Alimentatie sanatoasa in timpul Sf. Post

Am o mare nelamurire: de ce in timpul postului ma ingras daca nu mai mananc carne si implicit nu mai am in alimentatie grasimi? Mai am si neplacerea sa ma balonez.
Am 27 ani, 1.70m, 60-61 kg, la servici stau mult pe scaun, miscare doar mersul pe jos.
Va rog sa-mi spuneti ce si cat asi putea manca pt a avea o alimentatie sanatoasa, mai ales ca sunt in timpul sesiunii. Si sa nu mai iau in greutate.
Va multumesc!
Am 27 ani, 1.70m, 60-61 kg, la servici stau mult pe scaun, miscare doar mersul pe jos.
Va rog sa-mi spuneti ce si cat asi putea manca pt a avea o alimentatie sanatoasa, mai ales ca sunt in timpul sesiunii. Si sa nu mai iau in greutate.
Va multumesc!
6 comentarii

Pare ilogic, dar sursa principală a îngrăşării nu o reprezintă grăsimile, ci glucidele. Dulceaţa îngraşă mai mult decât slănina. Dar cel mai mult îngraşă combinaţiile dintre glucide şi grăsimi. De exemplu, salata de cartofi cu ulei este o combinaţie glucide+grăsimi, în timp ce cartoful singur (fiert) nu îngraşă. De aceea călugării nu recomandă folosirea uleiului în Postul Mare.

buna teoim! in primul rand spor la invatat si bafta la examene. Dupa cum vad, ai si servici si scoala, deci este destul de greu sa respecti orarul meselor, insa nu neglija acest aspect! Colegul meu are dreptate cand spune ca glucidele ingrasa! cele rafinate, care se absorb repede si duc la cresterea brusca a insulinei, care este un hormon anabolizant. Dar glucidele care se absorb lent sunt cele mai bune, doarece se absorb lent, nu forteaza o secretie brusca de insulina, tin de foame pana la urmatoarea masa si cel mai important pentru tine, iti asigura glucoza necesara activitatii cerebrale, deoarece glucoza este singurul "combustibil" pentru neuron. Aceste glucide lente le poti lua din paine, cartofi, paste, cereale, musli. Acestea trebuie sa fie "baza" pentru o alimentatie sanatoasa. Cat? 6-10 portii pe zi. O portie inseamna o felie subtire de paine sau cate o lingura de pireu, pilaf, paste fierte etc. Urmeaza legumele si fructele. Legume, ce si cum vrei, cel mai bine cat mai crude sau cat mai putin fierte, ca sa nu strici bunatate de vitamine. Fructe, mai cu masura, 2-4 portii pe zi, o portie fiind un mar potrivit, o portocala, 10 boabe strucguri, deci cam cat poti tine intr-o mana. Proteinele, pe care le luai din carne, oua, lapte, branza, le poti lua din fasole, soia, dar atentie! calitativ sunt inferioare celor de origine animala. Cele mai bune proteine, considerate proteine etalon, sunt in ou! Margarina, un alt aliment foarte folosit in post, nu este sanatoasa! pentru sursa de grasimi sanatoase foloseste 2 linguri de ulei de masline la o salata. zaharul, chiar daca e la origine planta, e cel mai "pacatos". fie ca e in biscuiti, dulceatza, prajituri de post, in cafeaua de dimineata sau in suc, incearca sa il elimini daca vrei sa nu te ingrasi. Sa auzim de bine!

Va multumesc pentru timpul acordat si pentru sfaturile impartasite.
Dar cu balonarea cum ramane, ca asta ma supara cel mai tare. Care sa fie cauza?
Zaharul pot sa-l inlocuiesc cu miere?
Dar cu balonarea cum ramane, ca asta ma supara cel mai tare. Care sa fie cauza?
Zaharul pot sa-l inlocuiesc cu miere?

Ar putea fi din cauza fructelor si legumelor. trebuie sa vezi de la ce alimente nu te simti bine. Paradoxal, o linguritza de miere are mai multe calorii decat un a de zahar, dar incomparabil mai multe vitamine. Deci daca nu treci de 2-3 lingurite/ zi, este in regula. Dar daca vrei sa limitezi caloriile, foloseste indulcitor artificial. Si mierea parca nu-i de post, nu-i asa?

Fasolele sunt cele care imi dau batai de cap. Sau mai bine zis de burta. Cu toate ca imi plac, ma voi lipsi de ele.
Insa un subiect interesant este "mierea". Nu mi-am pus niciodata problema cum ca nu ar fi de post. Acum plec si eu de la ideea ca este un produs realizat de albina, asa cum laptele ni-l da vacuta. Insa sunt bulversata. Oare de unde putem sti sigur ce fel de produs este mierea?
Insa un subiect interesant este "mierea". Nu mi-am pus niciodata problema cum ca nu ar fi de post. Acum plec si eu de la ideea ca este un produs realizat de albina, asa cum laptele ni-l da vacuta. Insa sunt bulversata. Oare de unde putem sti sigur ce fel de produs este mierea?

Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 7soia din comert este sanatoasa?
- 5Ce sa mananc in post?
- 5Diete pentru cei cu boli digestive
- 8vreau sa slabesc:(
- 4alimentatie de regim
- 12conteaza mesele la ora?
- 4combinarea alimentelor
- 4Revolutie in bucatarie
- 8Cat de sanatos este oul?
- 1consumul de cartofi...
- 0Recomandarile specialistilor pentru o alimentatie sanatoasa
- 6Alimentatie sanatoasa
- 1Intrebari despre alergare jogging si alimentatie
- 0Ce este bine sa mancam?
- 2Cat trebuie sa mancam
- 1Recomandare alimentație
Mai multe informații despre: Alimentatia sanatoasa
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Ortorexia - obsesia pentru alimentaţia sănătoasă
- Reguli in farfurie - 12 sfaturi usoare pentru o alimentatie sanatoasa
- Painea prajita - pro sau contra?
- Atributele unui meniu sănătos
- Cele mai bune alimente (superalimente)
- Cele mai sănătoase sosuri (dressing-uri) pentru salată
- Topul celor mai bune sfaturi alimentare
- Obiceiuri alimentare - efecte benefice ale unei diete sănătoase
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: