Efectul TV asupra adulţilor (conform studiilor)
Petrecerea timpului în faţa televizorului şi a ecranelor în general a devenit o problemă de sănătate publică. Unii oameni se uită la televizor pentru a fi mai binedispuşi, alţii a-şi găsi un „refugiu” sau pentru a-şi îndepărta emoţiile negative.
Utilizarea programelor TV a devenit o activitate sedentară comună, mult timp petrecut în faţa ecranelor aduce schimbări negative legate de aspecte ale sănătății, cum ar fi: un risc mai mare de obezitate și diabet, izolare socială și un risc crescut de demenţă. [1]
Sunt studii ce indică faptul că oamenii petrec în medie 4-5 ore pe zi uitându-se la TV, iar din cei peste 65 de ani, aproximativ 25% din timpul zilei îl petrec la televizor, o explicaţie fiind faptul că au mai puţine activităţi pe parcursul zilei.
Lucrările recente sugerează că activitatea sedentară, cum ar fi vizionarea TV, este asociată cu schimbări negative în multe aspecte ale sănătății, inclusiv sănătatea cardiovasculară, osoasă și funcția celulară. În special utilizarea televizorului a fost asociată cu un risc mai mare pentru obezitate și diabet tip 2, o scădere a satisfacției de viață, o implicare mai puțin frecventă în interacțiunea socială și activitatea fizică. [2]
Timpul investit în vizionarea TV
Adulţii care petrec șase ore pe zi în fața ecranelor sunt expuşi riscului de a muri cu cinci ani mai devreme decât cei care se bucură de activităţi în aer liber.
Experții de la Universitatea din Queensland, Australia, spun că: „Timpul de vizionare la televizor poate avea consecințe negative asupra sănătății care rivalizează cu cele ale lipsei activității fizice, a obezității și a fumatului; fiecare oră de televiziune vizionată poate scurta viața cu până la 22 de minute.” [3]
Televizorul si embolia pulmonară
Oamenii care petrec ore întregi la emisiuni de televiziune riscă să sufere de embolie pulmonară fatală, potrivit unui nou studiu major implicând peste 86.000 de persoane urmărite timp de 18 ani.
Embolia pulmonară este un blocaj în artera care transportă sânge de la inimă la plămâni și este, de obicei, cauzată de formarea unui cheag de sânge format într-o venă de la picior. Peste 60.000 de persoane mor în urma unui embolism pulmonar în fiecare an în Marea Britanie.
Oamenii care stau în faţa televizorului timp de cinci ore sau mai mult pe zi, prezintă un risc de două ori mai mare de a avea un cheag de sânge mortal, în comparaţie cu cei care petrec mai puţin de două ore şi jumătate pe zi, spun cercetările.
Studiul, finanțat de guvernul japonez, a analizat 36.007 de bărbați și 50.017 de femei cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani. Participanții au raportat timpul petrecut urmărind diferite programe TV și au fost apoi urmăriți timp de 18 ani.
În cursul studiului, au existat 59 de decese din cauza emboliei pulmonare.
Riscurile de a petrece timp îndelungat în faţa televizorului au fost calculate după ajustarea altor factori, cum ar fi antecedentele de hipertensiune arterială sau diabetul, fumatul, consumul de alcool și indicele de masă corporală.
Aceasta este prima dată când o legătură directă între vizionarea prelungită a televizorului şi embolie pulmonară fatală a fost demonstrat, a spus dr. Toru Shirakawa, cercetător de sănătate publică în Departamentul de Medicină Socială de la Universitatea Osaka din Japonia, care a condus cercetarea. [4]
Un zbor pe distanțe lungi într-un scaun la clasa economică este o cauză binecunoscută a embolismului pulmonar, conform Dr. Shirakawa: „Pentru a preveni apariția embolismului pulmonar, recomandăm același comportament preventiv folosit împotriva sindromului de clasă economică. Adică, faceți o pauză, ridicați-vă și umblați în timp ce vă uitaţi la televizor.”
Constatările arată că persoanele în vârstă de peste 65 de ani urmăresc mai mult programele TV decât orice alt grup de vârstă.
Profesorul Jeremy Pearson, director medical la British Heart Foundation, a declarat: „[…] oamenii care petrec multe ore în fața televizorului ar trebui să ia în considerare modul în care acest lucru ar putea avea impact asupra sănătăţii inimii lor […] comportamentul sedentar şi lipsa activităţii fizice, crește riscul de boli cardiovasculare, inclusiv infarct miocardic şi accident vascular cerebral, prin urmare, este important să se ia pauze de cel puțin 10 minute.“ (pentru a redistribui circulaţia sangvină). [4]
Televizorul şi obezitatea
Există dovezi care arată că un program îndelungat de vizionare a TV-ului mărește riscul bolilor cronice legate de greutate. De exemplu, studiul privind sănătatea asistenților medicali a cuprins mai mult de 50.000 de femei de vârstă mijlocie timp de șase ani. Femeile care au petrecut timp de două ore vizionând programe de televiziune în fiecare zi, au avut un risc cu 23% mai mare de a deveni obeze, respectiv un risc cu 14% mai mare de a dezvolta diabet zaharat.
O analiză mai recentă care a rezumat rezultatele acestui studiu și șapte studii similare a constatat că, pentru fiecare două ore petrecute în vizionarea TV, riscul de apariție a diabetului zaharat, dezvoltarea bolilor cardiace și decesul precoce a crescut cu 20, 15 și respectiv 13%.
Un mic studiu pilot ce a cuprins 36 de bărbați și femei sugerează că un dispozitiv electronic de blocare a televizorului ar putea ajuta adulții cu controlul greutății. Jumătate dintre voluntari au fost desemnați să folosească un dispozitiv de blocare care să le reducă timpul de vizionare a televizorului la jumătate; cealaltă jumătate nu a avut nici o restricţie cu privire la vizionarea programelor TV.
Voluntarii care au folosit dispozitivul de blocare au folosit mai puțin televizorul și au ars mai multe calorii în fiecare zi în comparaţie cu celălalt grup.
Având în vedere dimensiunea redusă a studiului, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste rezultate.
Cercetătorii au emis ipoteza că vizionarea televiziunii ar putea promova obezitatea în mai multe moduri printre care şi promovarea dietelor sărace - oferind mai multe oportunități pentru gustări nesănătoase (în timpul vizionării TV) și chiar prin interferarea cu somnul.
Multe studii arată că vizionarea TV este asociată cu un aport mai mare de calorii sau de calitate inferioară, și există tot mai multe dovezi că produsele alimentare și comercializarea băuturilor promovate la televizor pot fi responsabile de obezitate. [5]
Violenţa
Cu toții suntem de acord că există foarte multe violențe la televizor. De la reprezentanții polițiștilor până la știrile locale, majoritatea telespectatorilor adulți au primit o doză semnificativă de violență. Potrivit Kaiser Family Foundation, aproape două din trei emisiuni de televiziune conțin violență.
Unele studii au găsit o relație directă a violenței în mass-media și acceptarea crescută de către subiect a violului, a abuzului domestic și a abuzului de alcool.
Imaginea de sine
Orele de vizionare a televiziunii vă oferă oportunități ample de a vedea oameni perfecţi din punct de vedere fizic. Cu toate acestea, ceea ce se prezintă la televizor ca fiind „perfect”, nu există în viaţa reală şi nici nu ne-am dori asta.
Femeile sunt în mod special expuse riscului. Televizorul oferă o imagine ideală a corpului pe care mulți nu o pot atinge. Acestea sunt bombardate de imagini ce conţin o frumusețe de neatins. Acest lucru poate determina depresie şi inadaptabilitate socială. [6]
Recomandări
- Construiţi-vă o viaţă activă, în care să vă organizaţi un program cuprinzând activitate fizică de cel puţin două ori pe săptămână;
- Socializaţi mai mult;
- Petreceţi timp cu familia, prietenii şi cei dragi dvs.;
- Descoperiti-vă noi talente;
- Daţi curs hobby-urilor pe care le aveţi;
- Înscrieţi-vă în acţiuni de voluntariat;
- Trăiţi mai mult în viaţa reală şi nu în faţa ecranelor unde totul pare a fi perfect.
Concluzii
Televizorul are abilitatea extraordinară de a ne face să uităm de noţiunea timpului, având mijloacele lui prin prezentarea diferitelor programe mai mult sau mai puţin educative.
Introducerea mai multor activități în viața noastră de zi cu zi, fie că mergem până la un anumit magazin la pas în loc să luăm autobuzul, folosim scările în loc de ascensor, fie că avem hobby-uri active, cum ar fi sportul sau grădinăritul, toate acestea duc la un program cât mai scurt de vizonare a TV-ului.
2. Older adults watch more TV than younger people, enjoy it less, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2010/06/100628203727.htm
3. Every hour of TV watching shortens life by 22 minutes, link: https://www.telegraph.co.uk/news/health/news/8702101/Every-hour-of-TV-watching-shortens-life-by-22-minutes.html
4. An 18-year study of 86,000 people has found that the more you watch, the greater the risk of suffering a pulmonary embolism, link: https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/watching-too-much-tv-can-kill-you-researchers-warn-10478297.html
5. Obesity Prevention Source, link: https://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-causes/television-and-sedentary-behavior-and-obesity/
6. Bad Effects of TV on Adults, link: https://ourpastimes.com/bad-effects-of-tv-on-adults-12555812.html
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum