O suplimentare excesivă cu niacină ar putea crește riscul cardio-vascular
Cercetătorii de la Cleveland Clinic au identificat o nouă cale care contribuie la dezvoltarea bolilor cardiovasculare asociate cu niveluri ridicate de niacină, o vitamină B comună anterior recomandată pentru scăderea colesterolului.
Studiul
Echipa condusă de Stanley Hazen, M.D., Ph.D., a descoperit o legătură între 4PY, un produs de descompunere provenit din excesul de niacină, și bolile de inimă. Nivelele mai ridicate de 4PY în circulație au fost puternic asociate cu dezvoltarea atacurilor de cord, accidentelor vasculare cerebrale și altor evenimente cardiace adverse în studii clinice la scară largă. Cercetătorii au demonstrat, de asemenea, în studii preclinice că 4PY declanșează direct inflamația vasculară, care deteriorează vasele de sânge și poate duce la ateroscleroză în timp.
Studiul, publicat în "Nature Medicine", detaliază, de asemenea, legăturile genetice între 4PY și inflamația vasculară. Descoperirile oferă o bază pentru potențialele noi intervenții și terapii pentru a reduce sau preveni această inflamație.
Despre niacină
Niacina (vitamina B3) este foarte comună într-o dietă occidentală.
"De decenii, Statele Unite și mai mult de 50 de națiuni au impus fortificarea niacinei în alimentele de bază, cum ar fi făina, cerealele și ovăzul, pentru a preveni bolile legate de deficiențele nutriționale", a spus Dr. Hazen. Totuși, unul din patru subiecți din cohortele de pacienți ale cercetătorilor păreau să consume prea mult, având niveluri ridicate de 4PY, care pare să contribuie la dezvoltarea bolilor cardiovasculare.
Implicații
Aceste noi descoperiri ar putea, de asemenea, să ajute la explicarea motivului pentru care niacina nu mai este un tratament preferat pentru scăderea colesterolului. Niacina a fost unul dintre primele tratamente prescrise pentru scăderea colesterolului LDL sau "rău". Cu toate acestea, în cele din urmă, niacina s-a dovedit a fi mai puțin eficientă decât alte medicamente care scad colesterolul și a fost asociată cu alte efecte negative și rate mai mari ale mortalității în cercetările anterioare.
"Niacina a avut întotdeauna câteva efecte paradoxale", a spus Dr. Hazen. "În ciuda scăderii colesterolului datorate niacinei, beneficiile clinice au fost întotdeauna mai mici decât se anticipa pe baza gradului de reducere a LDL. Acest lucru a dus la ideea că niacina în exces a cauzat efecte adverse neclare care au contracarat parțial beneficiile scăderii LDL. Credem că descoperirile noastre ajută la explicarea acestui paradox."
Concluzii
Studiul subliniază necesitatea unei discuții privind continuarea mandatului de fortificare a făinii și a cerealelor cu niacină în SUA și sugerează precauție în utilizarea suplimentelor pe bază de diverse forme de niacină. Cercetările continuă pentru a evalua efectul elevării cronice a nivelurilor de 4PY asupra aterosclerozei și altor fenotipuri, cu implicații semnificative pentru practica clinică și politici de sănătate publică în gestionarea riscului cardiovascular rezidual.
A terminal metabolite of niacin promotes vascular inflammation and contributes to cardiovascular disease risk.
Nature Medicine.
doi.org/10.1038/s41591-023-02793-8.
https://www.nature.com/articles/s41591-023-02793-8
Imagine proprie
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Copiii plictisiți mănâncă cu până la 79% mai mult decât ar mânca în mod normal
- Înțelegerea nanoparticulelor din alimente
- Tinerii cu tulburări de alimentație pot suferi simultan de o tulburare din spectru autist nediagnosticată
- Consumul celor mai multor calorii din zi la micul dejun reduce foamea pe parcursul zilei, dar nu favorizează pierderea în greutate
- Se mai poate face infarct, chiar daca se ia tratament și se tine dieta?
- Infarct miocardic
- Ajutor;Ce supliment îmi întărește inima si mă ferește de infarct și de stop cardiac subit?