Eritritol, un îndulcitor găsit în numeroase produse comercializate în România, periculos pentru sănătate
©
Autor: Teodorescu Mihai
Utilizarea prelungită a îndulcitorului artificial Eritritol, găsit în principal în dulciuri sau în sucurile carbogazoase, poate fi asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare, în special de infarct miocardic È™i accident vascular cerebral, potrivit concluziilor unui studiu recent, publicat în jurnalul Nature Medicine. Studiul contestă ipoteza potrivit căreia Eritrolul ar putea fi o alternativă mai sănătoasă la zahăr.
Studiul a inclus peste 4.000 de femei È™i bărbaÈ›i, care au fost urmăriÈ›i timp de până la 20 de ani. Cercetătorii au descoperit că persoanele cu niveluri mai mari de eritritol din sânge aveau un risc mai mare de a suferi un eveniment cardiac advers major, cum ar fi un accident vascular cerebral sau infarct miocardic, comparativ cu persoanele care nu au consumat acest.
În plus, studiul a arătat că nu există o cantitate sigură de consum pentru a preveni apariÈ›ia acestor boli. Studiile preclinice au confirmat faptul că ingestia de eritritol a crescut formarea cheagurilor.
Cercetarea actuală nu a putut stabili o relaÈ›ie cauzală directă între consumul de Eritritol È™i riscul de boli cardiovasculare, ci doar o asociere statistică între cele două. Cu toate acestea, cercetătorii sugerează că este necesară efectuarea unor cercetări suplimentare, pentru a confirma aceste descoperiri.
sursa. News Medical
Studiul a inclus peste 4.000 de femei È™i bărbaÈ›i, care au fost urmăriÈ›i timp de până la 20 de ani. Cercetătorii au descoperit că persoanele cu niveluri mai mari de eritritol din sânge aveau un risc mai mare de a suferi un eveniment cardiac advers major, cum ar fi un accident vascular cerebral sau infarct miocardic, comparativ cu persoanele care nu au consumat acest.
În plus, studiul a arătat că nu există o cantitate sigură de consum pentru a preveni apariÈ›ia acestor boli. Studiile preclinice au confirmat faptul că ingestia de eritritol a crescut formarea cheagurilor.
Cercetarea actuală nu a putut stabili o relaÈ›ie cauzală directă între consumul de Eritritol È™i riscul de boli cardiovasculare, ci doar o asociere statistică între cele două. Cu toate acestea, cercetătorii sugerează că este necesară efectuarea unor cercetări suplimentare, pentru a confirma aceste descoperiri.
sursa. News Medical
Data actualizare: 01-03-2023 | creare: 01-03-2023 | Vizite: 755
Bibliografie
Erythritol - popular artificial sweetener associated with elevated risk of heart attack and stroke, study shows, link: https://www.news-medical.net/news/20230227/Popular-artificial-sweetener-associated-with-elevated-risk-of-heart-attack-and-stroke-study-shows.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Conținutul de minerale, bioaccesibilitatea și biodisponibilitatea fierului și zincului în burgerii vegetarieni
- Efecte neuroprotective la șoricei ale restricției calorice asociată unei diete sărace în grăsimi
- Laptele de iapă ar putea fi un ingredient valoros pentru crearea de noi produse lactate funcționale
- Cum afectează diete bogate în proteine greutatea, energia și glicemia
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum