Fobia - frica de sofat

08-03-2015
Irami
Nu este medic/terapeut
Irami
Buna ziua,

nu stiu daca exista o fobie cu acest nume, insa asta este ceea ce simt: o teama irationala in trafic. Problema este ca devine invalidanta, tremur atat de rau, imi este atat de teama, incat imi este greu sa controlez comenzile autovehiculului. Asta mi se intampla in special in aglomeratia din oras, in afara orasului deja ma descurc mult mai bine. Am incercat expunerea treptata, am exersat in parcari pornirea de pe loc, pornirea din pata, tot ceea ce credam ca-mi produce frica. Am parcurs distante tot mai lungi insa cand sunt gata sa merg iar in trafic, cand ma gandesc ca va trebui sa conduc singura, ce fetita pe locul din spate, efectiv ma apuca atacul de panica. As vrea sa-mi spuneti daca in continuare ar trebui sa merg pe expunerea progresiva sau ar fi cazul sa trec la o medicatie care sa nu-mi afecteze atentia la sofat.
Va multumesc
6 comentarii
0
09-03-2015, ora 17:12
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Faceti niste sedinte la psiholog si doar daca nu dau roade, mergeti pe medicatie.
0
10-03-2015, ora 18:40
Cezar1978
Nu este medic/terapeut
Cezar1978
La psiholog e ideal de mers insa daca persista mai bine renuntati la ceva ce va provoaca stres si disconfort de unde si starile anxioase, decat sa va indopati cu pastileIin plus nu aveti nici siguranta ca un eventual tratament var da curaj.Evitati pastilele pe cat posibil.
0
10-03-2015, ora 19:53
Irami
Nu este medic/terapeut
Irami
Va multumesc pentru sfaturi. Nici mersul la psiholog nici renuntarea nu sunt optiuni. Mersul la psiholog nu este o optiune in acest moment din foarte multe motive, aceasta ar fi o optiune pe termen lung, problemele sunt multe si adanci, le cunosc, le accept si deocamdata convietuiesc cu ele. Renuntarea ar insemna un esec, un model pe care nu vreau sa-l dau fiicei mele. Sunt convinsa ca odata ce capat cunostinte, va veni si increderea in capacitatile mele de sofer si voi merge fara probleme. De asta am intrebat de un tratament care m-ar ajuta sa-mi stapanesc emotiile nu sa vindec cauza lor, aceasta imi este evidenta si...nici nu sunt sigura ca vreau sa o uit, cred ca o doza de precautie e inscrisa in codul nostru genetic, pentru supravietuire.
0
10-03-2015, ora 20:12
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ Irami

In acest caz va recomand sa cititi articole despre Anxietate de pe net.
Eu cred ca aveti mai multe elemente de anxietate in afara de cel cu sofatul.
In acest caz este necesar sa mergeti la medicul psihiatru sa va evalueze si daca va gaseste cu Anxietate o sa va dea medicatia potrivita. Este doar un dezechilibru al neurotransmitatorilor care se poate regla, cu putin noroc.
0
11-03-2015, ora 21:08
Dr. Ricean Alina
Psihiatrie pediatrica, Brasov
Dr. Ricean Alina
V-ar ajuta sa invatati niste tehnici de relaxare si abia apoi sa va expuneti. Dintre cele mai eficiente ar fi respiratia in trei timpi, relaxarea progresiva Jacobson si trainingul autogen. Pe prima o puteti invata dumneavoastra acasa, insa pentru celelalte veti avea nevoie de un psihoterapeut.
Mergeti cu incredere la un psihiatru.
Dr. Ricean Alina
0
11-03-2015, ora 22:13
Irami
Nu este medic/terapeut
Irami
Va multumesc mult, tuturor, pentru raspunsuri.
Astept vacanta fetitei ca sa imi pot face o programare la un psihiatru.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Frica de păianjeni, diminuată cu ajutorul realității augmentate
  • Terapia prin expunere adresate unei fobii poate avea efect și asupra unei fobii din altă sferă
  •