Cum poți deveni mai inteligent

©

Autor:

Cum poți deveni mai inteligent

Multă lume crede că inteligența este nativă, că te naști inteligent. Acest lucru se datorează faptului că anumite activități intelectuale par simple pentru anumite persoane. Cu toate acestea, inteligența este flexibilă, iar acest lucru a fost demonstrat printr-o descoperire inedită: neuroplasticitatea creierului; termenul a fost folosit pentru prima oară în 1948 iar studiile ulterioare au demonstrat existența sa. (1, 2)

Anterior acestei descoperiri, cercetătorii credeau că putem învăța până în jurul vârstei de 20 de ani. După această vârstă se credea că neuronii mor și începe degradarea sistemului nervos. Mai jos sunt câteva lucruri care te pot ajuta să devii mai inteligent. (3, 4)

Învață să cânți la un instrument

Învățarea unui instrument muzical este un mod distractiv de a deveni mai inteligent. Implică abilități precum percepția auditivă, coordinarea fizică, memoria și recunoaștere unor porțiuni de muzică. (5)

Mai mult, se pare că sistemul nervos suferă modificări și adaptări chiar dacă nu ești, neapărat, următorul Mozart. (6, 7)

Citește

Studiile arată că cititul poate stimula inteligența. Potrivit unei cercetări din anul 2015 citirea stimulează toate zonele creierului, inclusiv legăturile dintre ele. Prin citit se lucrează atenția, memoria pe termen scurt și lung, gândirea abstractă, înțelegerea și procesarea vizuală a literelor și cuvintelor. (8)

Un alt studiu a determinat că cititul întărește legăturile din zona din creier responsabilă cu înțelegerea, iar efectele pot ține până la două zile după citirea unei cărți. (9, 10, 11)

Învățarea continuă

Dacă îți dorești să devii mai inteligent, nu renunța niciodată să înveți. Unele studii arată că persoanele care au o educație de lungă durată sunt mai inteligente. (12)

De asemenea, învățarea continuă, chiar și după încheierea școlii, crește funcțiile cognitive și protejează creierul împotriva unor afecțiuni neurodegenerative. (13)

Continuarea educației poate presupune aprofundarea unui subiect prin educație formală, însă poate consta și în ascultarea de podcasturi pe teme diverse, participarea la workshopuri sau discursuri, deprinderea unui hobby.

Socializează

Persoanele care socializează sunt mai inteligente. Acest lucru se datorează faptului că socializarea stimulează funcțiile cognitive. (14)

Dacă ți se pare dificil să îți faci noi prieteni poți face voluntariat în comunitatea ta, să te alături unui club de sport/lectură/etc, participi la un curs pe o temă preferată, restabilești legăturile cu prietenii din copilărie.

Petrece-ți timpul cu oameni inteligenți

Dacă îți petreci timpul cu oameni inteligenți există o probabilitate să devii mai inteligent. Acest lucru nu are loc doar petrecând timp cu acești oameni. (15)

Pentru a evolua, este necesar să fii expus la medii care te provoacă. Astfel, vei fi interesat să afli mai multe despre un domeniu care îți atrage atenția. (16)

Ai grijă cum îți petreci timpul online

Dacă petreci prea mult timp online pe rețele sociale vei întâlni, predominant, persoane care gândesc ca tine. În plus, pierzi timpul.

Folosește internetul în funcție de ceea ce este important pentru tine. Prezentările și cursurile online, învățarea unui limbaj de programare, a designului web sau a altor tehnologii te pot ajuta să fii mai inteligent. (17, 18)

Joacă scrabble, șah și alte jocuri

Jocurile de societate te ajută să devii mai inteligent. Te ajută să îți folosești gândirea logică, să îți dezvolți vocabularul și reduc riscul de afecțiuni precum Alzheimer și demență. (19, 20)

Un studiu interesant a arătat că un grup de elevi care a studiat matematica și pe lângă aceasta a practicat șahul timp de 30 de săptămâni. La sfârșitul experimentului elevii care jucaseră șah aveau note mai bune la matematică decât cei care nu jucaseră. (21)

Învață o limbă străină

Cercetătorii au demonstrat că persoanele care știu mai multe limbi străine sunt mai inteligente. Prin învățarea unei noi limbi străine este stimulată puterea cognitivă. Este posibil, inclusiv, să fie stimulate zone din creier care nu au legătură cu învățarea, astfel protejându-te de demență. (22, 23)

Atunci când înveți o limbă străină exersezi fiecare componentă a memoriei. Îți dezvolți vocabularul, înveți regulile gramaticii, părți din creier responsabile cu pronunția corectă. (24, 25, 26)

Explică ceea ce știi altora

Pentru a te asigura că ai înțeles ceea ce știi sau înveți încearcă să explici noile concepte altora. Această tehnică te ajută să înveți mai eficient, iar cercetătorii au arătat că elevii care învață cu ajutorul unor tutori, elevi mai mari, care le explică materialul, îl înțeleg mai bine și se descurcă să îl aplice în viața de zi cu zi. (27, 28)

De cealaltă parte, dacă cei care ascultă pun întrebări, stimulează creierul, memoria și creativitatea persoanei care explică.

Ia notițe de mână

Studiile arată că persoanele care iau notițe de mână rețin informațiile scrise mai mult timp și mai bine. Durează mai mult să iei notițe în acest mod, însă te va ajuta să devii mai inteligent. (29, 30)

Când scrii de mână nu vei nota toate informațiile, ci va trebui să fii atent, să rezumi lucruri, să faci liste cu punctele esențiale. (31)

Încearcă jocurile video (cu moderație)

Potrivit neurocercetătorilor, persoanele care joacă jocuri video cu moderație se concentrează mai bine și iau decizii mai bune. (32)

Jocurile video te ajută să stabilești rapid probabilitatea ca una dintre variante să fie corectă atunci când ai acces la un număr redus de dovezi.

De asemenea, jocurile video îmbunătățesc flexibilitatea cognitivă și cresc performanța în cazul sarcinilor care implică folosirea simțurilor și percepția, chiar și în cazul activităților total diferite de jocul video. Totuși, moderația este foarte importantă deoarece jocurile video sunt asociate și cu dependența. (33, 34)

Fă sport regulat

Sportul este o altă activitate care îmbunătățește modul de funcționare a creierului. Potrivit unui studiu din 2018, exercițiul moderat promovează activitatea în hipocamp, zona din creier responsabilă cu memoria. De asemenea, contribuie la îmbunătățirea legăturilor dintre hipocamp și alte zone din creier. (35)

Un al studiu, de această dată din anul 2014, a arătat că exercițiul fizic crește volumului hipocampului. Autorii studiului cred că sportul stimulează creșterea neuronilor și funcțiile cognitive. (36)

Dormi suficient

Somnul este esențial pentru susținerea funcțiilor creierului. Când dormi, creierul consolidează amintirile realizate în timpul zilei. De asemenea, stimulează capacitatea de a învăța noi informații după trezire. (37, 38)

Somnul este atât de important, încât cercetătorii au descoperit că problemele minore se somn afectează negativ memoria pe termen scurt. (39, 40)

Meditează

O altă modalitate de a deveni mai inteligent este să meditezi. Un studiu din anul 2010 a arătat că persoanele care meditează au o memorie de scurtă durată mai bună. Rezultatele au fost similare la patru zile după meditație. (41)

De asemenea, un alt studiu ceva mai recent, din anul 2019, a descoperit rezultate similare. Persoanele care au participat la un workshop de opt săptămâni de meditație ghidată erau mai atente și aveau o memorie mai bună. Mai mult, starea de spirit s-a îmbunătățit, iar anxietatea s-a diminuat. (42, 43)

Poți medita folosind videoclipurile de meditație, participând la un curs de meditație sau folosind o aplicație dedicată.

Mănâncă (mai) sănătos

Un alt mod de a deveni mai inteligent este să mănânci mai sănătos. Acizii grași Omega 3, flavonoidele și vitamina K susțin funcțiile creierului. (44, 45)

Acizii grași Omega 3 se află în peștele gras, crustacee, alge marine, avocado, nuci și semințe de in.

Flavonoidele sunt compuși chimici ce protejează sistemul nervos. Consumul regulat este asociat cu îmbunătățirea atenției și a memoriei. Acestea sunt prezente în fructele de pădure, ceai negru, cacao, soia și cereale integrale. (46)

Vitamina K susține supraviețuirea neuronilor și performanța cognitivă. Este prezentă în legume verzi, mai ales în spanac și varză kale. (47)

Lasă-ți timp să visezi cu ochii deschiși

Visatul cu ochii deschiși te ajută să descoperi lucruri interesante despre tine, să îți cultivi imaginația și să devii mai inteligent.

Atunci când îți lași mintea să zburde, creierul procesează în mod subconștient lucrurile la care te gândești. Cercetătorii susțin că oamenii sunt extrem de creativi atunci când visează cu ochii deschiși. (48, 49)

Este posibil să ai mai multe idei în același timp, iar creierul lucrează pentru a stabili o legătură între ele. De asemenea, persoanele care își lasă mintea liberă au o memorie mai bună, înțeleg mai bine textele citite și au scoruri IQ mai mari. (50, 51)

Desenează, pictează, colorează

Artele vizuale ajută la dezvoltarea creierului. Desenul, pictatul și coloratul contribuie la stimularea inteligenței.

Studiile arată că elevii care au colorat sau desenat sunt mai pregătiți să învețe odată ce ajung la școală. De asemenea, artele încurajează exprimarea emoțiilor și ajută oamenii să fie mai deschiși. (52, 53)

Creația artistică îți dezvoltă imaginația indiferent dacă desenezi lucruri concrete sau îți exprimi emoțiile prin artă abstractă. Astfel, arta joacă un rol benefic în dezvoltarea continuă a creierului. (54, 55)

Călătorește

Călătoriile te pot face mai inteligent. Creierul persoanelor care călătoresc și sunt expuse la medii și persoane diferite produc mai mulți neuroni anticipând noile experiențe. (56)

Atunci când călătoriile te ajută să vezi lumea într-un mod diferit, perspectivele ți se deschid, procesezi mai ușor informații noi, accepți culturi și opinii diferite.

Inteligența nu înseamnă doar să știi mai multe lucruri decât alții, ci să îți stimulezi creierul, să poți rezolva probleme vechi sau noi într-un mod inovativ, să fii deschis la nou. Drept urmare, menținerea curiozității vii este un aspect esențial pentru a deveni mai inteligent. (57, 58)


Data actualizare: 17-02-2022 | creare: 17-02-2022 | Vizite: 1949
Bibliografie
1. Neuroplasticity and Clinical Practice: Building Brain Power for Health, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4960264/
2. The Impact of Studying Brain Plasticity, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fncel.2019.00066/full
3. Plasticity: It’s Time to Rethink the Notion That Intelligence Is Fixed, link: https://www.thegreatcoursesdaily.com/plasticity-its-time-to-rethink-the-notion-that-intelligence-is-fixed/
4. Intelligence not fixed in DNA: an idea that boosted academic success of thousands, link: https://sitn.hms.harvard.edu/flash/2019/intelligence-not-fixed-dna-idea-boosted-academic-success-thousands/
5. Instruments of Knowledge: Music and the Brain, link: https://fisherpub.sjfc.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1187&context=ur
6. Musical Expertise Shapes Functional and Structural Brain Networks Independent of Absolute Pitch Ability, link: https://www.jneurosci.org/content/41/11/2496
7. Art and science: how musical training shapes the brain, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3797461/
8. How the Brain Works During Reading, link: https://files.eric.ed.gov/fulltext/EJ1088308.pdf
9. Short- and Long-Term Effects of a Novel on Connectivity in the Brain, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3868356/
10. The emotional power of poetry: neural circuitry, psychophysiology and compositional principles, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5597896/
11. Does Learning to Read Improve Intelligence? A Longitudinal Multivariate Analysis in Identical Twins From Age 7 to 16, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4354297/
12. How Much Does Education Improve Intelligence? A Meta-Analysis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6088505/
13. Continuing education for the prevention of mild cognitive impairment and Alzheimer’s-type dementia: a systematic review and overview of systematic reviews, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6609120/
14. Social isolation, cognitive reserve, and cognition in healthy older people, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6097646/
15. Cultural exposure, emotional intelligence, and cultural intelligence: An exploratory study, link: https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1470595812452633
16. How Diversity Makes Us Smarter, link: https://greatergood.berkeley.edu/article/item/how_diversity_makes_us_smarter
17. Smart Learning Environment: Paradigm Shift for Online Learning, link: https://www.intechopen.com/chapters/71585
18. Determinants of Active Online Learning in the Smart Learning Environment: An Empirical Study with PLS-SEM, link: https://www.mdpi.com/2071-1050/13/17/9923/htm
19. Playing board games can support ‘sharper thinking and memory skills’ in later life, link: https://www.sciencefocus.com/news/playing-board-games-can-support-sharper-thinking-and-memory-skills-in-later-life/
20. Do Board Games Make People Smarter? Two Initial Exploratory Studies, link: https://www.researchgate.net/publication/335429600_Do_Board_Games_Make_People_Smarter_Two_Initial_Exploratory_Studies
21. Our Move: Using Chess to Improve Math Achievement for Students Who Receive Special Education Services, link: https://www.semanticscholar.org/paper/Our-Move%3A-Using-Chess-to-Improve-Math-Achievement-Barrett-Fish/c961a1261091daa2f5588f02768d843876f39eb6
23. How a second language can boost the brain, link: https://knowablemagazine.org/article/mind/2018/how-second-language-can-boost-brain
22. Cognitive gains in 7-month-old bilingual infants, link: https://www.pnas.org/content/106/16/6556
24. How Learning a Language Changes Your Brain, link: https://www.discovermagazine.com/mind/how-learning-a-language-changes-your-brain
25. Effects of Second Language Learning on the Plastic Aging Brain: Functional Connectivity, Cognitive Decline, and Reorganization, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2019.00423/full
26. Learning a New Language at Any Age Helps the Brain, link: https://www.livescience.com/46048-learning-new-language-brain.html
27. Learning by teaching others is extremely effective – a new study tested a key reason why, link: https://digest.bps.org.uk/2018/05/04/learning-by-teaching-others-is-extremely-effective-a-new-study-tested-a-key-reason-why/
28. The Protégé Effect. https://ideas.time.com/2011/11/30/the-protege-effect/
29. The Pen Is Mightier Than the Keyboard: Advantages of Longhand Over Laptop Note Taking, link: https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797614524581
30. Note-taking by hand: A powerful tool to support memory, link: https://ucalgary.ca/news/note-taking-hand-powerful-tool-support-memory
31. Paper Notebooks vs. Mobile Devices: Brain Activation Differences During Memory Retrieval, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnbeh.2021.634158/full
32. Neuroscience Research Shows Why Video Games Make People 'Smarter, Better, And Faster', link: https://www.businessinsider.com/how-video-games-make-you-smarter-2012-12?op=1
33. Video Games for Well-Being: A Systematic Review on the Application of Computer Games for Cognitive and Emotional Training in the Adult Population, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2018.02127/full
34. Video Game Addiction and Emotional States: Possible Confusion Between Pleasure and Happiness?, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2019.02894/full
35. Rapid stimulation of human dentate gyrus function with acute mild exercise, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6187140/
36. Aerobic Exercise Increases Hippocampal Volume in Older Women with Probable Mild Cognitive Impairment: A 6-Month Randomized Controlled Trial, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4508129/
37. About Sleep's Role in Memory, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3768102/
38. Cognitive flexibility across the sleep-wake cycle: REM-sleep enhancement of anagram problem solving, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12421655/
39. Effect of Sleep Deprivation on the Working Memory-Related N2-P3 Components of the Event-Related Potential Waveform, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2020.00469/full
40. Cumulative mild partial sleep deprivation negatively impacts working memory capacity but not sustained attention, response inhibition, or decision making: a randomized controlled trial, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30670158/
41. Mindfulness meditation improves cognition: Evidence of brief mental training, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1053810010000681?via%3Dihub
42. Brief, daily meditation enhances attention, memory, mood, and emotional regulation in non-experienced meditators, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30153464/
43. Effect of meditation on cognitive functions in context of aging and neurodegenerative diseases, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnbeh.2014.00017/full
44. Omega-3 supplementation improves cognition and modifies brain activation in young adults, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24470182/
45. Omega-3 polyunsaturated fatty acids status and cognitive function in young women, link: https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-019-1143-z
46. A Review of the Cognitive Effects Observed in Humans Following Acute Supplementation with Flavonoids, and Their Associated Mechanisms of Action, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4690090/
47. The Relationships Between Vitamin K and Cognition: A Review of Current Evidence, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6436180/
48. Ode to positive constructive daydreaming, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2013.00626/full
49. The Richness of Inner Experience: Relating Styles of Daydreaming to Creative Processes, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4735674/
50. Functional connectivity within and between intrinsic brain networks correlates with trait mind wandering, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0028393217302592?via%3Dihub.
51. Daydreamers may 'have more efficient brains', link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319872
52. Children's drawing and painting from a cognitive perspective: a longitudinal study, link: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09575140500251855?journalCode=ceye20
53. Creative Cognitive Process of Art Making: A Field Study of a Traditional Chinese Ink Painter, link: https://www.researchgate.net/publication/241521702_Creative_Cognitive_Process_of_Art_Making_A_Field_Study_of_a_Traditional_Chinese_Ink_Painter
54. Arts, Brain and Cognition, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27855424/
55. Creativity, brain, and art: biological and neurological considerations, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnhum.2014.00389/full
56. Travel broadens the mind, but can it alter the brain?, link: https://www.theguardian.com/education/2016/jan/18/travel-broadens-the-mind-but-can-it-alter-the-brain
57. The psychology and neuroscience of curiosity, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4635443/
58. Curiosity Prepares the Brain for Better Learning, link: https://www.scientificamerican.com/article/curiosity-prepares-the-brain-for-better-learning/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Inteligențele multiple
  • Luteina susține sănătatea mentală și inteligența persoanelor în vârstă
  • Expunerea copiilor la plumb este asociată cu reducerea IQ-ului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum