Efectele apei sărate (de mare) asupra organismului
©
Autor: Dr. Purtan Teodora
Vacanțele petrecute pe litoral şi apa de mare nu reprezintă doar o sursă de relaxare, ci şi un factor benefic sănătății organismului. Conform studiilor efectuate, apa de mare prezintă un grad de salinitate de 3,5% (aproximativ 35 grame de sare pe litru de apă), ceea ce indică faptul că fiecare kilogram de apă marină deține în componență 35 de grame de săruri minerale, acestea din urmă fiind reprezentate de ioni de sodiu, magneziu, calciu, clor şi altele.
Cercetările efectuate pe acest subiect au demonstrat numeroase beneficii ale apei de mare asupra organismului uman, unele dintre acestea nefiind încă elucidate. În continuare vom prezenta câteva dintre ele:
Cercetările efectuate pe acest subiect au demonstrat numeroase beneficii ale apei de mare asupra organismului uman, unele dintre acestea nefiind încă elucidate. În continuare vom prezenta câteva dintre ele:
- Creşterea imunității. Apa de mare prezintă în componență numeroase săruri minerale, aminoacizi şi vitamine cu acțune antibacteriană şi antibiotică, care stimulează sistemul imunitar şi previn apariția diferitelor infecții. Studiile realizate în acest sens au demonstrat faptul că apa de mare deține în componență diferite elemente asemănătoare celor din plasma sangvină, ceea ce favorizează absorbția eficientă in organism a acestor substanțe, în timpul înotului. Totodată, vaporii din apa de mare, bogați în ioni negativi, sunt utili pentru menținerea sănătății tractului respirator.
- Tratament în cadrul unor afecțiuni respiratorii. Inhalarea vaporilor din apa sărată de mare este utilă în tratamentul astmului bronşic, a sinuzitei şi a bronşitei. Vaporii de mare au capacitatea de a reduce inflamația de la nivelul căilor respiratorii, asigurând o bună funcționalitate a tractului respirator.
- Combaterea alergiilor respiratorii. Persoanelor cu alergii la praf sau la polen le sunt recomandate spălăturile nazale repetate cu apă de mare. Aceasta datorită faptului că apa de mare favorizează reducerea inflamației determinată de diferiți agenți alergeni, fiind utilă în menținerea sănătății mucoasei nazale.
- Îmbunătățirea circulației sangvine. S-a dovedit că înotul îndelungat în apa de mare stimulează funcția circulatorie a sângelui şi oxigenează diferitele țesuturi din organism.
- Menținerea sănătății pielii. Cu toții am observat aspectul catifelat al pielii care apare în urma unei îmbăieri în mare. Aceasta se datorează nivelului crescut de magneziu din apa de mare care facilitează hidratarea pielii şi reduce inflamația de la acest nivel. Totodată, apa de mare are acțiune exfoliantă şi cicatrizantă asupra pielii, favorizând vindecarea diferitelor leziuni.
- Tratament în diferite afecțiuni cutanate. Numeroase persoane cu eczeme, acnee sau psoriazis au fost îndrumate de către medicul dermatolog să meargă la mare. Aceasta datorită faptului că, apa de mare cu conținut crescut de sare şi alte substanțe minerale favorizează ameliorarea şi chiar dispariția acestor afecțiuni.
- Facilitează vindecarea rănilor. Apa de mare deține un nivel crescut de sulfați, calciu, clor şi magneziu în componență, care stimulează procesele de vindecare a leziunilor tegumentare.
- Ameliorarea stărilor de anxietate, stres sau depresie. Datorită conținutului crescut de litiu şi magneziu, apa de mare are capacitatea de a combate stările de anxietate, depresie şi stresul psihic, acestea având efecte negative nu doar asupra psihicului persoanei în cauză, ci şi asupra aspectului fizic. Oamenii de stiință au demonstrat că, în timpul înotului, apa de mare favorizează stabilizarea nivelului de serotonină la nivel cerebral, cu inducerea unei stări de bine, îndepărtarea stresului şi relaxarea musculaturii.
- Ameliorarea reumatismului articular acut, a artritei şi a durerilor musculare. Cercetările realizate în acest sens au demonstrat faptul că apa de mare poate încetini evoluția proceselor inflamatorii şi distructive de la nivelul articulațiilor și poate favoriza ameliorarea durerilor reumatice, articulare şi musculare, favorizând vindecarea articulațiilor afectate. Totodată, apa de mare are capacitatea de a întări oasele şi țesuturile din organism.
- Combaterea oboselii şi scăderea poftei de mâncare. Cercetările realizate în acest sens au demonstrat faptul că ingerarea unui pahar cu apă sărată de mare reduce pofta de mâncare şi îndepărtează oboseala din organism. [1], [2]
Data actualizare: 06-07-2019 | creare: 08-10-2018 | Vizite: 7287
Bibliografie
1. Potential Health Benefits of Deep Sea Water: A Review, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5221345/2. What Are the Side Effects of Drinking Sea Water?, link: https://www.livestrong.com/article/156036-what-are-the-side-effects-of-drinking-sea-water/
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni