Ai nostri ne strica mereu sărbătorile
In fiecare an de sărbători intru intr-o pasa proasta. Si nu numai de sărbători, ci la toate aniversarile/întâlnirile la care participă atat familia mea cat si cea a sotului. Fix in acele momente au loc reprosuri, parca orice gest deranjează, fie ca eu sau sotul facem ceva ce ai nostri nu agreează, fie se cearta între ei pt niste motive puerile care lasa de dorit. Mama chiar mi-a spus anul acesta de Crăciun ca ei nu ii place sa fie plecată de acasa de Sărbători si ca vine împinsă de la spate de tata. Tot timpul se comportă ca si cum abia asteapta sa plece mai repede, sunt întorsi pe dos si nu se pot bucura de simplul fapt ca, cu bine cu rau, cu sacrificii sau Nu, suntem impreuna. Nu exista conflicte între noi, mereu ne intelegem bine dar separat. Adică nu toți o data. Dacă vin la noi mama si tata este ok. Dacă vine matusa este perfect, iar cu socrul este aceeasi poveste. Matusa a sugerat sa facem impreuna si aceste sărbători de dragul copilului care a aparut in viata mea, fiind primul Crăciun in formula completa. Remarcile de prost gust, criticile si modul evident de repulsie față de eveniment m-au facut insa si de aceasta data sa sufăr mai mult decat sa ma bucur si au provocat certuri între mine si sot. El nemultumit de atitudinea altor mei, eu nemulțumită de purtarea socrului meu.
Ce pot face in aceasta situatie? Daca ne întâlnim nu e Bine, daca nu ne vedem în preajma sărbătorilor/aniversărilor/onimasticilor iar se supăra. De ce trebuie sa fie asa? Ce atitudine sa iau? Multumesc!
Ce pot face in aceasta situatie? Daca ne întâlnim nu e Bine, daca nu ne vedem în preajma sărbătorilor/aniversărilor/onimasticilor iar se supăra. De ce trebuie sa fie asa? Ce atitudine sa iau? Multumesc!
4 comentarii
Monica, intotdeauna apar discutii intre generatii. Intrebarea ar fi: ce te face pe tine sa insisti in a avea intrunirea perfecta de familie, cand ea nu poate avea loc? Singura ai spus ca mamei tale nu ii place lucrul asta, ca se gaseste cineva care sa faca o remarca aiurea si asa cum ai zis "sa va strice sarbatorile". De fapt, acolo mocnesc conflicte si poate ca ar fi mai bine sa tii cont si de ceea ce le place celorlalti sa faca de sarbatori. Discuta cu sotul ce si-ar dori si el sa faceti si stabiliti impreuna cat timp veti putea rezista alaturi de rude si daca vreti cu adevarat sa faceti asta, ce activitati va doriti, etc. Atentie la diferenta dintre ce este si ce ti-ai dori sa fie! Pt ca familia e aia care e, nu asa cum ti-ai dori-o tu ☺! Si oamenii NU se schimba.
Nu spun ca as vrea sa o schimb, spun ca acele 4-5 ore cat stam la masa de Crăciun oricine se poate abtine de la contraziceri si comentarii răutăcioase dar nu se face acest efort. Dacă socrul meu se autoinvita la evenimente din astea, automat trebuie sa ii intreb si pe ceilalti daca vor sa vina macar din bun simt. Pentru ca daca ei cumva afla ca nu au fost invitati iar nu e bine. Nu am impus nimic la nimeni niciodata si nici nu am avut vreo pretentie: sa aduca ceva sau mai stiu eu ce. Probabil cel mai simplu este sa isi vada fiecare de treaba lui si sa fim separați de aici incolo.
Cred ca nu ai impus nimic nimanui, insa tot speri ca cei prezenti, sa se comporte ca si cum totul e foarte ok - adica sa se abtina, cum ai zis tu. Nu stiu la ce te ajuta pe tine sa ii vezi ca se abtin, in loc sa participe pur si simplu daca isi doresc, la acele evenimente. Stiu ca unii oameni sunt caractere mai dificile (si la asta ma refeream cand am zis ca nu se schimba, nu ca ai dori tu sa-i schimbi neaparat), insa cu ajutorul comunicarii, putem gasi o cale de mijloc, astfel incat sa ne simtim bine la astfel de evenimente. Din pacate, in multe cazuri am intalnit astfel de comportamente "fortate", cu ocazia sarbatorilor, de parca asta ar putea sterge cumva comportamentele de peste an :). Unde nu se poate, nu se poate si nu are sens sa insisti. Care sunt avantajele pt tine, sa iti incarci corpul si mintea cu un "stres" in plus?
Eu n -as mai chema pe nici-unul dintre ei. In fond ei vin la masa ta, din cate inteleg. Daca vor sa vina, atunci sa-ti respecte casa si obiceiurile.
Le spui frumos lucrul asta, pe care bine ar fi sa-l stabilesti cu sotul tau inainte.,
Daca insista sa vina, atunci incepi masa cu exemplul cuiva care a plecat dintre noi si atunci le spui clar ca te bucuri ca ii ai aproape pe fiecare dintre ei si ca va bucurati ca sunteti impreuna si ca scaunul nu este gol, ca nu se stie anul ce aduce.
Pare lugubru, dar cand le vorbesti de moarte unii schimba macazul si se comporta frumos!
Si insista mult pe teritoriu, este al tau, este munca ta, piata ta, sarmalele tale, cozonacul tau, curatenia ta, chiar e pacat ca unii altii chit ca sunt neamuri sa nu aprecieze toata aceasta munca care de obicei nu se vede, dar ascunde in spate enorm de multa munca.
Si daca nu se potolesc nici asa, atunci nu mai invita pe nimeni, o sa vezi cat timp berechet ai sa te odihnesti si sa nu mai speli vase dupa o matusa acra:))
Le spui frumos lucrul asta, pe care bine ar fi sa-l stabilesti cu sotul tau inainte.,
Daca insista sa vina, atunci incepi masa cu exemplul cuiva care a plecat dintre noi si atunci le spui clar ca te bucuri ca ii ai aproape pe fiecare dintre ei si ca va bucurati ca sunteti impreuna si ca scaunul nu este gol, ca nu se stie anul ce aduce.
Pare lugubru, dar cand le vorbesti de moarte unii schimba macazul si se comporta frumos!
Si insista mult pe teritoriu, este al tau, este munca ta, piata ta, sarmalele tale, cozonacul tau, curatenia ta, chiar e pacat ca unii altii chit ca sunt neamuri sa nu aprecieze toata aceasta munca care de obicei nu se vede, dar ascunde in spate enorm de multa munca.
Si daca nu se potolesc nici asa, atunci nu mai invita pe nimeni, o sa vezi cat timp berechet ai sa te odihnesti si sa nu mai speli vase dupa o matusa acra:))
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 4jocul de sansa patologic
- 11oare sunt bolnava?
- 5Medii sociale distructive - ce putem sa facem?
- 9Se invinovateste degeaba.
- 12Cum sa-l fac sa inteleaga ca provoaca momente penibile?
- 13mi-am inselat sotul, am recunoscut in fata lui si acum incerc sa repar!
- 4este o problema de psihiatrie, ori nu mai este nimic de facut?
- 5probleme in casnicie de cand sunt insarcinata
- 14Familia
- 25Caut un sfat pentru a rezolva conflictele din familie
- 25Sunt dezamagita.. de familie, de tatal meu
- 36probleme in casnicie
- 7Nu ma pot intelege cu parintii mei
- 2Probleme cu soacra
- 5Nu mă înțeleg deloc cu părinții mei
- 4Parintii lui nu ma plac. E doar in capul meu?
- 4Nu mai sunt om
- 11Ajutați-ma sa-mi găsesc un loc al meu unde sa stau
Mai multe informații despre: probleme familiale