„Ești ceea ce mănânci” - analiza exactă a alimentelor pe care le consumăm
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din California - San Diego propune o nouă metodă prin care moleculele obținute în urma digerării alimentelor consumate pot fi analizate, astfel încât să se obțină o identificare exactă a efectelor dietei asupra sănătății.
Conform oamenilor de știință, metoda corelează elementele rezultate în urma metabolismului dintr-o bază de date, oferind un ghid privind amprentele pe care aceste moleculele le pun asupra organismului uman în funcție de tipul de alimente consumate.
Pieter Dorrestein, doctor și autor principal al studiului, afirmă că tehnica ce a stat la baza obținerii acestor informații este reprezentată de spectrofotometria de masă, ce permite detectarea a sute de mii de molecule prin care se poate crea un profil alimentar al oamenilor. Acesta menționează că particularitatea pe care studiul o are este dată de caracterul amplu al analizei, întrucât anterior nu a fost posibilă corelarea produșilor metabolismului cu efectele acestora asupra sănătății în ansamblul lor, deoarece rezultatele erau obținute din urmărirea interacțiunii dintre acestea pe rând. Concret, metodele utilizate în studiile anterioare au permis descoperirea unui procent de 10% din ansamblul metabolomicii, restul datelor, în proporție de 90%, fiind necunoscute și conferind limitări marcate datelor astfel obținute.
Lucrarea a fost realizată prin intermediul analizei a mii de alimente furnizate de oameni la nivel global în cadrul inițiativei Global FoodOmics în urmă cu șapte ani, reluarea evaluării datelor din studiul precedent fiind facilitată de progresele tehnologice apărute în timp. În plus, noua metodă a permis folosirea metabolomicii în vederea determinării dietei unei persoane pe baza probelor de scaun sau de sânge pe care aceasta le furnizează. Rob Knight, autor al studiului și doctor la Centrului pentru Inovare din cadrul UC San Diego, afirmă că avansul tehnologic este crucial pentru a depăși limitări anterioare ale metodelor tradiționale de analiză a dietei, precum jurnalele alimentare sau chestionarele, întrucât acuratețea cu care acestea sunt completate este incertă, iar rezultatele sunt deseori subiective. De asemenea, acesta menționează că noua metodă oferă posibilitatea de oferire a unor informații cruciale referitoare la dieta persoanelor care suferă de anumite afecțiuni precum boala Alzheimer, care prezintă un risc de a nu-și aminti ce alimente au consumat.
sursa: Science Daily
foto: Pieter Dorrestein, PhD, is director of the Collaborative Mass Spectrometry Innovation Center at Skaggs School of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences at UC San Diego.
Conform oamenilor de știință, metoda corelează elementele rezultate în urma metabolismului dintr-o bază de date, oferind un ghid privind amprentele pe care aceste moleculele le pun asupra organismului uman în funcție de tipul de alimente consumate.
Pieter Dorrestein, doctor și autor principal al studiului, afirmă că tehnica ce a stat la baza obținerii acestor informații este reprezentată de spectrofotometria de masă, ce permite detectarea a sute de mii de molecule prin care se poate crea un profil alimentar al oamenilor. Acesta menționează că particularitatea pe care studiul o are este dată de caracterul amplu al analizei, întrucât anterior nu a fost posibilă corelarea produșilor metabolismului cu efectele acestora asupra sănătății în ansamblul lor, deoarece rezultatele erau obținute din urmărirea interacțiunii dintre acestea pe rând. Concret, metodele utilizate în studiile anterioare au permis descoperirea unui procent de 10% din ansamblul metabolomicii, restul datelor, în proporție de 90%, fiind necunoscute și conferind limitări marcate datelor astfel obținute.
Lucrarea a fost realizată prin intermediul analizei a mii de alimente furnizate de oameni la nivel global în cadrul inițiativei Global FoodOmics în urmă cu șapte ani, reluarea evaluării datelor din studiul precedent fiind facilitată de progresele tehnologice apărute în timp. În plus, noua metodă a permis folosirea metabolomicii în vederea determinării dietei unei persoane pe baza probelor de scaun sau de sânge pe care aceasta le furnizează. Rob Knight, autor al studiului și doctor la Centrului pentru Inovare din cadrul UC San Diego, afirmă că avansul tehnologic este crucial pentru a depăși limitări anterioare ale metodelor tradiționale de analiză a dietei, precum jurnalele alimentare sau chestionarele, întrucât acuratețea cu care acestea sunt completate este incertă, iar rezultatele sunt deseori subiective. De asemenea, acesta menționează că noua metodă oferă posibilitatea de oferire a unor informații cruciale referitoare la dieta persoanelor care suferă de anumite afecțiuni precum boala Alzheimer, care prezintă un risc de a nu-și aminti ce alimente au consumat.
sursa: Science Daily
foto: Pieter Dorrestein, PhD, is director of the Collaborative Mass Spectrometry Innovation Center at Skaggs School of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences at UC San Diego.
Data actualizare: 19-07-2022 | creare: 19-07-2022 | Vizite: 304
Bibliografie
'You are what you eat,' and now researchers know exactly what you're eating, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220707133613.htm©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni