Genetica poate influența alegerile alimentare

©

Autor:

Genetica poate influența alegerile alimentare
Factorii genetici pot afecta consumul de alimente al indivizilor, sugerează o cercetare recentă. Analizele genetice ample au identificat numeroase variante genetice legate de diferențe în aportul de alimente.
Creierul este influențat de diferite semnale care afectează comportamentele alimentare ale oamenilor și reglează echilibrul energetic al corpului, de exemplu prin schimbarea poftei de mâncare și a cheltuielilor energetice ca răspuns la nivelurile sanguine ale hormonilor metabolici cheie și a nutrienților. Prin urmare, variația genetică a acestor semnale poate duce la foamete și obezitate extremă.

„Persoanele cu obezitate și diabet sunt adesea stigmatizate pentru că fac alegeri alimentare nesănătoase. În timp ce aportul alimentar este modelat de mulți factori, inclusiv forțe sociale, demografice, religioase sau politice, studiile anterioare au arătat că diferențele individuale moștenite contribuie la ce, când, de ce, sau cât mâncăm”, spune co-autorul Jordi Merino, profesor la Universitatea Harvard.

Cercetătorii au efectuat o analiză genetică și au examinat consumul de alimente a peste 280.000 de participanți. În urma evaluărilor, au identificat 26 de regiuni genetice asociate cu o preferință crescută pentru alimentele care conțin mai multe grăsimi, proteine ​​sau carbohidrați, iar aceste regiuni au fost îmbogățite pentru gene exprimate în creier. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că două grupuri principale de variante genetice erau asociate diferit cu obezitatea și bolile coronariene.

„Analiza comună a aportului de grăsimi, proteine ​​și carbohidrați, împreună cu analize de grupare, au ajutat la definirea unor subgrupuri mai omogene de variante genetice caracterizate prin profiluri nutriționale specifice și cu semnături metabolice diferite”, spune co-autorul Chloé Sarnowski, profesor asociat la Universitatea din Texas.

Descoperirea acestor variante genetice poate fi utilizată în viitoare analize. Descoperirile vor conduce, de asemenea, la o mai bună înțelegere biologică a motivului pentru care comportamentul consumului de alimente diferă în rândul persoanelor și ar putea oferi noi căi pentru prevenirea și tratarea obezității și a altor boli metabolice.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 30-08-2021 | creare: 30-08-2021 | Vizite: 412
Bibliografie
Large genetic analysis identifies numerous gene variants linked with differences in food intake, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210824174440.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care sunt obiceiurile alimentare asociate cu obezitatea la copii?
  • Cum să mănânci sănătos de sărbători
  • Genele ne dictează preferințele alimentare?
  •