Cercetătorii pun la îndoială recomandările OMS privind îndulcitorii artificiali
©
Autor: Airinei Camelia
![Cercetătorii pun la îndoială recomandările OMS privind îndulcitorii artificiali](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=45164.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Într-un articol recent publicat în European Journal of Clinical Nutrition, cercetătorii au ridicat semne de întrebare cu privire la liniile directoare ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și au solicitat o reevaluare. Prima preocupare a autorilor a fost că OMS a acordat mai multă importanță rezultatelor studiilor observaționale decât celor controlate randomizate, iar a doua lor preocupare a fost legată de metodologiile aplicate în aceste studii observaționale, care cresc riscul de părtinire.
Rezultate și metodologie
Revizuirile OMS au avut rezultate în concordanță cu alte meta-analize, arătând că îndulcitorii artificiali reduc aportul caloric comparativ cu sursele calorice echivalente, ceea ce este benefic pentru gestionarea greutății și a indicelui de masă corporală (IMC). Cu toate acestea, studiile de cohortă prospective incluse în studiul OMS au sugerat pericolele consumului de îndulcitori artificiali, arătând atât asocieri pozitive, cât și negative cu IMC, obezitate, diabet de tip 2, boli cardiovasculare și mortalitatea.Concluzii
În general, OMS a ignorat complet analizele de schimbare și substituție și datele studiilor controlate randomizate, care sunt în mod tipic bine recunoscute și acceptate în cercetarea nutrițională. Ignorarea dovezilor studiilor controlate randomizate și bazarea pe studii de cohortă prospective părtinitoare nu are fundament biologic și reprezintă o abatere de la abordarea anterioară a OMS. În același timp, Grupul de Studiu al Diabetului și Nutriției din cadrul Asociației Europene pentru Studiul Diabetului a recomandat utilizarea îndulcitorilor artificiali ca o strategie de reducere a riscului pentru rezultatele cardiometabolice.Astfel, există o nevoie urgentă de a reconsidera baza de dovezi și liniile directoare ale OMS cu privire la utilizarea îndulcitorilor artificiali. Este important să se țină cont de faptul că cercetările recente sugerează că utilizarea îndulcitorii artificiali s-ar putea să nu fie cauza răului, ci mai degrabă un răspuns la creșterea riscului de boală.
sursa: News Medical
foto: Towfiqu ahamed barbhuiya / Shutterstock
Data actualizare: 21-09-2023 | creare: 21-09-2023 | Vizite: 384
Bibliografie
Researchers challenge WHO's sweetener guidelines, call for urgent re-evaluation, link: https://www.news-medical.net/news/20230919/Researchers-challenge-WHOs-sweetener-guidelines-call-for-urgent-re-evaluation.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre și îmbătrânirea sănătoasă
- Dieta mediteraneană ar putea fi cheia combaterii a 32 de afecțiuni cronice
- Postul intermitent, dieta Paleo și dieta Mediteraneană favorizează scăderea în greutate și îmbunătățesc sănătatea
- Cercetătorii investigează efectele fibrelor dietetice la șoareci
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum