Mici modificări în dietă pot reduce amprenta de carbon cu până la 25%
©
Autor: Airinei Camelia
Cercetarea recentă efectuată de Universitatea McGill în colaborare cu London School of Hygiene & Tropical Medicine evidenÈ›iază avantajele înlocuirii parÈ›iale a proteinelor animale cu cele vegetale în dieta canadienilor, subliniind un impact pozitiv atât asupra speranÈ›ei de viață, cât È™i asupra reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.
Studiul, publicat în Nature Food, se bazează pe datele unei anchete naÈ›ionale privind nutriÈ›ia pentru a analiza înregistrările dietetice ale canadienilor, modelând înlocuiri parÈ›iale (25% È™i 50%) ale cărnii roÈ™ii È™i procesate sau ale produselor lactate cu alimente bogate în proteine vegetale, precum nucile, seminÈ›ele, leguminoasele, tofu È™i băuturile de soia fortificate.
Rezultatele indică faptul că schimbări dietetice minore pot avea un impact semnificativ asupra amprentei de carbon, cu o reducere de 25% a emisiilor de gaze cu efect de seră asociate dietei atunci când consumul de carne roÈ™ie È™i procesată este înlocuit pe jumătate cu proteine vegetale. În schimb, substituirea produselor lactate a arătat reduceri mai mici, de până la 5%.
Studiul subliniază că beneficiile pentru sănătatea umană È™i planetară nu necesită neapărat schimbări radicale în dietă, ci pot fi realizate prin substituÈ›ii parÈ›iale simple, în special ale cărnii roÈ™ii È™i procesate. De asemenea, se estimează că înlocuirea parÈ›ială a cărnii roÈ™ii È™i procesate cu proteine vegetale ar putea prelungi speranÈ›a de viață cu aproape nouă luni, datorită reducerii riscului de boli cronice. Interesant este că bărbaÈ›ii ar beneficia mai mult de pe urma acestei schimbări, cu o creÈ™tere a speranÈ›ei de viață de două ori mai mare comparativ cu femeile. În contrast, substituirea parÈ›ială a produselor lactate cu proteine vegetale a condus la câÈ™tiguri mai mici în speranÈ›a de viață È™i a fost însoÈ›ită de un compromis: o creÈ™tere a insuficienÈ›ei de calciu de până la 14%.
Această cercetare oferă o bază pentru consumatori de a face alegeri alimentare mai sănătoase È™i mai sustenabile È™i ar putea informa viitoarele politici alimentare în Canada, subliniind că creÈ™terea consumului de alimente pe bază de plante, alături de reducerea consumului de carne roÈ™ie È™i procesată, ar aduce beneficii considerabile pentru sănătate È™i mediu, implicând schimbări relativ mici în dietele majorității canadienilor.
sursa: Science Daily
Studiul, publicat în Nature Food, se bazează pe datele unei anchete naÈ›ionale privind nutriÈ›ia pentru a analiza înregistrările dietetice ale canadienilor, modelând înlocuiri parÈ›iale (25% È™i 50%) ale cărnii roÈ™ii È™i procesate sau ale produselor lactate cu alimente bogate în proteine vegetale, precum nucile, seminÈ›ele, leguminoasele, tofu È™i băuturile de soia fortificate.
Rezultatele indică faptul că schimbări dietetice minore pot avea un impact semnificativ asupra amprentei de carbon, cu o reducere de 25% a emisiilor de gaze cu efect de seră asociate dietei atunci când consumul de carne roÈ™ie È™i procesată este înlocuit pe jumătate cu proteine vegetale. În schimb, substituirea produselor lactate a arătat reduceri mai mici, de până la 5%.
Studiul subliniază că beneficiile pentru sănătatea umană È™i planetară nu necesită neapărat schimbări radicale în dietă, ci pot fi realizate prin substituÈ›ii parÈ›iale simple, în special ale cărnii roÈ™ii È™i procesate. De asemenea, se estimează că înlocuirea parÈ›ială a cărnii roÈ™ii È™i procesate cu proteine vegetale ar putea prelungi speranÈ›a de viață cu aproape nouă luni, datorită reducerii riscului de boli cronice. Interesant este că bărbaÈ›ii ar beneficia mai mult de pe urma acestei schimbări, cu o creÈ™tere a speranÈ›ei de viață de două ori mai mare comparativ cu femeile. În contrast, substituirea parÈ›ială a produselor lactate cu proteine vegetale a condus la câÈ™tiguri mai mici în speranÈ›a de viață È™i a fost însoÈ›ită de un compromis: o creÈ™tere a insuficienÈ›ei de calciu de până la 14%.
Această cercetare oferă o bază pentru consumatori de a face alegeri alimentare mai sănătoase È™i mai sustenabile È™i ar putea informa viitoarele politici alimentare în Canada, subliniind că creÈ™terea consumului de alimente pe bază de plante, alături de reducerea consumului de carne roÈ™ie È™i procesată, ar aduce beneficii considerabile pentru sănătate È™i mediu, implicând schimbări relativ mici în dietele majorității canadienilor.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 08-03-2024 | creare: 08-03-2024 | Vizite: 690
Bibliografie
Small dietary changes can cut your carbon footprint by 25%, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/02/240229124540.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni