Un nou instrument de evaluare a proprietăților de recompensă și de întărire ale alimentelor ultraprocesate
©
Autor: Airinei Camelia
Cercetătorii de la Fralin Biomedical Research Institute de la Virginia Tech au dezvoltat un instrument nou pentru evaluarea proprietăților recompensatoare È™i întăritoare ale alimentelor ultra-procesate, care reprezintă 58% din caloriile consumate în Statele Unite. Aceste alimente au fost asociate cu o gamă largă de efecte negative pentru sănătate. Studiul, publicat în revista Appetite, foloseÈ™te un set de imagini cu alimente minim procesate È™i ultra-procesate, controlate pentru a reflecta consistență în caracteristici precum macronutrienÈ›i, sodiu, fibre dietetice, calorii, preÈ› È™i caracteristici vizuale.
Instrumentul se bazează pe sistemul de clasificare NOVA, dezvoltat de cercetătorii în nutriÈ›ie de la Universitatea din São Paulo, care împarte alimentele în patru categorii, în funcÈ›ie de gradul de procesare. Acesta include alimente neprocesate sau minim procesate, ingrediente culinare procesate, alimente procesate È™i alimente ultra-procesate, acestea din urmă fiind realizate prin procese industriale È™i aditivi.
Pentru a dezvolta setul de imagini, o echipă formată din psihologi, specialiÈ™ti în neuroÈ™tiinÈ›e È™i dieteticieni a selectat alimentele, iar acestea au fost pregătite în laborator È™i reprezentate printr-o fotografie profesională, cu informaÈ›ii controlate despre preÈ› È™i valori nutriÈ›ionale. ParticipanÈ›ii la studiu au evaluat imaginile pe baza mai multor calități, rezultând un set final de 28 de imagini, echilibrate după 26 de caracteristici.
Acest set de imagini permite cercetătorilor să izoleze efectele procesării alimentelor de alte variabile, fiind util în studii economice comportamentale È™i neuroimagistice. Laboratorul DiFeliceantonio utilizează aceste imagini în studii cu IRM funcÈ›ional pentru a analiza activitatea cerebrală asociată, accentuând impactul procesării alimentelor asupra sănătății È™i comportamentului uman. Aceste unelte noi facilitează cercetarea experimentală asupra alimentelor ultra-procesate, contribuind la înÈ›elegerea mai profundă a legăturii lor cu obezitatea, diabetul de tip 2, bolile de inimă È™i cancerul.
sursa: Science Daily
foto: Imagine de Clayton Metz pentru Virginia Tech
Instrumentul se bazează pe sistemul de clasificare NOVA, dezvoltat de cercetătorii în nutriÈ›ie de la Universitatea din São Paulo, care împarte alimentele în patru categorii, în funcÈ›ie de gradul de procesare. Acesta include alimente neprocesate sau minim procesate, ingrediente culinare procesate, alimente procesate È™i alimente ultra-procesate, acestea din urmă fiind realizate prin procese industriale È™i aditivi.
Pentru a dezvolta setul de imagini, o echipă formată din psihologi, specialiÈ™ti în neuroÈ™tiinÈ›e È™i dieteticieni a selectat alimentele, iar acestea au fost pregătite în laborator È™i reprezentate printr-o fotografie profesională, cu informaÈ›ii controlate despre preÈ› È™i valori nutriÈ›ionale. ParticipanÈ›ii la studiu au evaluat imaginile pe baza mai multor calități, rezultând un set final de 28 de imagini, echilibrate după 26 de caracteristici.
Acest set de imagini permite cercetătorilor să izoleze efectele procesării alimentelor de alte variabile, fiind util în studii economice comportamentale È™i neuroimagistice. Laboratorul DiFeliceantonio utilizează aceste imagini în studii cu IRM funcÈ›ional pentru a analiza activitatea cerebrală asociată, accentuând impactul procesării alimentelor asupra sănătății È™i comportamentului uman. Aceste unelte noi facilitează cercetarea experimentală asupra alimentelor ultra-procesate, contribuind la înÈ›elegerea mai profundă a legăturii lor cu obezitatea, diabetul de tip 2, bolile de inimă È™i cancerul.
sursa: Science Daily
foto: Imagine de Clayton Metz pentru Virginia Tech
Data actualizare: 01-06-2024 | creare: 01-06-2024 | Vizite: 301
Bibliografie
Scientists develop visual tool to help people group foods based on their levels of processing, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/05/240530182042.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Consumul de migdale și biscuiți Graham poate avea un impact pozitiv asupra microbiotei intestinale și sănătății gastrointestinale
- Chiar și micile schimbări din alimentație au un impact semnificativ asupra sănătății
- Ghid privind energia și macronutrienții de-a lungul vieții
- Apa - o soluție la îndemână pentru a reduce riscul de obezitate
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni