O suplimentare excesivă cu niacină ar putea crește riscul cardio-vascular
Cercetătorii de la Cleveland Clinic au identificat o nouă cale care contribuie la dezvoltarea bolilor cardiovasculare asociate cu niveluri ridicate de niacină, o vitamină B comună anterior recomandată pentru scăderea colesterolului.
Studiul
Echipa condusă de Stanley Hazen, M.D., Ph.D., a descoperit o legătură între 4PY, un produs de descompunere provenit din excesul de niacină, È™i bolile de inimă. Nivelele mai ridicate de 4PY în circulaÈ›ie au fost puternic asociate cu dezvoltarea atacurilor de cord, accidentelor vasculare cerebrale È™i altor evenimente cardiace adverse în studii clinice la scară largă. Cercetătorii au demonstrat, de asemenea, în studii preclinice că 4PY declanÈ™ează direct inflamaÈ›ia vasculară, care deteriorează vasele de sânge È™i poate duce la ateroscleroză în timp.
Studiul, publicat în "Nature Medicine", detaliază, de asemenea, legăturile genetice între 4PY È™i inflamaÈ›ia vasculară. Descoperirile oferă o bază pentru potenÈ›ialele noi intervenÈ›ii È™i terapii pentru a reduce sau preveni această inflamaÈ›ie.
Despre niacină
Niacina (vitamina B3) este foarte comună într-o dietă occidentală.
"De decenii, Statele Unite È™i mai mult de 50 de naÈ›iuni au impus fortificarea niacinei în alimentele de bază, cum ar fi făina, cerealele È™i ovăzul, pentru a preveni bolile legate de deficienÈ›ele nutriÈ›ionale", a spus Dr. Hazen. TotuÈ™i, unul din patru subiecÈ›i din cohortele de pacienÈ›i ale cercetătorilor păreau să consume prea mult, având niveluri ridicate de 4PY, care pare să contribuie la dezvoltarea bolilor cardiovasculare.
Implicații
Aceste noi descoperiri ar putea, de asemenea, să ajute la explicarea motivului pentru care niacina nu mai este un tratament preferat pentru scăderea colesterolului. Niacina a fost unul dintre primele tratamente prescrise pentru scăderea colesterolului LDL sau "rău". Cu toate acestea, în cele din urmă, niacina s-a dovedit a fi mai puÈ›in eficientă decât alte medicamente care scad colesterolul È™i a fost asociată cu alte efecte negative È™i rate mai mari ale mortalității în cercetările anterioare.
"Niacina a avut întotdeauna câteva efecte paradoxale", a spus Dr. Hazen. "În ciuda scăderii colesterolului datorate niacinei, beneficiile clinice au fost întotdeauna mai mici decât se anticipa pe baza gradului de reducere a LDL. Acest lucru a dus la ideea că niacina în exces a cauzat efecte adverse neclare care au contracarat parÈ›ial beneficiile scăderii LDL. Credem că descoperirile noastre ajută la explicarea acestui paradox."
Concluzii
Studiul subliniază necesitatea unei discuÈ›ii privind continuarea mandatului de fortificare a făinii È™i a cerealelor cu niacină în SUA È™i sugerează precauÈ›ie în utilizarea suplimentelor pe bază de diverse forme de niacină. Cercetările continuă pentru a evalua efectul elevării cronice a nivelurilor de 4PY asupra aterosclerozei È™i altor fenotipuri, cu implicaÈ›ii semnificative pentru practica clinică È™i politici de sănătate publică în gestionarea riscului cardiovascular rezidual.
A terminal metabolite of niacin promotes vascular inflammation and contributes to cardiovascular disease risk.
Nature Medicine.
doi.org/10.1038/s41591-023-02793-8.
https://www.nature.com/articles/s41591-023-02793-8
Imagine proprie
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Mierea adăugată la iaurt sprijină culturile probiotice, dar nu reduce timpul de tranzit intestinal
- Dieta fără gluten - suficientă pentru a controla complicațiile în boala celiacă?
- Nou studiu despre îndulcitorul stevia și alterarea compoziției microbiomului intestinal
- Rețelele de socializare îi pot ajuta pe tineri să consume mai multe fructe și legume
- Se mai poate face infarct, chiar daca se ia tratament și se tine dieta?
- Infarct miocardic
- Ajutor;Ce supliment îmi întărește inima si mă ferește de infarct și de stop cardiac subit?