Cercetătorii pun la îndoială recomandările OMS privind îndulcitorii artificiali

Cercetătorii pun la îndoială recomandările OMS privind îndulcitorii artificiali

©

Autor:

Cercetătorii pun la îndoială recomandările OMS privind îndulcitorii artificiali
Pe baza unei revizuiri sistematice È™i a unei meta-analize, Departamentul de NutriÈ›ie È™i SiguranÈ›a Alimentelor al OMS a emis recent un ghid privind utilizarea îndulcitorilor artificiali. Acesta a menÈ›ionat explicit că studiile controlate randomizate È™i studiile de cohortă prospective arată efecte diferite ale utilizării îndulcitorilor artificiali. În timp ce studiile controlate randomizate au arătat rezultate îmbunătățite în ceea ce priveÈ™te adipozitatea după utilizarea îndulcitorilor artificiali, studiile de cohortă au sugerat o asociere cu un risc crescut de boli cronice È™i adipozitate.
Într-un articol recent publicat în European Journal of Clinical Nutrition, cercetătorii au ridicat semne de întrebare cu privire la liniile directoare ale OrganizaÈ›iei Mondiale a Sănătății (OMS) È™i au solicitat o reevaluare. Prima preocupare a autorilor a fost că OMS a acordat mai multă importanță rezultatelor studiilor observaÈ›ionale decât celor controlate randomizate, iar a doua lor preocupare a fost legată de metodologiile aplicate în aceste studii observaÈ›ionale, care cresc riscul de părtinire.

Rezultate și metodologie

Revizuirile OMS au avut rezultate în concordanță cu alte meta-analize, arătând că îndulcitorii artificiali reduc aportul caloric comparativ cu sursele calorice echivalente, ceea ce este benefic pentru gestionarea greutății È™i a indicelui de masă corporală (IMC). Cu toate acestea, studiile de cohortă prospective incluse în studiul OMS au sugerat pericolele consumului de îndulcitori artificiali, arătând atât asocieri pozitive, cât È™i negative cu IMC, obezitate, diabet de tip 2, boli cardiovasculare È™i mortalitatea.

Concluzii

În general, OMS a ignorat complet analizele de schimbare È™i substituÈ›ie È™i datele studiilor controlate randomizate, care sunt în mod tipic bine recunoscute È™i acceptate în cercetarea nutriÈ›ională. Ignorarea dovezilor studiilor controlate randomizate È™i bazarea pe studii de cohortă prospective părtinitoare nu are fundament biologic È™i reprezintă o abatere de la abordarea anterioară a OMS. În acelaÈ™i timp, Grupul de Studiu al Diabetului È™i NutriÈ›iei din cadrul AsociaÈ›iei Europene pentru Studiul Diabetului a recomandat utilizarea îndulcitorilor artificiali ca o strategie de reducere a riscului pentru rezultatele cardiometabolice.

Astfel, există o nevoie urgentă de a reconsidera baza de dovezi È™i liniile directoare ale OMS cu privire la utilizarea îndulcitorilor artificiali. Este important să se È›ină cont de faptul că cercetările recente sugerează că utilizarea îndulcitorii artificiali s-ar putea să nu fie cauza răului, ci mai degrabă un răspuns la creÈ™terea riscului de boală.

sursa: News Medical
foto: Towfiqu ahamed barbhuiya / Shutterstock

Data actualizare: 21-09-2023 | creare: 21-09-2023 | Vizite: 396
Bibliografie
Researchers challenge WHO's sweetener guidelines, call for urgent re-evaluation, link: https://www.news-medical.net/news/20230919/Researchers-challenge-WHOs-sweetener-guidelines-call-for-urgent-re-evaluation.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • ÃŽndulcitorii cu conÈ›inut scăzut de calorii cresc riscul de obezitate
  • Combinarea îndulcitorilor săraci în calorii cu carbohidraÈ›ii are efecte negative asupra organismului
  • Este posibil ca băuturile cu îndulcitori să nu fie mai sănătoase pentru inimă decât cele cu zahăr
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum