Alternative sănătoase la zahăr
Autor: Patriche Silvia
![Alternative sănătoase la zahăr](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=40076.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
În mod ideal, ar trebui să renunÈ›i la zahăr sub toate formele cel puÈ›in o perioadă. RenunÈ›are va ajuta la reechilibrarea producÈ›iei de hormoni È™i a glicemiei È™i va contribui la o stare generală de sănătate mult mai bună. (1)
Până la renunÈ›area complete la zahăr ne putem orienta spre alternative mai sănătoase la zahărul alb. De aceea, este important să alegi acele alternative care oferă È™i altceva pe lângă gustul dulce, de exemplu, antioxidanÈ›i, fibre È™i/sau vitamine. În continuare poÈ›i citi mai multe despre principalele alternative sănătoase la zahăr.
Sucurile de fructe
Dacă alegi un suc organic sau prepare chiar tu sucul în casă vei beneficia È™i de vitamine, antioxidanÈ›i È™i alte substanÈ›e nutritive prezente în mod natural în fruct. Principala problemă a acestor sucuri este că au un conÈ›inut ridicat de zahăr. De asemenea, atunci când consumăm fructe sub formă de suc avem senzaÈ›ia că nu am consumat calorii, iar acest lucru ne face să căutăm ceva de mâncare. Mai mult, consumate sub formă de suc, fructele cresc mult mai repede nivelul zahărului din sânge. Ulterior, glicemia scade la fel de repede È™i avem nevoie de încă puÈ›in zahăr. Astfel, se creează un cerc vicios. (2, 3)
Cum poți contracara acest lucru? Ai putea face un suc dintr-un amestec de fructe și legume. Astfel, conținutul de zahăr va fi ceva mai mic și vei beneficia și de fibre, vitamine și antioxidanți.
Mierea
Se spune că mierea este mai uÈ™or de digerat decât zahărul deoarece moleculele macro au fost mărunÈ›ite de către albine. De asemenea, mierea conÈ›ine cantități mici de vitamine, minerale È™i antioxidanÈ›i, absente în cazul zahărului. Mai mult, mierea poate fi folosită pentru a calma tusea. (4)
Vestea mai puÈ›in bună este că o linguriță de miere furnizează 21 de calorii È™i 5 grame de glucoză. Prin comparaÈ›ie, o linguriță de zahăr oferă „doar” 16 calorii È™i 4 grame de glucoză. Mierea este mult mai densă decât zahărul, deci poÈ›i obÈ›ine acelaÈ™i efect dulce folosind o cantitate mai mică.
Zahărul de cocos
Zahărul de cocos conÈ›ine inulină, o fibră prebiotică benefică pentru digestive care încetineÈ™te absorbÈ›ia glucozei. Mai mult, conÈ›ine vitamine, minerale È™i fitonutrienÈ›i. Este considerat un îndulcitor mai puÈ›in glicemic decât zahărul. (5)
Dintre neajunsuri merită menÈ›ionat faptul că fructoza reprezintă aproximativ 70% din zahărul de cocos, aproape la fel cât are zahărul alb. (6)
Curmalele
Curmalele pot fi folosită ca un înlocuitor al zahărului în dulciurile de casă. ConÈ›ine fibre, vitamine È™i minerale. Au un indice glicemic redus, deci nu cresc nivelul glicemiei la fel de repede precum zahărul rafinat. (7)
Din păcate, curmalele tot conÈ›in carbohidraÈ›i, un singur fruct având peste 70% conÈ›inut de zahăr.
Siropul de arțar
Reprezintă una dintre cele mai apropiate de natură surse de zahăr. De asemenea, conÈ›ine antioxidanÈ›i; o culoare mai închisă înseamnă că are un conÈ›inut mai mare de antioxidanÈ›i. În plus, siropul de arÈ›ar conÈ›ine mai puÈ›ină fructoză decât alte alternative la zahăr. (8)
Vestea mai puÈ›in bună este că are mai puÈ›ine vitamine decât mierea, are 17 calorii È™i 4 grame de zahăr într-o linguriță. Mai mult, are un gust specific ce poate schimba gustul unor deserturi.
Stevia
Stevia nu conÈ›ine zahăr sau calorii, dar este de 200-350 de ori mai dulce decât zahărul. DeÈ™i nu are calorii sau zahăr, gustul excesiv de dulce transmite corpului că urmează să primească un conÈ›inut caloric, iar atunci când nu apar poate creÈ™te pofta de mâncare. (9)
Siropul de agave
Siropul de agave oferă mai mulÈ›i nutrienÈ›i decât zahărul, însă mai puÈ›ini decât mierea. Are un conÈ›inut ridicat de calorii È™i de fructoză (85%), chiar mai mult decât siropul de porumb, iar consumul excesiv poate creÈ™te riscul de îngrășare È™i obezitate. (10, 11)
Xilitolul
Xilitolul este o alternativă la zahăr cu un gust asemănător cu acesta. Este extras din lemnul de mesteacăn È™i poate fi întâlnit È™i în alte fructe sau legume. ConÈ›ine 2,4 calorii pe gram, cu 40% mai puÈ›ine decât în cazul zahărului alb.
Spre deosebire de zahăr, xilitolul nu creÈ™te nivelul glicemiei È™i al insulinei. Consumat cu moderaÈ›ie este bine tolerat de organism însă poate fi toxic pentru căței, deci dacă ai un patruped este bine să È›ii xilitolul departe de el. (12)
Dintre dezavantaje merită menționat faptul că poate cauza diaree. (13)
Eritriolul
Eritriolul poate fi extras din fructe È™i legume însă se obÈ›ine adesea din amidon de porumb. Are un conÈ›inut caloric redus, de doar 0, 24 de calorii pe gram È™i are un gust similar cu al zahărului. Organismul uman nu are enzimele necesare pentru a digera eritriolul, astfel că este absorbit în sânge È™i eliminat prin urină. (14)
De asemenea, eritriolul nu creÈ™te nivelul glicemiei, al insulinei, colesterolului sau trigliceridelor. În ciuda acestor lucruri, există studii care arată că eritriolul a dus la creÈ™terea masei grase È™i a contribuit la îngrășare. Atunci când consumi zahăr sau miere, glucoza se metabolizează, iar hormonii dau semnalul pentru scăderea apetitului. În cazul eritriolului, acest nu se metabolizează È™i ajunge să întreÈ›ină senzaÈ›ia de foame; acest lucru poate duce la un consum alimentar ridicat. (15)
Consumat cu moderaÈ›ie, eritriolul este sigur pentru oameni, însă producÈ›ia pe scară largă este scumpă È™i ia mult timp iar acest lucru se reflectă È™i în preÈ›uri, un kilogram costând peste 40 de lei.
Siropul de yacon
Siropul de yacon este extras din planta cu acelaÈ™i nume originară din America de Sud. Acesta este dulce, are o culoare închisă È™i o textură asemănătoare cu melasa. Siropul conÈ›ine 40-50% fructoligozaharide, o formă specială de zahăr care nu poate fi digerată de organism.
Are un conÈ›inut redus de calorii, aproximativ o treime cât zahărul alb, 1,3 calorii pe gram. (16)
Siropul de yacon este sigur dacă este consumat cu moderaÈ›ie, însă în cantități mari poate cauza gaze intestinale, diaree È™i o stare generală de disconfort.
Posibile riscurile ale folosirii alternativelor la zahăr
Alternativele la zahăr te pot ajuta să reduci consumul de zahăr, însă ar trebui consumate cu moderaÈ›ie. DeÈ™i sunt catalogate drept sănătoase, multe studii nu au găsit o legătură între alternativele la zahăr È™i un efect benefic asupra riscului de diabet sau obezitate. (17, 18)
De fapt, alternativele la zahăr pot creÈ™te poftele alimentare, în special pentru produse dulci. (19)
2. Top 10 Best (And Worst) Natural Sugar Substitutes, link: https://lyfefuel.com/blogs/lyfefuel/top-10-best-sugar-substitues
3. Sugar Alternatives – Pros and Cons of Refined Sugars & Sugar Substitutes, link: https://farmtojar.com/sugar-alternatives/
4. Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/
5. Coconut (Cocos nucifera L.) sap as a potential source of sugar: Antioxidant and nutritional properties, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7174220/
6. Effects of sugarcane, palm sugar, coconut sugar and sorbitol on starch digestibility and physicochemical properties of wheat based foods, link: https://www.researchgate.net/publication/281799373_Effects_of_sugarcane_palm_sugar_coconut_sugar_and_sorbitol_on_starch_digestibility_and_physicochemical_properties_of_wheat_based_foods
7. Dates as a substitute for added sugar in traditional foods – A case study with idli, link: https://www.researchgate.net/publication/258121134_Dates_as_a_substitute_for_added_sugar_in_traditional_foods_-_A_case_study_with_idli
8. Comparative analysis of maple syrup to other natural sweeteners and evaluation of their metabolic responses in healthy rats, link: https://www.researchgate.net/publication/268695156_Comparative_analysis_of_maple_syrup_to_other_natural_sweeteners_and_evaluation_of_their_metabolic_responses_in_healthy_rats
9. Stevia Beverage Consumption prior to Lunch Reduces Appetite and Total Energy Intake without Affecting Glycemia or Attentional Bias to Food Cues: A Double-Blind Randomized Controlled Trial in Healthy Adults, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32125421/
10. Adverse metabolic effects of dietary fructose: results from the recent epidemiological, link: clinical, and mechanistic studies. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23594708/
11. Effects of agave nectar versus sucrose on weight gain, adiposity, blood glucose, insulin, and lipid responses in mice, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25011004/
12. Xylitol’s Health Benefits beyond Dental Health: A Comprehensive Review, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723878/
13. Erythritol Is More Effective Than Xylitol and Sorbitol in Managing Oral Health Endpoints, link: https://pdfs.semanticscholar.org/31fa/4c192fc754fc09f011e6f39065891de5bd61.pdf
14. Erythritol as sweetener—wherefrom and whereto?, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5756564/
15. Erythritol is a pentose-phosphate pathway metabolite and associated with adiposity gain in young adults, link: https://www.pnas.org/content/114/21/E4233
16. Yacon (Smallanthus sonchifolius) as a Food Supplement: Health-Promoting Benefits of Fructooligosaccharides, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4963912/
17. Non-nutritive Sweeteners and Glycaemic Control, link: https://link.springer.com/article/10.1007/s11883-019-0814-6
18. Natural Alternative Sweeteners and Diabetes Management, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31754814/
19. Does Consuming Sugar and Artificial Sweeteners Change Taste Preferences?, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4500487/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Alimente ce ne protejează de cancer - conform studiilor
- Fastingul și autocurătarea celulară (autofagia) - cum curăță postul alimentar celulele senescente
- Fructele de mare - beneficii și riscuri pentru sănătate
- Dieta pentru masă musculară: Recomandările experților pentru un corp puternic
intră pe forum