Efectul ouălor fortificate cu vitamine și minerale asupra nivelului colesterolului
©
Autor: Airinei Camelia
Studiul PROSPERITY, prezentat în cadrul Sesiunii Științifice Anuale a Colegiului American de Cardiologie, a explorat efectele consumului de ouă fortificate asupra sănătății cardiovasculare, în special în ceea ce privește nivelurile de colesterol HDL și LDL. În cadrul acestui studiu prospectiv controlat, 140 de pacienți cu risc ridicat de boli cardiovasculare sau care deja sufereau de acestea au fost împărțiți în două grupuri: unul care a consumat 12 sau mai multe ouă fortificate pe săptămână și un altul care a consumat mai puțin de două ouă pe săptămână, pe o perioadă de patru luni.
Ouăle fortificate, care conțin mai puține grăsimi saturate și sunt îmbogățite cu vitamine și minerale precum iod, vitamina D, seleniu, vitaminele B2, B5, B12 și acizi grași omega-3, au fost alese pentru a evalua dacă acestea pot avea un impact diferit față de ouăle obișnuite asupra sănătății cardiovasculare.
Rezultatele studiului au indicat o reducere nesemnificativă statistic a colesterolului HDL și LDL în grupul care a consumat ouă fortificate, sugerând că consumul acestora nu are un efect advers asupra colesterolului din sânge. De asemenea, s-au observat reduceri numerice în colesterolul total, numărul de particule LDL, biomarkerul lipidic apoB, troponina cu sensibilitate ridicată (un marker al leziunilor cardiace) și scorurile de rezistență la insulină, în timp ce nivelurile de vitamina B au crescut în grupul care a consumat ouă fortificate.
Deși studiul este neutru și nu a observat efecte adverse asupra biomarkerilor sănătății cardiovasculare, rezultatele sugerează beneficii potențiale ale consumului de ouă fortificate care necesită investigații suplimentare în studii mai ample. Analizele de subgrup au arătat creșteri numerice ale colesterolului HDL și reduceri ale colesterolului LDL în rândul pacienților cu vârsta de 65 de ani sau mai mare și a celor cu diabet din grupul care a consumat ouă fortificate.
Studiul subliniază importanța evaluării dietei în contextul sănătății cardiovasculare, sugerând că ouăle, în special cele fortificate, ar putea fi consumate fără îngrijorări majore legate de colesterol, în special când sunt parte a unei diete echilibrate. Totuși, este esențial ca persoanele cu boli de inimă să discute cu medicul lor despre o dietă sănătoasă pentru inimă, având în vedere și limitările studiului, inclusiv dimensiunea mică a eșantionului și dependența de auto-raportarea consumului de ouă și a altor modele dietetice.
sursa: News Medical
Ouăle fortificate, care conțin mai puține grăsimi saturate și sunt îmbogățite cu vitamine și minerale precum iod, vitamina D, seleniu, vitaminele B2, B5, B12 și acizi grași omega-3, au fost alese pentru a evalua dacă acestea pot avea un impact diferit față de ouăle obișnuite asupra sănătății cardiovasculare.
Rezultatele studiului au indicat o reducere nesemnificativă statistic a colesterolului HDL și LDL în grupul care a consumat ouă fortificate, sugerând că consumul acestora nu are un efect advers asupra colesterolului din sânge. De asemenea, s-au observat reduceri numerice în colesterolul total, numărul de particule LDL, biomarkerul lipidic apoB, troponina cu sensibilitate ridicată (un marker al leziunilor cardiace) și scorurile de rezistență la insulină, în timp ce nivelurile de vitamina B au crescut în grupul care a consumat ouă fortificate.
Deși studiul este neutru și nu a observat efecte adverse asupra biomarkerilor sănătății cardiovasculare, rezultatele sugerează beneficii potențiale ale consumului de ouă fortificate care necesită investigații suplimentare în studii mai ample. Analizele de subgrup au arătat creșteri numerice ale colesterolului HDL și reduceri ale colesterolului LDL în rândul pacienților cu vârsta de 65 de ani sau mai mare și a celor cu diabet din grupul care a consumat ouă fortificate.
Studiul subliniază importanța evaluării dietei în contextul sănătății cardiovasculare, sugerând că ouăle, în special cele fortificate, ar putea fi consumate fără îngrijorări majore legate de colesterol, în special când sunt parte a unei diete echilibrate. Totuși, este esențial ca persoanele cu boli de inimă să discute cu medicul lor despre o dietă sănătoasă pentru inimă, având în vedere și limitările studiului, inclusiv dimensiunea mică a eșantionului și dependența de auto-raportarea consumului de ouă și a altor modele dietetice.
sursa: News Medical
Data actualizare: 29-03-2024 | creare: 29-03-2024 | Vizite: 436
Bibliografie
PROSPERITY trial reveals no negative cholesterol impact from fortified eggs, link: https://www.news-medical.net/news/20240328/PROSPERITY-trial-reveals-no-negative-cholesterol-impact-from-fortified-eggs.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Efectele cardiometabolice ale uleiului de măsline extravirgin într-o dietă vegană pe bază de plante
- Consumul crescut de fructe și legume te face mai fericit
- Mai multe grăsimi în alimentație înseamnă un risc crescut de cancer colorectal
- Este posibil ca băuturile pe bază de plante să nu fie la fel de hrănitoare ca laptele de vacă
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni