar si a persoanelor care au trecut prin situatia urmatoare.
Sunt intr-o relatie de aproximativ 9 ani, necasatoriti. Partenerul are obiceiul de a ma jigni in general cu urmatoarele cuvinte: inapta, proasta, incapabila, fara minte. Mentionez ca de obicei injuriile apar in contextul in care eu nu fac ceva sau nu fac cum trebuie sau cum se asteapta el
Recunosc ca in general vina imi apartine dar ce ma raneste si deranjeaza cu adevarat este ca el nu vede nici o problema in a m-a face proasta sau inapta invocand ca daca esti prost, nu ai de ce sa te superi si ca daca te superi de fapt ai o problema cu orgoliul si nu vrei sa progresezi in viata. Mai mult, el considera ca dupa ce ca eu am facut greseala cum de imi permit sa ma supar ca m-a facut proasta sau inapta, si ca de ce nu imi cer eu scuze de situatie.
Mie nu mi se pare firesc ca partenerul de viata sa vorbeasca asa cu mine, nu m-ar deranja daca ar veni de la un strain, dar cand o zice el, ma doare cel mai tare. Consider ca exista n sinonime, care sa nu jigneasca si n modalitati da ati exprima nemultumirea fara sa il faci pe ala de langa tine prost sau handicapat.
Eu cu tarie consider ca astfel de cuvinte nu ar trebui sa se regaseasca intr-un cuplu.
As dori si eu sa stiu, este normala atitudinea mea sau a lui? Eu tot timpul ma feresc sa il jignesc in orice fel iar daca ii spun ceva urat ma simt groaznic dupa, in schimb el, se supara si nici nu imi mai vorbeste vreo 2 3 zile ptc spune ca eu am reactionat gresit ca m am suparat sau am ridicat tonul la el dupa ce ma face proasta si inapta.
Cum as putea sa il fac sa inteleaga ca nu e ok?
Multumesc anticipat
4 comentarii
1
20-11-2021, ora 23:16
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna ziua

S-a ajuns aici pentru ca, in primul rand, ati permis sa se intample asta. Ati acceptat, odata, si inca odata si asta l-a lasat sa creada ca asta inseamna o relatie. Descrieti o relatie toxica care va toaca marunt, care v-a distrus increderea de sine, pana la nivelul la care ati ajuns sa credeti ca ”Recunosc ca in general vina imi apartine” - chiar asa sa fie? Intr-o relatie sunt doua persoane, nu se poate ca de fiecare data sa fie vina dumneavoastra.
Dupa 9 ani singura solutie este sa va recapatati, urgent, respectul de sine si sa-i spuneti ca daca nu-si schimba comportamentul relatia s-a incheiat. Altfel relatia aceasta va va distruge ca persoana.
Ganditi-va ca asa se va purta si cu copii pe care i-ati putea avea!
1
21-11-2021, ora 00:19
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
De ce stati cu un om care va jigneste? Vreti sa va petreceti toata viata cu astfel de jigniri?
Incercati sa va gasiti un tata de familie educat, responsabil, care sa va ocroteasca si sa se poarte frumos cu dv. Aveti dreptul la acest lucru. Nu va pierdeti tineretea cu un om needucat care va jigneste.
1
21-11-2021, ora 07:28
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Orice om poate gresi, asta nu înseamna că merită să fie jignit. El este chiar așa de perfect încât nu greșeste niciodată? Vă gânditi că greșelile poate apar si pentru că traiți cu o teamă permanentă ca veti greși ceva? Că v-a indus că nu faceți lucrurile așa cum trebuie? Un comportament care s- a perpetuat vreme de 9 ani e dificil de schimbat. V-a adus în așa stare încât vă va fi greu să puneți limite sau dacă veți încerca să le puneți nu vă va lua în seamă. Propuneți-i să mergeti la consiliere de cuplu pentru că aveti nevoie să învățati amândoi cum să conviețuiți în așa fel încât să aveți o relație funcțională. Dacă refuză, vedeți- vă de viata dvs si mergeti singură la un psiholog care să vă ajute să va recâștigati stima de sine si să nu mai aveti parte de asemenea comportamente într- o nouă relație.
0
20-01-2022, ora 14:27
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Da, astfel de cuvinte nu se potrivesc cu o relatie de cuplu echilibrata Ana. Asa ca e important sa apelati la o terapie de cuplu care sa va ajute sa observati ce anume declanseaza aceste jigniri si ce ati putea face pentru ca relatia voastra sa nu se destrame.

Partea imbucuratoare e ca daca el tine la relatia voastra e destul de probabil sa gaseasca resurse interioare pentru a schimba aceste reactii nedorite. Uneori ia ceva timp pentru a disparea cu totul insa pasi inainte se pot observa destul de rapid.

Dr Rares Ignat
Terapeut de cuplu – Psihosexolog
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul