Cercetătorii pun la îndoială recomandările OMS privind îndulcitorii artificiali

©

Autor:

Cercetătorii pun la îndoială recomandările OMS privind îndulcitorii artificiali
Pe baza unei revizuiri sistematice și a unei meta-analize, Departamentul de Nutriție și Siguranța Alimentelor al OMS a emis recent un ghid privind utilizarea îndulcitorilor artificiali. Acesta a menționat explicit că studiile controlate randomizate și studiile de cohortă prospective arată efecte diferite ale utilizării îndulcitorilor artificiali. În timp ce studiile controlate randomizate au arătat rezultate îmbunătățite în ceea ce privește adipozitatea după utilizarea îndulcitorilor artificiali, studiile de cohortă au sugerat o asociere cu un risc crescut de boli cronice și adipozitate.
Într-un articol recent publicat în European Journal of Clinical Nutrition, cercetătorii au ridicat semne de întrebare cu privire la liniile directoare ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și au solicitat o reevaluare. Prima preocupare a autorilor a fost că OMS a acordat mai multă importanță rezultatelor studiilor observaționale decât celor controlate randomizate, iar a doua lor preocupare a fost legată de metodologiile aplicate în aceste studii observaționale, care cresc riscul de părtinire.

Rezultate și metodologie

Revizuirile OMS au avut rezultate în concordanță cu alte meta-analize, arătând că îndulcitorii artificiali reduc aportul caloric comparativ cu sursele calorice echivalente, ceea ce este benefic pentru gestionarea greutății și a indicelui de masă corporală (IMC). Cu toate acestea, studiile de cohortă prospective incluse în studiul OMS au sugerat pericolele consumului de îndulcitori artificiali, arătând atât asocieri pozitive, cât și negative cu IMC, obezitate, diabet de tip 2, boli cardiovasculare și mortalitatea.

Concluzii

În general, OMS a ignorat complet analizele de schimbare și substituție și datele studiilor controlate randomizate, care sunt în mod tipic bine recunoscute și acceptate în cercetarea nutrițională. Ignorarea dovezilor studiilor controlate randomizate și bazarea pe studii de cohortă prospective părtinitoare nu are fundament biologic și reprezintă o abatere de la abordarea anterioară a OMS. În același timp, Grupul de Studiu al Diabetului și Nutriției din cadrul Asociației Europene pentru Studiul Diabetului a recomandat utilizarea îndulcitorilor artificiali ca o strategie de reducere a riscului pentru rezultatele cardiometabolice.

Astfel, există o nevoie urgentă de a reconsidera baza de dovezi și liniile directoare ale OMS cu privire la utilizarea îndulcitorilor artificiali. Este important să se țină cont de faptul că cercetările recente sugerează că utilizarea îndulcitorii artificiali s-ar putea să nu fie cauza răului, ci mai degrabă un răspuns la creșterea riscului de boală.

sursa: News Medical
foto: Towfiqu ahamed barbhuiya / Shutterstock

Data actualizare: 21-09-2023 | creare: 21-09-2023 | Vizite: 323
Bibliografie
Researchers challenge WHO's sweetener guidelines, call for urgent re-evaluation, link: https://www.news-medical.net/news/20230919/Researchers-challenge-WHOs-sweetener-guidelines-call-for-urgent-re-evaluation.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii cresc riscul de obezitate
  • Combinarea îndulcitorilor săraci în calorii cu carbohidrații are efecte negative asupra organismului
  • Este posibil ca băuturile cu îndulcitori să nu fie mai sănătoase pentru inimă decât cele cu zahăr
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum