Mici modificări în dietă pot reduce amprenta de carbon cu până la 25%

©

Autor:

Mici modificări în dietă pot reduce amprenta de carbon cu până la 25%
Cercetarea recentă efectuată de Universitatea McGill în colaborare cu London School of Hygiene & Tropical Medicine evidențiază avantajele înlocuirii parțiale a proteinelor animale cu cele vegetale în dieta canadienilor, subliniind un impact pozitiv atât asupra speranței de viață, cât și asupra reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.
Studiul, publicat în Nature Food, se bazează pe datele unei anchete naționale privind nutriția pentru a analiza înregistrările dietetice ale canadienilor, modelând înlocuiri parțiale (25% și 50%) ale cărnii roșii și procesate sau ale produselor lactate cu alimente bogate în proteine vegetale, precum nucile, semințele, leguminoasele, tofu și băuturile de soia fortificate.

Rezultatele indică faptul că schimbări dietetice minore pot avea un impact semnificativ asupra amprentei de carbon, cu o reducere de 25% a emisiilor de gaze cu efect de seră asociate dietei atunci când consumul de carne roșie și procesată este înlocuit pe jumătate cu proteine vegetale. În schimb, substituirea produselor lactate a arătat reduceri mai mici, de până la 5%.

Studiul subliniază că beneficiile pentru sănătatea umană și planetară nu necesită neapărat schimbări radicale în dietă, ci pot fi realizate prin substituții parțiale simple, în special ale cărnii roșii și procesate. De asemenea, se estimează că înlocuirea parțială a cărnii roșii și procesate cu proteine vegetale ar putea prelungi speranța de viață cu aproape nouă luni, datorită reducerii riscului de boli cronice. Interesant este că bărbații ar beneficia mai mult de pe urma acestei schimbări, cu o creștere a speranței de viață de două ori mai mare comparativ cu femeile. În contrast, substituirea parțială a produselor lactate cu proteine vegetale a condus la câștiguri mai mici în speranța de viață și a fost însoțită de un compromis: o creștere a insuficienței de calciu de până la 14%.

Această cercetare oferă o bază pentru consumatori de a face alegeri alimentare mai sănătoase și mai sustenabile și ar putea informa viitoarele politici alimentare în Canada, subliniind că creșterea consumului de alimente pe bază de plante, alături de reducerea consumului de carne roșie și procesată, ar aduce beneficii considerabile pentru sănătate și mediu, implicând schimbări relativ mici în dietele majorității canadienilor.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 08-03-2024 | creare: 08-03-2024 | Vizite: 671
Bibliografie
Small dietary changes can cut your carbon footprint by 25%, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/02/240229124540.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: