Influențe genetice asupra retinolului circulant și relația acestuia cu sănătatea umană

©

Autor:

Influențe genetice asupra retinolului circulant și relația acestuia cu sănătatea umană
Un studiu amplu publicat în Nature Communications oferă o evaluare cuprinzătoare a influenței retinolului, un micronutrient solubil în grăsimi esențial pentru procese fiziologice precum vederea, diviziunea celulară, funcția imunitară și neurodezvoltarea. Retinolul, provenit din diete bazate pe produse animale, este stocat și metabolizat în principal de ficat și transportat în corp prin proteina de legare a retinolului 4 (RBP4), care formează un complex cu proteina tetrameră transtiretină (TTR) pentru a îmbunătăți stabilitatea și a reduce filtrarea renală.
Studiul a identificat opt loci de variante comune asociate cu retinolul și un semnal de variantă nou, evidențiind semnale genetice asociate cu retinolul în afara complexului principal de transport RBP4-TTR. Aceste gene sunt expresate în mod semnificativ în ficat și sunt asociate cu metabolismul carbohidraților, având un rol important în metabolismul energetic hepatic. Analiza randomizării mendeliene a studiului a subliniat rolul lipidelor în controlul abundenței retinolului circulant și a sugerat posibilitatea ca homeostazia glucozei din sânge să influențeze abundența retinolului circulant prin mecanisme independente de lipide, implicând posibil transportorul de glucoză controlat de insulină GLUT4.

Printre genele prioritizate, glucokinaza regulator (GCKR), forkhead box p2 (FOXP2), RBP4 și TTR au arătat asocieri cauzale puternice cu abundența retinolului circulant. Rolul GCKR în procesele legate de glucoză și lipide este bine cunoscut, în timp ce FOXP2 este asociat cu funcții neurologice, cum ar fi procesarea limbajului, dar asocierea sa cu retinolul nu este clar documentată.

Studiul a dezvăluit, de asemenea, roluri mai puțin caracterizate ale retinolului, inclusiv influența sa asupra structurii și conectivității creierului, modulând grosimea și suprafața mai multor regiuni cerebrale. O asociere inversă între nivelul circulant de retinol și grosimea cortexului cingulat anterior rostral drept indică un rol protector al retinolului în schizofrenie.

Analiza fenomului largă a retinolului a dezvăluit efecte cauzale ale retinolului asupra mai multor fenotipuri clinice, inclusiv inflamația, adipozitatea, măsurile oculare, microbiomul și fenotipurile cerebrale derivate din RMN. Lipidele și creatinina serică au fost identificate ca factori care influențează în mod cauzal abundența retinolului circulant.

În concluzie, studiul subliniază impactul complex al factorilor genetici asupra nivelurilor de retinol circulant și potențialul său rol protector în diverse condiții de sănătate, inclusiv schizofrenia, oferind perspective valoroase pentru înțelegerea mecanismelor subiacente și pentru dezvoltarea unor strategii terapeutice bazate pe retinol.

sursa: News Medical

Data actualizare: 26-02-2024 | creare: 26-02-2024 | Vizite: 336
Bibliografie
Largest genetic study on circulating retinol reveals new insights into its impact on health, link: https://www.news-medical.net/news/20240221/Largest-genetic-study-on-circulating-retinol-reveals-new-insights-into-its-impact-on-health.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum