Etichete nutriționale încurajează adolescenții să aleagă alimente mai sănătoase
©
Autor: Airinei Camelia
Într-un studiu recent publicat în revista Nutrients, cercetătorii de la The University of Texas Health Science Center at Houston (UTHealth) School of Public Health din Austin au explorat modul în care etichetele nutriționale influențează comportamentul alimentar al elevilor de gimnaziu și liceu din Texas. Studiul a utilizat date din ancheta Texas School Physical Activity and Nutrition Survey din 2019-2020 și a inclus un eșantion reprezentativ la nivel de stat de elevi din clasele a opta și a unsprezecea.
Rezultatele studiului indică faptul că utilizarea etichetelor nutriționale este asociată cu un comportament alimentar mai sănătos în rândul adolescenților. Elevii care au raportat că folosesc frecvent etichetele nutriționale pentru a-și face alegerile alimentare au avut scoruri mai mari la indicele de alimentație sănătoasă (HEI) și la indicele de alimente sănătoase (HFI), și scoruri mai mici la indicele de alimente nesănătoase (UFI). A fost observată o relație doză-răspuns, sugerând că beneficiile utilizării etichetelor sunt mai mari pentru cei care le utilizează mai frecvent.
În ciuda asocierilor pozitive dintre utilizarea etichetelor nutriționale și consumul de alimente sănătoase, studiul a constatat că doar o mică parte dintre elevi folosesc etichetele nutriționale pentru a lua decizii alimentare. Aceasta subliniază nevoia de inițiative de educație pentru alfabetizarea nutrițională în rândul adolescenților.
În plus, studiul a evidențiat o asociere pozitivă între utilizarea etichetelor nutriționale și consumul de băuturi energizante, singurul aliment nesănătos care a avut o asociere pozitivă cu utilizarea etichetelor. Aceasta sugerează că utilizarea etichetelor nutriționale poate să nu fie infailibilă în reglarea alegerilor alimentare sănătoase în rândul adolescenților pentru anumite alimente.
Studiul are o serie de puncte forte, inclusiv reprezentativitatea la nivel de stat și dimensiunea mare și diversă a eșantionului. Cu toate acestea, este important de menționat că datele au fost transversale, ceea ce limitează capacitatea de a face inferențe cauzale, și au fost bazate pe auto-raportări, care pot fi supuse unor erori de memorie și părtinire socială.
Concluziile studiului indică beneficiile potențiale ale utilizării etichetelor nutriționale în promovarea unor alegeri alimentare mai sănătoase în rândul adolescenților și subliniază importanța educației și intervențiilor de politici publice menite să împuternicească adolescenții să facă alegeri alimentare informate care să susțină sănătatea și bunăstarea lor pe termen lung.
sursa: MedicalNews
foto: progressman/Shutterstock.com
Rezultatele studiului indică faptul că utilizarea etichetelor nutriționale este asociată cu un comportament alimentar mai sănătos în rândul adolescenților. Elevii care au raportat că folosesc frecvent etichetele nutriționale pentru a-și face alegerile alimentare au avut scoruri mai mari la indicele de alimentație sănătoasă (HEI) și la indicele de alimente sănătoase (HFI), și scoruri mai mici la indicele de alimente nesănătoase (UFI). A fost observată o relație doză-răspuns, sugerând că beneficiile utilizării etichetelor sunt mai mari pentru cei care le utilizează mai frecvent.
În ciuda asocierilor pozitive dintre utilizarea etichetelor nutriționale și consumul de alimente sănătoase, studiul a constatat că doar o mică parte dintre elevi folosesc etichetele nutriționale pentru a lua decizii alimentare. Aceasta subliniază nevoia de inițiative de educație pentru alfabetizarea nutrițională în rândul adolescenților.
În plus, studiul a evidențiat o asociere pozitivă între utilizarea etichetelor nutriționale și consumul de băuturi energizante, singurul aliment nesănătos care a avut o asociere pozitivă cu utilizarea etichetelor. Aceasta sugerează că utilizarea etichetelor nutriționale poate să nu fie infailibilă în reglarea alegerilor alimentare sănătoase în rândul adolescenților pentru anumite alimente.
Studiul are o serie de puncte forte, inclusiv reprezentativitatea la nivel de stat și dimensiunea mare și diversă a eșantionului. Cu toate acestea, este important de menționat că datele au fost transversale, ceea ce limitează capacitatea de a face inferențe cauzale, și au fost bazate pe auto-raportări, care pot fi supuse unor erori de memorie și părtinire socială.
Concluziile studiului indică beneficiile potențiale ale utilizării etichetelor nutriționale în promovarea unor alegeri alimentare mai sănătoase în rândul adolescenților și subliniază importanța educației și intervențiilor de politici publice menite să împuternicească adolescenții să facă alegeri alimentare informate care să susțină sănătatea și bunăstarea lor pe termen lung.
sursa: MedicalNews
foto: progressman/Shutterstock.com
Data actualizare: 12-02-2024 | creare: 12-02-2024 | Vizite: 302
Bibliografie
Nutrition labels lead to healthier eating in teens, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20240211/Nutrition-labels-lead-to-healthier-eating-in-teens-study-finds.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Un nou instrument de evaluare a proprietăților de recompensă și de întărire ale alimentelor ultraprocesate
- Consumul de carne de vită poate face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru inimă
- Beneficiile cetozei și diferențe individuale în cetoza indusă prin alimentație
- Mici modificări în dietă pot reduce amprenta de carbon cu până la 25%
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni