Editarea genelor cu CRISPR devine mai sigură, după reproiectarea proteinei Cas9

©

Autor:

Editarea genelor cu CRISPR devine mai sigură, după reproiectarea proteinei Cas9
Oamenii de știință au reproiectat o componentă cheie a unui instrument de editare genetică bazat pe CRISPR, folosit pe scară largă, numit Cas9, pentru a reduce de mii de ori probabilitatea instrumentului de editare genetică să țintească porțiunea greșită a ADN-ului, rămânând totodată la fel de eficientă ca versiunea originală, făcând-o potențial mult mai sigură.
Una dintre marile provocări ale utilizării editării genetice bazate pe CRISPR la oameni este că mașina moleculară face uneori modificări în secțiunea greșită a genomului unei gazde, creând posibilitatea apariției unor mutații periculoase, în încercarea de a repara o altă mutație genetică. Într-un nou studiu, oamenii de știință de la Universitatea Texas din Austin au reproiectat Cas9, o componentă cheie a CRISPR, diminuând semnificativ riscul de țintire a porțiunii greșite a ADN-ului. Lucrarea cercetătorilor este descrisă într-o lucrare publicată recent în revista Nature.

Reproiectările anterioare ale proteinei, menite să reducă interacțiunile în afara țintei, au îmbunătățit precizia, însă prin sacrificarea vitezei. Noua versiune a proteinei, numită Super Fi-Cas9, este la fel de rapidă ca proteina apărută în mod natural. Până acum, cercetătorii au demonstrat utilizarea SuperFi-Cas9 pe ADN-ul din eprubete. În prezent, autorii colaborează cu alți cercetători care intenționează să testeze SuperFi-Cas9 pentru editarea genelor în celulele vii. De asemenea, lucrează pentru a dezvolta versiuni mai sigure și mai active ale Cas9.

„Studiul nostru ar putea schimba jocul în ceea ce privește o aplicare mai largă a sistemelor CRISPR Cas în editarea genelor”, a spus co-autorul studiului, Kenneth Johnson, profesor de bioștiințe moleculare la Universitatea Texas din Austin.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-06-2023 | creare: 04-03-2022 | Vizite: 442
Bibliografie
Gene Editing gets safer thanks to redesigned Cas9 protein, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220302110639.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Enzimele de editare genică observate în acțiune prin imagistică 3D
  • Au fost descoperite noi utilizări ale materialelor inteligente programabile CRISPR
  • Cercetătorii indică o modalitate mai sigură de a furniza terapia genică CRISPR
  •