Alimentația pro-inflamatoare și creșterea riscului de cancer de colon

©

Autor:

Alimentația pro-inflamatoare și creșterea riscului de cancer de colon

Potrivit unui articol publicat în jurnalul științific JAMA Oncology, unele alimente declanșează și întrețin inflamația în organism, ceea ce poate crește semnificativ riscul individual de cancer de colon la bărbați și femei deopotrivă.

 

Printre acestea se numără:

  • carbohidrații rafinați, precum pâinea albă, produsele de brutărie, patiserie, cofetărie
  • cartofii pai și alte alimente preparate prin prăjire
  • băuturile carbogazoase și necarbogazoase îndulcite cu zahăr
  • carnea roșie (tocături în special, bogată în grăsimi) și produse procesate din carne
  • margarina și grăsimile vegetale adăugate în cadrul proceselor industriale în alimente.

Multe dintre alimente au fost asociate în numeroase studii și cu apariția maladiilor cronice precum diabetul tip 2 sau bolile cardiovasculare, boli care au la baza procesului etiopatologic inflamația excesivă.

La cercetarea de față au luat parte 121.000 persoane, monitorizate în medie 26 de ani în legătură cu dieta (ce alimente au mâncat, care a fost ponderea alimentelor asocaite cu fenomele inflamatoare în dieta zilnică evaluată cu ajutorul unui scor).

Conform datelor statistice rezultate, persoanele a căror dietă a fost predominant constituită din alimente pro-inflamatoare au prezentat o majorare cu 44% a riscului de a dezvolta cancer de colon, comparativ cu participanții ce au aderat la o dietă bogată în alimente cu potențial inflamator redus, sar chiar eficiente în combaterea inflamației (frunzoase verzi, cereale integrale, fructe și legume intens colorate, nuci, pește gras etc.)

Antiinflamatoare naturale – alimente cu rol antiinflamator 

Asocierea între apariția cancerului de colon și alimentația pro-inflamatoare a rămas la fel de puternică și după ajustarea în funcție de alți factori cauzali ai bolii canceroase precum indicele de masă corporală, sedentarismul și activitatea fizică insuficientă.

De asemenea, riscul de a dezvolta cancer de colon a fost cu 48% mai mare în rândul bărbaților cu suprapondere sau obezitate și dietă pro-inflamatoare, comparativ cu participanții ce prezentau tulburări de greutate, dar consumau alimente cu potențial inflamator redus.

Mesajul cheie al studiului transmis de autori este acela că „putem să ne modificăm statusul inflamator prin optimizarea dietei și a stilului de viață.”

Deși acestea nu constituie o garanție dacă vom face sau nu boala, reduce semnificativ riscul de boli cronice și cancer implicit.

ATENȚIE! Prevenția bolilor cronice, a cancerului implicit, începe de la vârste fragede. Citește aici despre beneficiile unei diete antiinflamatoare la copii. 

Surse: Harvard Health Publishing
Medscape Medical News

Data actualizare: 14-11-2020 | creare: 24-05-2018 | Vizite: 2219
Bibliografie
[1] Inflammatory foods are linked with higher colon cancer risk, link: https://www.health.harvard.edu/cancer/inflammatory-foods-are-linked-with-higher-colon-cancer-risk

[2] Foods that fight inflammation, link: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/foods-that-fight-inflammation

[3] Proinflammatory Diet Contributes to CRC Risk in Both Sexes, link: https://www.medscape.com/viewarticle/891665
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta anti-inflamatoare, osteoporoza și riscul de fracturi la femei
  • Analgezicele ar putea fi asociate cu un risc mai mare de stop cardiac
  • STUDIU: Unele nuci ar putea reduce recurența cancerului de colon
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum