Efectele nocive ale unor produse „naturale” din plante

©

Autor:

Efectele nocive ale unor produse „naturale” din plante
Produsele naturale din plante, devenite tot mai populare în rândul persoanelor care își doresc să adopte un stil de viață sănătos, ar putea reprezenta, în unele situații, o alternativă nesănătoasă la produsele medicale tradiționale. Deși produsele naturale din plante pot oferi unele beneficii pentru sănătate, ele nu sunt întotdeauna supuse unor studii clinice riguroase, astfel că nu sunt întotdeauna aprobate de autoritățile de reglementare. Din acest motiv, produsele din plante nu pot și nu ar trebui să înlocuiască complet tratamentele medicale pentru afecțiuni grave sau acute. În plus, există situații în care anumite produse etichetate ca fiind naturale pot fi nocive pentru utilizator. (1, 2, 3)

Posibile efecte nocive ale produselor naturale din plante

Unul dintre principalele pericole asociate cu produsele naturale din plante este posibilitatea de interacțiuni cu medicamentele prescrise. De exemplu, anumite suplimente pot interfera cu efectul medicamentelor anticoagulante, ceea ce poate duce la complicații grave. Din acest motiv, utilizarea unor astfel de suplimente de către persoane care se află sub tratament medicamentos pentru o anumită afecțiune se poate face doar după consultarea medicului, cu acordul său. (2, 4, 6, 7)

De asemenea, deoarece produsele descrise ca fiind naturale și obținute din plante nu necesită aprobări stricte, unele produse pot conține doar cantități minime din ingredientele active promise sau pot fi contaminate cu substanțe nedorite. În plus, au fost documentate cazuri în care anumite produse au fost comercializate ca fiind „naturale” sau „organice” când, de fapt, conțineau substanțe chimice sintetice sau ingrediente care nu erau considerate naturale. Astfel de practici, extrem de răspândite în special în țările aflate în curs de dezvoltare, pot avea efecte toxice sau adverse asupra consumatorilor. Alte motive pentru care produsele naturale din plante pot fi nocive pentru consumator:

Efecte secundare neașteptate

Chiar dacă sunt etichetate ca fiind naturale, produsele din plante pot provoca efecte secundare. De exemplu, multe plante conțin substanțe chimice naturale care pot provoca reacții alergice sau pot avea efecte nedorite asupra sănătății, cum ar fi iritații cutanate sau probleme gastrointestinale. Din acest motiv, consultarea cu un medic cu privire la interacțiunile potențiale ale produselor descrise ca fiind naturale cu produse tradiționale constituie un pas esențial pentru a evita complicațiile neașteptate. (2, 3)

Supradozaj și utilizare necorespunzătoare

Consumul excesiv sau utilizarea necorespunzătoare a produselor din plante poate duce la supradozaj și ulterior la efecte adverse grave. De exemplu, uleiurile esențiale pot fi foarte concentrate și trebuie diluate înainte de utilizare. Utilizarea necorespunzătoare a acestor uleiuri, de exemplu prin omiterea diluării lor, poate provoca iritații ale pielii sau ale ochilor. (5, 6)

Lipsa de eficacitate

Nu toate produsele din plante au dovedit eficacitatea în studii clinice. Utilizarea unor astfel de produse cu speranța obținerii remisiunii unei anumite afecțiuni grave este contraindicată, deoarece în general eficacitatea lor este una redusă asupra unor astfel de condiții. Consultarea cu un profesionist din domeniul sănătății este esențială pentru a evalua eficacitatea unui produs. (2, 3)

Nu sunt soluții universale

Un produs natural din plante care funcționează bine pentru o persoană poate să nu aibă același efect sau să aibă efecte adverse pentru o altă persoană. Variabilitatea în ceea ce privește răspunsul organismului la produsele din plante poate depinde de mai mulți factori, inclusiv de starea de sănătate a unei persoane, eventualele alergii sau sensibilități, vârsta, sexul și alți factori individuali. De exemplu, o plantă care este bine tolerată de majoritatea oamenilor ar putea provoca reacții alergice severe la un individ care are o sensibilitate specifică la una dintre componentele sale. (3, 6)

Cum se poate face distincția între produsele sigure și cele nesigure?

Deși situația particulară a fiecărui individ este esențială pentru stabilirea eficacității unui anumit produs, cât și pentru stabilirea riscurilor asociate cu utilizarea lui, există unele criterii care pot fi folosite pentru a face diferența dintre un produs natural și unul care nu este natural. În primul rând, eticheta produsului poate oferi informații esențiale cu privire la substanțele conținute. Din acest motiv, se recomandă să se verifice întotdeauna dacă produsul este etichetat corespunzător și dacă conține toate informațiile necesare. Reputația brand-ului sau existența unei autorizații din partea autorităților de reglementare sunt alte criterii care pot fi folosite pentru a face distincția între un produs sigur, obținut prin utilizarea unor ingrediente naturale, și unul nesigur. (9, 10)

Recomandări

Înțelegerea potențialelor riscuri asociate cu utilizarea fără acordul medicului a oricăror produse care pot influența sănătatea, fie că sunt ele naturale sau tradiționale, este esențială pentru a lua decizii informate cu privire la tratamentul sau îngrijirea personală. Ignorarea potențialelor efecte nocive ale produselor naturale din plante poate duce la consecințe nefaste pentru starea de sănătate. Prin urmare, alegerea și utilizarea produselor din plante trebuie să fie făcută cu prudență și doar sub supravegherea unui medic.

Data actualizare: 03-11-2023 | creare: 03-11-2023 | Vizite: 412
Bibliografie
(1) Toxic Effects as a Result of Herbal Medicine Intake, link: https://www.intechopen.com/chapters/51762
(2) Unpredictable adverse effects of herbal products, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S027869152100795X
(3) Adverse effects of herbal medicine, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4954321/
(4) Common Herbal Dietary Supplement–Drug Interactions, link: https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2017/0715/p101.html
(5) Herbal medicines can have dangerous side effects, research reveals, link: https://www.theguardian.com/australia-news/2017/feb/06/herbal-medicines-can-have-dangerous-side-effects-research-reveals
(6) Herbal Drug Misuse: Effects & Addiction, link: https://sunrisehouse.com/herbal-drugs
(7) Drug interactions between herbal and prescription medicines, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14640772
(8) The growing use of herbal medicines: issues relating to adverse reactions and challenges in monitoring safety, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3887317
(9) Unsafe and potentially safe herbal therapies, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10030529
(10) Herbal medicines, link: https://www.nhs.uk/conditions/herbal-medicines
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: