Consumul de migdale și biscuiți Graham poate avea un impact pozitiv asupra microbiotei intestinale și sănătății gastrointestinale

©

Autor:

Consumul de migdale și biscuiți Graham poate avea un impact pozitiv asupra microbiotei intestinale și sănătății gastrointestinale
Un studiu publicat în revista Nutrients, care a evaluat impactul consumului de nuci asupra sănătății gastrointestinale, indică faptul că atât migdalele, cât și biscuiții Graham, pot avea un impact pozitiv asupra sănătății generale, inclusiv asupra microbiotei intestinale.
Studiul a raportat modificări semnificative ale indicelui Chao-1 și indicelui Shannon, care sunt măsuri ale diversității microorganismelor din tractul intestinal. Într-o serie de patru studii care au investigat efectele consumului de migdale asupra sănătății gastrointestinale, două dintre ele nu au observat niciun impact asupra diversității beta (n.r. măsură utilizată pentru a evalua existența unor potențiale diferențe în compoziția comunităților microbiene și pentru a cuantifica gradul de diferență la mai mulți indivizi), însă un studiu a raportat o creștere a diversității beta.

Descoperirile sugerează că nucile pot avea un impact asupra diferitelor căi de semnalizare celulară și, potențial, consecințele bolii prin intermediul acestor produse finite derivate din microorganisme. Studiile au arătat că nucile pot oferi protecție împotriva leziunilor mucoasei gastrice.

De asemenea, studiile au indicat o reducere a leziunilor gastrice și o scădere a inflamației, care a fost legată de o scădere a citokinelor inflamatorii, în urma consumului de nuci. Ingestia de nuci a fost asociată cu o scădere a incidenței cancerului gastric, împreună cu o reducere semnificativă a nivelurilor de prostaglandine E2 (PGE2) și ciclooxigenază-2 (COX-2), doi mediatori proinflamatori cruciali în promovarea tumorilor.

Revizuirea actuală delimitează mecanismele fiziologice implicate în digestia nucilor. În timp ce anumite cercetări au indicat că nucile pot avea un impact pozitiv asupra microbiotei, rezultatele studiilor clinice rămân neconcludente.

sursa: News Medical
foto: KrzysztofSlusarczyk/Shutterstock.com

Data actualizare: 06-04-2023 | creare: 06-04-2023 | Vizite: 288
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Postul intermitent poate contribui la vindecarea leziunilor nervoase
  • O nouă metodă de studiere a funcționalității microflorei
  • Înțelegerea modului în care microbiomul se dezvoltă la oameni
  •