Semne ca ai putea avea cancer deși nu te doare nimic

©

Autor:

Semne ca ai putea avea cancer deși nu te doare nimic

Afecțiunile neoplazice pot fi asimptomatice, persoana afectată nefiind diagnosticată decât în stadii avansate. De cele mai multe ori însă, afecțiunile neoplazice se manifestă din punct de vedere clinic prin anumite semne și simptome care ar trebui să determine individul în cauză să se prezinte la medic de urgență.

Identificarea precoce a semnelor clinice specifice bolilor neoplazice oferă posibilitatea diagnosticării din timp a afecțiunii canceroase și administrării, în cel mai scurt timp posibil, a tratamentului corespunzător de combatere a acesteia. Conform studiilor realizate până în prezent pe acest subiect, diagnosticarea precoce a unei afecțiuni neoplazice duce la creșterea șansei de supraviețuire a bolnavului în cauză, speranța de viață fiind mult mai mare în cazurile de cancer depistat precoce față de cazurile identificate în stadii avansate sau metastatice.

Afecțiunile neoplazice se pot manifesta clinic prin anumite semne clinice și simptome sugestive: semnele că ai putea avea cancer sunt acele manifestări clinice care pot fi identificate persoanei în cauză, de către un alt membru al familiei sau de către o altă persoană apropiată, sunt acele manifestări clinice vizibile cu ochiul liber de către o altă persoană în afara bolnavului, iar simptomele clinice sunt acele manifestări ale bolii resimțite de către bolnav, care nu pot fi identificate de către persoanele din jur la o simplă examinare a acestuia.

Pentru a pune diagnosticul de cancer și mai mult, pentru a confirma acest diagnostic, este nevoie de prezența mai multor semne și simptome clinice sugestive și de anumite investigații paraclinice și de laborator, care pot afirma sau infirma diagnosticul clinic.

Recunoașterea timpurie a semnelorlor că ai putea avea cancer și diagnosticarea precoce a acestora duce la creșterea șansei de vindecare a bolii, creșterea ratei de succes a tratamenului administrat, îmbunătățirea calității vieții și creșterea ratei de supraviețuire a bolnavilor cu cancer.

În majoritatea cazurilor în care boala este diagnosticată timpuriu, tratamentul constă într-o simplă intervenție chirurgicală de îndepărtare a fragmentului tumoral sau a organului afectat (ân cazurile în care există posibilitatea aceasta, precum neoplasm ovarian, testicular, mamar, gastric, rectal, de intestin gros, etc.). În cazurile avansate însă, tratamentul de combatere a bolii presupune intervenție chirurgicală urmată de chimioterapie sau/și radioterapie.

Întârzierea prezentării la medic, în ciuda apariției unor manifestări clinice specifice bolilor neoplazice, are ca și consecință diagnosticarea tardivă a bolii într-un stadiu avansat, cu invadarea structurilor din jur sau chiar cu metastazare, expunerea bolnavului la tratamente mai dificile cu scăderea secundară a calității vieții acestuia și șansei de supraviețuire.

Cancerul este o afecțiune care presupune dezvoltarea necontrolată a celulelor tumorale într-un anumit organ sau sector al organismului. Atfel, manifestările clinice apărute vor fi specifice sau vor fi localizate cu predominanță la nivelul organului respectiv. De exemplu:

  • apariția migrenelor, a amețelilor, a tulburărilor de vedere, etc. în cazul neoplasmului cerebral;
  • apariția unei formațiuni tumorale la nivelul sânului cu formă neregulată, care modifică aspectul tegumentului, infiltrează țesuturile din jur și poate fi însoțită de scurgeri sanguinolente, prurit mamelonar, semne inflamatorii în anumite situații;
  • apariția în cazul neoplasmului colo-rectal a tulburărilor de tranzit intestinal, a balonării și a scaunului amestecat cu sânge;
  • apariția în cazul neoplasmului ovarian a unor scurgeri vaginale anormale însoțite de durere pelvină și balonare, etc.


Apariția manifestărilor clinice și severitatea lor depinde, în mare măsură, de dimensiunea formațiunii tumorale, de gradul de extindere la nivelul structurilor învecinate, de apariția metastazelor și de structurile nervoase invadate și comprimate.

  • În cazul formațiunilor tumorale de dimensiuni crescute, poate apărea sindromul de compresiune locală asupra organelor învecinate, cu manifestări clinice specifice acestora din urmă. De asemenea, pot apărea și manifestări clinice de ordin general, precum febră, astenie, scădere în greutate (mai mult de 10% din greutatea inițială în ultimele trei luni) și oboseală.
  • În caz de apariție a metastazelor, pot apărea manifestări clinice specifice metastazei în organe aflate la distanță de tumora primară. Deseori, primele manifestări clinice ale unei boli canceroase sunt reprezentate de anumite sindroame paraneoplazice (precum hipercalcemia care determină dureri musculare, etc.) sau de metastaze.


Există o multitudine de manifestări clinice care pot fi scpecifice și altor afecțiuni benigne, nu doar bolilor canceroase (precum durerea de spate care poate apărea timpuriu în evoluția unei boli neoplazice, dar poate fi prezentă și în cazul afecțiunilor osoase deformante ale coloanei vertebrale). Din această cauză, orice simptom sau semn clinic apărt trebuie investigat, pentru a identifica precoce și pentru a putea trata corespunzător orice afecțiune neoplazică, atunci când este cazul. [1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Semne ca ai putea avea cancer

Scăderea ponderală inexplicabilă.

Scăderea a mai mult de 10% din greutatea inițială a corpului, într-un timp relativ scurt (de aproximativ trei luni), poate fi un semn clinic specific unei afecțiuni neoplazice. Scăderea ponderală marcantă și inexplicabilă poate reprezenta primul semn clinic al neoplasmului pulmonar, gastric, esofagian sau pancreatic și este datorată modificării activității metabolice a organismului și creșterii consumului zilnice de calorii. În cadrul anumitor afecțiuni neoplazice, precum cancerul gastric sau cancerul de colon, bolnavii pot prezenta o stare de sațietate precoce. În cadrul altor afecțiuni maligne, pot fi prezente greața, vărsăturile, inapetența sau tulburările de deglutiție, care duc în timp la pierderea în greutate. Sindromul de emaciere sau „cașexia”, frecvent întâlnit în rândul persoanelor cu boli neoplazice, duce la scăderea severă în greutate, atrofia musculaturii și pierderea forței musculare și în timp poate duce la deces.

Oboseala.

Oboseala cronică este frecvent întâlnită în cazul bolilor maligne ale sângelui, precum leucemiile sau limfoamele. În acest context, apare o formă continuă de oboseală, care nu se ameliorează în urma perioadelor de odihnă și nu cedează în urma administrării de vitamine sau minerale. Oboseala poate fi un semn specific stadiilor incipiente a bolilor canceroase. Anumite afecțiuni neoplazice, precum neoplasmul gastric, intestinal sau colo-rectal, pot fi însoțite de sângerări oculte. Aceste pierderi nesesizabile de sânge pot duce, în timp, la instalarea unei stări de oboseală cronică inexplicabilă însoțită de anemie secundară. Această stare de oboseală este descrisă de către bolnavii în cauză drept fiind o stare de epuizare totală care nu se ameliorează sub nicio formă și împiedică realizarea diferitelor activități fizice zilnice.

Febra.

Febra poate apărea nu doar în cadrul bolilor infecțioase sau inflamatorii, ci și în bolile canceroase, fiind deseori un simptom specific stadiilor avansate al acestora din urmă. În majoritatea cazurilor, febra apare după extinderea și metastazarea procesului tumoral malign. Studiile efectuate în acest sens au demonstrat că fiecare persoană diagnosticată cu cancer prezintă episoade febrile. Febra apare atunci când se produce perturbarea sistemului imunitar și este specifică bolilor maligne ale sângelui, precum limfoamele sau leucemiile.

Modificarea patologiocă a pielii.

În anumite tipuri de cancer, precum tumorile maligne cutanate, cancerul mamar sau tumorile cu extindere la piele, pot apărea anumite modificări cutanate precum zone de hiperpigmentare, prurit tegumentar, eritem, icter, modificarea aspectului pielii sub formă de coajă de portocală (specific tumotilor maligne mamare), creșterea excesivă a firelor de păr în zona afectată.

Transpirații nocturne intense.

Transpirațiile intense apărute pe timpul nopții pot fi datorate diferitelor tipuri de infecții, pot apărea ca reacție adversă la medicamentele administrate, pot fi prezente în rândul femeilor aflate la menopauză și nu în ultimul rând, pot fi determinate de prezența unei afecțiuni neoplazice. Astfel, fiecare persoană care prezintă transpirații nocturne intense, în absența vreunei cauze aparente, trebuie să se prezinte la medic pentru consultație, deoarece poate fi vorba despre o afecțiune malignă.

Noduli sau umflături.

Bolnavii diagnosticați cu diferite boli neoplazice pot prezenta anumite formațiuni nodulare sau umflături la nivelul zonei afectate. Neoplasmul mamar se poate prezenta sub aspectul unei formațiuni nodulare decelate la nivelul sânului la palpare, de formă neregulată, de consistență inegală, cu margini imprecis delimitate, aderent la planurile profunde, care modifică aspectul tegumentului mamar (acesta îmbrăcând aspectul „cojii de portocală”) și are capacitatea de a invada structurile din jur. Neoplasmul testicular se poate prezenta sub aspectul unei formațiuni nodulare decelate la nivel testicular. Creșterea în dimensiuni a ganglionilor limfatici, aceștia îmbrăcând un aspect nodular, poate sugera prezența unei afecțiuni neoplazice, cel mai adesea a unui limfom. Creșterea în dimensiuni a ganglionilor limfatici cervicali, în absența febrei și a altor semne specific inflamatorii, poate sugera prezența unei adenopatii cevicale de natură tumorală. De asemenea, creșterea în dimensiuni a ganglionilor axilari, în absența unei inflamații locale, poate sugera prezența cancerului mamar, iar creșterea în dimensiuni a ganglionilor inghinali este specifică afecțiunilor tumorale pelvine. În numeroase cazuri, afecțiunea neoplazică a fost identificată în urma depistării și investigării unui ganglion mărit de dimensiuni (expresie a extinderii și chiar a metastazării tumorale).

Apariția tusei, a răgușelii sau a dispneei.

Persistența unei tuse seci, alături de răgușeală (dsisfonie) și dispnee, pot sugera, în absența unui context inflamator, poate sugera prezența neoplasmului pulmonar sau a unei tumori maligne la nivelul sferei ORL (la nivelul gâtului, a corzilor vocale, a laringelui, a orofaringelui, etc.).

Menstruații anormale.

Metroragiile sunt reprezentate de sângerări uterine apărute în afara perioadei menstruale. Prezența acestora, alături de scurgerile vaginale anormale, pot fi secundare administrării de anticoncepționale orale, dar într-o mare măsură, se pot datora și unei tumori maligne apărute la niveul colului uterin, a cavității uterine, ovarului sau vaginului. În acest context, metroragiile și scurgerile patologice pot apărea în timpul sau după un raport sexual sau în cazul femeilor aflate la menopauză, fără activitate sexuală.

Sângerări sau scurgeri cu caracter patologic.

Prezența sângelui în urină (hematuria) poate fi expresia unui neoplasm de vezică urinară sau de rinichi, mai ales atunci când apare în rândul persoanelor fumătoare. Eliminarea de sânge prin expectorație (hemoptizia) poate apărea în cadrul neoplasmului pulmonar. Prezența sângelui în componența materiilor fecale (melenă sau hematochezie), poate fi expresia unui neoplasm gastric, intestinal sau colo-rectal. Prezența unor scurgeri sanguinolente și nu numai de la nivelul glandei mamare, însoțite de prurit sau alte semne clinice, poate sugera prezența unui neoplasm mamar. Apariția unor sângerări sau a unor scurgeri vaginale anormale pot indica prezența neoplasmului cervical, endometrial sau ovarian. Eliminarea de sânge proaspăt prin anus (rectoragia) este prezentă în cadrul neoplasmului rectal.

Tulburări gastrointestinale.

Apariția și persistența îndelungată a unor manifestări clinice specifice tractului gastrointestinal, precum disconfortul abdominal în urma unei mese mai bogate, prezența crampelor abdominale, indigestie, senzație permanentă de plenitudine, pirozis, regurgitații, balonări, schimbarea culorii și a consistenței materiilor fecale, poate sugera prezența unei tumori maligne cu localizare la nivelul tractului gastro-intestinal.

Modificarea aspectului unui nev de pe suprafața pielii.

Nevii sau petele de pe piele care prezintă formă asimetrică, margini inegale, dințate sau crestate, dimensiuni mai mari de 5-6 mm, culoare neuniformă (prezența mai multor culori la nivelul aceleiași leziuni) și în evoluție se asociază pruritului local sau sângerărilor locale, necesită consult dermatologic de urgență deoarece poate fi vorba despre melanom malign sau alte tumori maligne ale pielii (carcinom bazocelular sau carcinom cu celule scuamoase).

Durere cronică.

Durerea poate reprezenta prima manifestare clinică a unor afecțiuni neoplazice primitive sau metastatice, precum cancerul testicular sau cancerul osos.

  • Durerile de cap (cefaleea cronică, migrenele) care se accentuează dimineața la trezire, la tuse sau în urma actului de defecație și se agravează în timp, pot sugera prezența unei tumori cerebrale. În majoritatea cazurilor, aceste tumori cerebrale pot fi caracterizate și prin slăbiciune, grețuri și vărsături.
  • Durerea persistentă de spate, care se agravează noaptea, în timpul defecației și a respirației profunde și se ameliorează la schimbarea poziție de somn, poate sugera prezența unei tumori maligne la nivelul toracelui, abdomenului sau pelvisului sau a metastazelor osoase la nivelul coloanei vertebrale.
  • Durerile persistente în torace, în absența vreunei afecțiuni cardiace, însoțite de tuse seacă, dispnee și uneori hemoptizie, pot fi expresia neoplasmului pulmonar.
  • Durerile persistente, localizate la nivelul abdomenului inferior sau a pelvisului, însoțite de sângerări sau scurgeri anormale, pot indica prezența unui neoplasm ovarian, endometrial sau cervical.
  • Durerea persistentă de umăr, în absența unei afecțiuni cardiace sau de coloană vertebrală, poate apărea alături de alte manifestări clinice sugestive în cadrul neoplasmului mamar, pulmonar, a limfoamelor sau în caz de apariție a unor metastaze la nivelul toracelui. [1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Data actualizare: 06-06-2019 | creare: 06-06-2019 | Vizite: 4912
Bibliografie
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
3. Signs and Symptoms of Cancer, link: https://www.cancer.org/cancer/cancer-basics/signs-and-symptoms-of-cancer.html
4. Symptoms of Cancer, link: https://www.cancer.gov/about-cancer/diagnosis-staging/symptoms
5. What Are 18 Signs and Symptoms of Cancer?, link: https://www.emedicinehealth.com/cancer_symptoms/article_em.htm
6. What are the early symptoms of cancer in men?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324734.php
7. Cancer, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/symptoms-causes/syc-20370588
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum