Consumul de legume și fructe a fost asociat cu mai puțin stres, conform unui nou studiu

©

Autor:

Consumul de legume și fructe a fost asociat cu mai puțin stres, conform unui nou studiu
Potrivit noilor cercetări realizate de oamenii de știință de la Universitatea Edith Cowan (ECU), consumul unei diete bogate în fructe și legume este asociat cu mai puțin stres.
Studiul a fost numit „Aportul de fructe și legume este invers asociat cu stresul perceput de-a lungul duratei de viață a adulților” și a fost publicat în jurnalul Clinical Nutrition.

Condițiile de sănătate mentală reprezintă o problemă în creștere atât în Australia, cât și în întreaga lume. Aproximativ unul din doi australieni va experimenta o problemă de sănătate mentală în timpul vieții. La nivel global, aproximativ 1 din 10 persoane trăiesc cu o tulburare de sănătate mentală. Cercetătorul principal al studiului, Simone Radavelli-Bagatini de la Institutul ECU pentru Cercetare Nutrițională, a afirmat: „Stresul pe termen lung și necontrolat poate duce la o serie de probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, diabet, depresie și anxietate, așa că trebuie să găsim modalități de prevenire și, eventual, de ameliorare a problemelor de sănătate mentală în viitor.”

Cercetătorii au declarat că noul studiu consolidează legătura dintre dietele bogate în fructe și legume și bunăstarea mentală. Beneficiile unei diete sănătoase sunt bine cunoscute, dar doar 1 din 2 australieni mănâncă cele două porții de fructe recomandate pe zi și mai puțin de 1 din 10 mănâncă zilnic cele cinci porții de legume recomandate. „Studiile anterioare au arătat legătura dintre consumul de fructe și legume și stresul la adulții mai tineri, dar aceasta este prima dată când observăm rezultate similare la adulții de toate vârstele”, a afirmat Simone Radavelli-Bagatini.

Studiul a examinat legătura dintre aportul de fructe și legume și nivelurile de stres ale mai mult de 8.600 de australieni cu vârste cuprinse între 25 și 91 de ani. Persoanele au fost selectate din rândul participanților Studiului Australian de Diabet, Obezitate și Stil de Viață (AusDiab) de la Baker Heart and Diabetes Institute. Rezultatele experimentului au arătat că persoanele care au consumat cel puțin 470 de grame de fructe și legume zilnic au avut niveluri de stres cu 10% mai mici decât cele care au consumat mai puțin de 230 de grame. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă consumul a cel puțin 400 de grame de fructe și legume pe zi. „Am constatat că persoanele care au aporturi mai mari de fructe și legume sunt mai puțin stresate decât cele cu aporturi mai mici, ceea ce sugerează că dieta joacă un rol cheie în bunăstarea mentală.” Constatările studiului subliniază că este important ca oamenii să aibă o dietă bogată în fructe și legume pentru a minimiza potențialul de stres.

În timp ce mecanismele din spatele modului în care consumul de fructe și legume influențează stresul sunt încă neclare, Simone Radavelli-Bagatini a spus că nutrienții cheie ar putea fi un factor. „Legumele și fructele conțin substanțe nutritive importante precum vitamine, minerale, flavonoide și carotenoide care pot reduce inflamația și stresul oxidativ și, prin urmare, pot îmbunătăți bunăstarea mentală. Inflamația și stresul oxidativ din organism sunt factori recunoscuți care pot duce la stres crescut, anxietate și starea de spirit mai scăzută.”

Aceste constatări încurajează mai multe cercetări în dietă și in special ce fructe și legume oferă cele mai multe beneficii pentru sănătatea mentală.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 31-05-2021 | creare: 31-05-2021 | Vizite: 417
Bibliografie
Eating more fruit and vegetables linked to less stress, study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210513100030.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: