Gelozie sau dependenta emotionala?

07-05-2024
andreea 922
Nu este medic/terapeut
andreea 922
Buna,
Ieri mi-am dat seama ca e posibil sa am o problema cu gelozia. Prietenul meu cu care sunt impreuna de 4 luni face mult sport ( 4 ore pe zi 5 zile, face powerlifting) si in fiecare zi posteaza pe instagram video cu antrenamentul. Tot timpul trebuie sa aiba o persoana in spate de ajutor cand face genuflexiunile cu greutate. De fiecare data il ajuta vreun prieten dar ieri l-a ajutat o fata foarte frumoasa si imbracata foarte sumar. Cand am vazut acel video parea ca mi-a dat cineva un pumn in stomac. Stiu ca poate parea foarte amuzant ca rad chiar si eu de mine. Nu i-am zis nimic, din contra, am reactionat la fel ca si cum ar fi fost un baiat, nu i-am zis de ce am simtit pentru ca logica imi spune ca daca ma face asta sa ma simt rau, eu am o problema. As vrea din suflet sa stiu ce as putea sa fac sa ma simt mai bine. Sunt constienta ca in lume sunt femei mai frumoase ca mine si nu neaparat asta il va face pe el sa vrea alta. Daca e cu mine e pentru ca si eu am calitati. Mentionez ca si eu fac sport, arat bine, suntem medici amandoi, am un loc de munca bun, locuiesc in Barcelona. Dar nu stiu de unde imi vine durerea asta. Daca cineva e amabil sa ma lamureasca, apreciez din inima :)
2 comentarii
0
08-05-2024, ora 14:05
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Sentimentul de gelozie pe care îl descrii este o experiență umană normală și comună, dar gestionarea acestuia este esențială pentru sănătatea și fericirea relației tale. Recunoașterea că gelozia este o problemă pentru tine și căutarea unor soluții reprezintă un prim pas important în abordarea acesteia. Iată câteva sugestii care te-ar putea ajuta să te simți mai bine:

1. Reflectează la sursa geloziei: Adesea, gelozia este alimentată de nesiguranțe personale sau frici legate de pierderea partenerului sau de a nu fi „suficient de bun”. Întreabă-te ce anume te face să te simți amenințată de această situație. Este posibil să descoperi că temerile tale sunt mai mult legate de propria imagine de sine decât de comportamentul partenerului tău.

2. Comunicare deschisă cu partenerul: Este important să poți discuta deschis și sincer despre sentimentele tale cu partenerul tău, fără a-l face să se simtă vinovat sau atacat. Poți explica că înțelegi că situația este normală și profesională, dar că te-a făcut să te simți inconfortabil. Acest dialog poate ajuta la clarificarea oricăror neînțelegeri și la întărirea încrederii între voi.

3. Lucrează la încrederea în sine și în relație: Încrederea este fundamentul unei relații sănătoase. Lucrul la propria încredere și la încrederea în partenerul tău poate reduce sentimentul de gelozie. Amintește-ți de calitățile tale și de motivele pentru care partenerul tău te apreciază și te iubește.

4. Stabilește limite sănătoase: Discutați împreună despre ce este acceptabil pentru fiecare în relație și ce nu, stabilind limite care să vă facă pe amândoi să vă simțiți confortabil și respectați.

5. Caută sprijin: Dacă descoperi că gelozia îți afectează starea de bine sau relația într-un mod negativ și persistent, ar putea fi util să vorbești cu un terapeut. Terapia te poate ajuta să explorezi rădăcinile geloziei și să înveți strategii eficiente de gestionare a acesteia.

6. Menține un stil de viață echilibrat: Faptul că și tu faci sport și ai un stil de viață activ este excelent. Continuă să te implici în activități care îți aduc bucurie și împlinire, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea stimei de sine și la diminuarea impactului geloziei.

Recunoașterea și abordarea geloziei în mod constructiv poate întări relația și poate contribui la creșterea personală. Este minunat că ai ales să te confrunți cu aceste sentimente și să cauți modalități de a le gestiona.
0
09-05-2024, ora 14:56
andreea 922
Nu este medic/terapeut
andreea 922
Multumesc frumos pentru raspuns! Mi-as dori sa incerc sa fac psihoterapie pentru mai multe teme. Una ar fi partea cu gelozia de care am mai avut parte si in alte relatii. Alta ar fi ca mi-a murit prietenul acum 6 ani si am avut niste schimbari de comportament, niciodata nu am fost la psiholog, am incercat sa fac ce am putut ca sa fiu mai bine. Altele ar fi ca am dificultate sa imi fac prieteni. Dupa relatia cu prietenul care a murit, am intrat in alta care mi-a adus numai probleme. Cum locuiesc in strainatate ar trebui sa fie online. As fi incantata daca mi-ati putea recomanda un psiholog bun pentru problemele enumerate.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: