Eritritol, un îndulcitor găsit în numeroase produse comercializate în România, periculos pentru sănătate
©
Autor: Teodorescu Mihai
Utilizarea prelungită a îndulcitorului artificial Eritritol, găsit în principal în dulciuri sau în sucurile carbogazoase, poate fi asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare, în special de infarct miocardic și accident vascular cerebral, potrivit concluziilor unui studiu recent, publicat în jurnalul Nature Medicine. Studiul contestă ipoteza potrivit căreia Eritrolul ar putea fi o alternativă mai sănătoasă la zahăr.
Studiul a inclus peste 4.000 de femei și bărbați, care au fost urmăriți timp de până la 20 de ani. Cercetătorii au descoperit că persoanele cu niveluri mai mari de eritritol din sânge aveau un risc mai mare de a suferi un eveniment cardiac advers major, cum ar fi un accident vascular cerebral sau infarct miocardic, comparativ cu persoanele care nu au consumat acest.
În plus, studiul a arătat că nu există o cantitate sigură de consum pentru a preveni apariția acestor boli. Studiile preclinice au confirmat faptul că ingestia de eritritol a crescut formarea cheagurilor.
Cercetarea actuală nu a putut stabili o relație cauzală directă între consumul de Eritritol și riscul de boli cardiovasculare, ci doar o asociere statistică între cele două. Cu toate acestea, cercetătorii sugerează că este necesară efectuarea unor cercetări suplimentare, pentru a confirma aceste descoperiri.
sursa. News Medical
Studiul a inclus peste 4.000 de femei și bărbați, care au fost urmăriți timp de până la 20 de ani. Cercetătorii au descoperit că persoanele cu niveluri mai mari de eritritol din sânge aveau un risc mai mare de a suferi un eveniment cardiac advers major, cum ar fi un accident vascular cerebral sau infarct miocardic, comparativ cu persoanele care nu au consumat acest.
În plus, studiul a arătat că nu există o cantitate sigură de consum pentru a preveni apariția acestor boli. Studiile preclinice au confirmat faptul că ingestia de eritritol a crescut formarea cheagurilor.
Cercetarea actuală nu a putut stabili o relație cauzală directă între consumul de Eritritol și riscul de boli cardiovasculare, ci doar o asociere statistică între cele două. Cu toate acestea, cercetătorii sugerează că este necesară efectuarea unor cercetări suplimentare, pentru a confirma aceste descoperiri.
sursa. News Medical
Data actualizare: 01-03-2023 | creare: 01-03-2023 | Vizite: 780
Bibliografie
Erythritol - popular artificial sweetener associated with elevated risk of heart attack and stroke, study shows, link: https://www.news-medical.net/news/20230227/Popular-artificial-sweetener-associated-with-elevated-risk-of-heart-attack-and-stroke-study-shows.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Cât de sigure sunt fructele de mare, în condițiile poluării tot mai intense a oceanelor
- Dieta mediteraneană verde contribuie la diminuarea grăsimii viscerale
- Impactul dietei mediteraneene asupra rezistenței și sensibilității la insulină la persoanele supraponderale
- Consumul unei game largi de fructe și legume poate fi benefic pentru sănătate
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum