Expunerea la cantități reduse de cadmiu imită deficitul de vitamina D
©
Autor: Domșa Dariana
Expunerea la cadmiu, un metal greu cu toxicitate crescută, irită stomacul È™i plămânii È™i poate provoca boli renale. Un nou studiu, condus de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio, leagă o altă problemă de sănătate cu ingerarea din neatenÈ›ie a unor doze mici de poluant: activarea ridicată a anticorpilor care provoacă un răspuns alergic.
Cercetătorii au urmărit legătură dintre ingerarea de cadmiu È™i activitatea ridicată a anticorpilor la È™oareci cu bacteriile intestinale care, după ingerarea de cadmiu, au produs în exces o enzimă care degradează vitamina D, creând în mod eficient condiÈ›ii care imită deficitul de vitamina D. În ceea ce priveÈ™te efectele clinice, È™oarecii sensibilizaÈ›i la un alergen specific care au consumat cadmiu au produs niveluri ridicate de anticorpi împotriva alergenului, precum È™i celule imunitare care le-au amplificat simptomele respiratorii.
În cadrul studiului, cercetătorii au adăugat ceea ce este considerată o doză „subtoxică” de cadmiu la apa de băut consumată de grupuri de È™oareci timp de 28 de zile. Folosind un model de È™oarece care simulează predispoziÈ›ia genetică umană la o alergie la ou, echipa a expus È™oarecii la o proteină din ou pentru a-È™i testa răspunsul alergic. Șoarecii care au băut apă care conÈ›inea doze subtoxice de cadmiu È™i apoi au fost expuÈ™i la alergen au avut o reacÈ›ie alergică mai puternică decât ceilalÈ›i È™oareci.
Cercetări epidemiologice separate au arătat o asociere la copii între deficitul de vitamina D È™i o susceptibilitate mai mare la astm È™i alte simptome de alergie, în timp ce un raport anterior dezvăluit o sursă neaÈ™teptată de cadmiu la copii, anunÈ›ând că niveluri periculoase de metale grele toxice, inclusiv cadmiu, au fost detectate în mai multe mărci de alimente pentru copii.
Majoritatea oamenilor ingerează elementul natural cadmiu, un metal greu folosit pentru baterii È™i pentru fabricarea pigmenÈ›ilor, consumând alimente vegetale È™i animale care au absorbit poluantul sau consumând apă contaminată. AgenÈ›ia pentru ProtecÈ›ia Mediului listează cadmiul printre cele opt metale considerate extrem de toxice chiar È™i în concentraÈ›ii mici.
sursa: Science Daily
foto: OSU.EDU, Shutterstock.com
Cercetătorii au urmărit legătură dintre ingerarea de cadmiu È™i activitatea ridicată a anticorpilor la È™oareci cu bacteriile intestinale care, după ingerarea de cadmiu, au produs în exces o enzimă care degradează vitamina D, creând în mod eficient condiÈ›ii care imită deficitul de vitamina D. În ceea ce priveÈ™te efectele clinice, È™oarecii sensibilizaÈ›i la un alergen specific care au consumat cadmiu au produs niveluri ridicate de anticorpi împotriva alergenului, precum È™i celule imunitare care le-au amplificat simptomele respiratorii.
În cadrul studiului, cercetătorii au adăugat ceea ce este considerată o doză „subtoxică” de cadmiu la apa de băut consumată de grupuri de È™oareci timp de 28 de zile. Folosind un model de È™oarece care simulează predispoziÈ›ia genetică umană la o alergie la ou, echipa a expus È™oarecii la o proteină din ou pentru a-È™i testa răspunsul alergic. Șoarecii care au băut apă care conÈ›inea doze subtoxice de cadmiu È™i apoi au fost expuÈ™i la alergen au avut o reacÈ›ie alergică mai puternică decât ceilalÈ›i È™oareci.
Cercetări epidemiologice separate au arătat o asociere la copii între deficitul de vitamina D È™i o susceptibilitate mai mare la astm È™i alte simptome de alergie, în timp ce un raport anterior dezvăluit o sursă neaÈ™teptată de cadmiu la copii, anunÈ›ând că niveluri periculoase de metale grele toxice, inclusiv cadmiu, au fost detectate în mai multe mărci de alimente pentru copii.
Majoritatea oamenilor ingerează elementul natural cadmiu, un metal greu folosit pentru baterii È™i pentru fabricarea pigmenÈ›ilor, consumând alimente vegetale È™i animale care au absorbit poluantul sau consumând apă contaminată. AgenÈ›ia pentru ProtecÈ›ia Mediului listează cadmiul printre cele opt metale considerate extrem de toxice chiar È™i în concentraÈ›ii mici.
sursa: Science Daily
foto: OSU.EDU, Shutterstock.com
Data actualizare: 02-11-2021 | creare: 02-11-2021 | Vizite: 376
Bibliografie
The path from pollutants in food to a heightened allergic response, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211026153340.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Dieta vegană ajută la scăderea în greutate
- Consumul de mâncare prăjită predispune la boală cardiovasculară și atac vascular cerebral
- Sfaturile cu privire la dieta 5:2, preferate în detrimentul sfaturilor tradiționale pentru gestionarea greutății ale medicilor de familie
- Pot copiii să consume aceleași alimente ca adulții?
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Deficit de vitamina D
- Lipsa vitamina D
- Vitamina D, responsabila de atacurile de panica?
- Durere in piept/ lipsa vitamina d
- Deficit de vitamina D
- Luare vitamina d
- Hipovitaminoza si prolactina mare
- Carenta de vitamina D