Beneficiile cetozei și diferențe individuale în cetoza indusă prin alimentație
©
Autor: Airinei Camelia
Cetoza, un răspuns metabolic la întreruperea consumului de alimente, implică utilizarea corpurilor cetonice pentru energie, derivată din acizi grași, odată ce rezervele de glicogen sunt epuizate. Studiul publicat în revista Nutrients explorează dinamica cetozei induse de postul alimentar pe termen lung, analizând diferențele interindividuale în acest proces metabolic.
Cercetarea a inclus 1.610 persoane, excluzând pe cele cu afecțiuni precum diabetul de tip 1 sau anorexia, participante la un program de post într-o clinică. Protocolul a implicat o dietă vegetariană cu conținut caloric redus înainte de post, consumul controlat de sucuri de fructe, supă de legume și miere, precum și un aport zilnic recomandat de 2-3 litri de ceai de plante sau apă. De asemenea, activitatea fizică alternând cu repausul a fost parte a programului.
Principalele descoperiri ale studiului au fost că măsurarea semi-cantitativă a acetoacetatului urinar era o metodă convenabilă și precisă pentru reflectarea cetozei induse de post. Pierderea calorică în timpul postului varia considerabil, cu cei mai activi fizic având cea mai rapidă creștere în cetonemie. S-a observat că cei care nu consumau suc de fructe și miere prezentau nivele mai ridicate de cetonurie.
Analiza a dezvăluit și că variabilele individuale, cum ar fi vârsta, sexul, greutatea corporală, și nivelul activității fizice, influențau nivelurile de cetonemie și cetonurie. Mai mult, reducerea aportului de carbohidrați nu suprima cetoza, ci o modula. Variabilitatea în pierderea în greutate și circumferința taliei era mai pronunțată la subiecții cu cetonurie ridicată, la fel și creșterea nivelului de acid uric.
Concluziile studiului sugerează că postul pe termen lung induce cetoza fără a atinge niveluri fiziologic nesănătoase și că caracteristicile individuale pot prezice modul în care persoanele răspund la postul pe termen lung. Aceste rezultate ar putea duce la elaborarea unor strategii personalizate pentru postul pe termen lung, adaptate la particularitățile fizice și metabolice ale fiecărui individ.
sursa: News Medical
Cercetarea a inclus 1.610 persoane, excluzând pe cele cu afecțiuni precum diabetul de tip 1 sau anorexia, participante la un program de post într-o clinică. Protocolul a implicat o dietă vegetariană cu conținut caloric redus înainte de post, consumul controlat de sucuri de fructe, supă de legume și miere, precum și un aport zilnic recomandat de 2-3 litri de ceai de plante sau apă. De asemenea, activitatea fizică alternând cu repausul a fost parte a programului.
Principalele descoperiri ale studiului au fost că măsurarea semi-cantitativă a acetoacetatului urinar era o metodă convenabilă și precisă pentru reflectarea cetozei induse de post. Pierderea calorică în timpul postului varia considerabil, cu cei mai activi fizic având cea mai rapidă creștere în cetonemie. S-a observat că cei care nu consumau suc de fructe și miere prezentau nivele mai ridicate de cetonurie.
Analiza a dezvăluit și că variabilele individuale, cum ar fi vârsta, sexul, greutatea corporală, și nivelul activității fizice, influențau nivelurile de cetonemie și cetonurie. Mai mult, reducerea aportului de carbohidrați nu suprima cetoza, ci o modula. Variabilitatea în pierderea în greutate și circumferința taliei era mai pronunțată la subiecții cu cetonurie ridicată, la fel și creșterea nivelului de acid uric.
Concluziile studiului sugerează că postul pe termen lung induce cetoza fără a atinge niveluri fiziologic nesănătoase și că caracteristicile individuale pot prezice modul în care persoanele răspund la postul pe termen lung. Aceste rezultate ar putea duce la elaborarea unor strategii personalizate pentru postul pe termen lung, adaptate la particularitățile fizice și metabolice ale fiecărui individ.
sursa: News Medical
Data actualizare: 18-06-2024 | creare: 18-06-2024 | Vizite: 209
Bibliografie
Study reveals individual differences in fasting-induced ketosis and its health benefits, link: https://www.news-medical.net/news/20240616/Study-reveals-individual-differences-in-fasting-induced-ketosis-and-its-health-benefits.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Reclamele la alimente modifică prioritățile și preferințele alimentare la copii
- Înlocuirea produselor de origine animală cu alimente pe bază de plante reduce riscul de boli de inimă, diabet și deces
- Poate alimentația pe bază de plante să ofere toți nutrienții necesari organismului uman?
- Legătura între dieta fără gluten și riscul de diabet
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni