Cele mai bune legume
Autor: Vasiliu Alina
![Cele mai bune legume](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=37348.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Consumul de legume reprezintă una dintre cele mai ușoare metode de a-ți îmbunătăți sănătatea și starea de bine.
Toate legumele conțin vitamine, minerale și fibre sănătoase. Cu toate acestea, unele au beneficii excepționale pentru sănătate.
1. Spanacul
Spanacul este o legumă verde cu frunze. Este, de asemenea, o sursă de calciu, vitamine, fier și antioxidanți.
Datorită conținutului său de fier și calciu, spanacul este indicat, mai ales persoanelor care urmează o dietă fără carne sau lactate.
30 de grame de spanac furnizează 56% din necesarul zilnic de vitamina A, plus întreagul necesar de vitamina K.
2. Kale
Kale se numără printre cele mai bune legume, deoarece este o sursă de vitamine A, C și K.
Kale poate fi benefică pentru persoanele cu colesterol ridicat. Un mic studiu raportează că bărbații cu colesterol ridicat care au băut 150 de mililitri de suc de kale pe zi, timp de 12 săptămâni au experimentat o reducere cu 10% a lipoproteinei cu densitate mică sau a colesterolului „rău”. (2) Alte cercetări sugerează că sucul de kale reduce tensiunea arterială, colesterolul din sânge și nivelul glicemiei.
3. Broccoli
Broccoli aparține familiei cruciferoase de legume. Este descris ca una dintre cele mai bune legume, deoarece este bogat într-un compus vegetal care conține sulf, cunoscut sub numele de glucosinolat, precum și sulforafan, un produs secundar al glucosinolatului.
Sulforafanul are un efect protector împotriva cancerului. Într-un studiu efectuat pe animale, sulforafanul a fost capabil să reducă dimensiunea și numărul de celule canceroase de la nivelul sânului, blocând totodată creșterea tumorii la șoareci (3).
Consumul de broccoli poate ajuta și la prevenirea altor tipuri de boli cronice. Un studiu realizat în 2010 a descoperit că aportul de broccoli ar putea proteja inima de stresul oxidativ (4).
4. Usturoi
Usturoiul are o lungă istorie de utilizare ca plantă medicinală. Poate fi inclus în clasificarea celor mai bune legume deoarece conține un compus activ denumit alicină. Mai multe studii au arătat că usturoiul poate regla glicemia, și poate promova sănătatea inimii.
Într-un studiu efectuat pe animale, șobolanii diabetici au primit, fie ulei de usturoi, fie trisulfură de dialil, o componentă a usturoiului. Ambii compuși au determinat o scădere a zahărului din sânge și o îmbunătățire a sensibilității la insulină (5).
Un alt studiu s-a bazat pe consumul de usturoi. Rezultatele au arătat că usturoiul a fost capabil să scadă colesterolul total din sânge, trigliceride și colesterolul LDL.
5. Mazăre
Mazarea verde este o bună sursă de proteine, iar consumul acesteia este eficientă pentru cei care sunt vegetarieni și vegani și, care au nevoie să-și stimuleze aportul de proteine.
Mazărea și alte leguminoase conțin fibre, care susțin bacteriile bune din intestin pentru a asigura mișcări intestinale regulate și un tract digestiv sănătos. De asemenea, sunt bogate în saponine, care pot oferi beneficii antioxidante și anticancerigene.
6. Varză de Bruxelles
La fel ca broccoli, varza de Bruxelles este un membru al familiei cruciferoase de legume și conține aceiași compuși vegetali care promovează sănătatea.
Cunoscută drept una dintre cele mai bune legume, varza de Bruxelles conține kaempferol, un antioxidant care poate fi eficient în prevenirea deteriorării celulelor.
Un studiu realizat pe animale a descoperit că kaempferolul protejează împotriva radicalilor liberi, care cauzează leziuni oxidative la nivelul celulelor și poate contribui la boala cronică.
Un alt studiu a arătat că un consumul regulat de varză de Bruxelles a dus la o creștere cu 15-30% a unor enzime specifice care controlează detoxifierea, ceea ce ar putea scădea riscul de cancer colorectal (6).
7. Morcovi
Morocovii sunt o sursă bogată de vitamina A sub formă de beta-caroten. Vitamina A este vitală pentru o vedere sănătoasă. Anumiți nutrienți din morcovi pot avea și proprietăți de combatere a cancerului. Un studiu din 2011 raportează că extractul de suc de morcov poate ucide sau inhiba creșterea celulelor leucemiei. (7)
8. Ghimbir
Ghimbirul conține proprietăți antiinflamatorii puternice, care pot fi de ajutor în tratarea tulburărilor legate de inflamație, cum ar fi artrita, lupusul sau guta.
9. Roșii
Roșiile, unele dintre cele mai bune legume, conțin licopen, un puternic antioxidant care poate juca un rol în prevenirea cancerului. Cercetările sugerează că licopenul poate ajuta la prevenirea cancerului de prostată. (8) Beta-carotenul din roșii are, de asemenea, efecte anticancerigene.
10. Sparanghel
90 de grame de sparanghel asigură o treime din necesarul zilnic de folat. Această cantitate oferă, de asemenea, multă seleniu, vitamina K, tiamină și riboflavină.
Obținerea de suficient folat din surse precum sparanghelul poate oferi protecție împotriva bolilor și poate preveni defectele de naștere ale tubului neural în timpul sarcinii.
De la furnizarea de vitamine și minerale esențiale până la combaterea bolilor, este clar că includerea legumelor în dieta ta este esențială pentru o sănătate bună.
În timp ce legumele enumerate în acest articol au fost studiate pe larg pentru beneficiile lor pentru sănătate, există multe alte legume care sunt de asemenea excelente pentru sănătatea ta.
2. Kale juice improves coronary artery disease risk factors in hypercholesterolemic men.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18548846
3. Sulforaphane, a dietary component of broccoli/broccoli sprouts, inhibits breast cancer stem cells. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20388854
4. Dietary broccoli sprouts protect against myocardial oxidative damage and cell death during ischemia-reperfusion. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20706790
5. Garlic: a review of potential therapeutic effects. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/
6. Effects of consumption of Brussels sprouts on intestinal and lymphocytic glutathione S-transferases in humans.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7554064
7. Bioactive chemicals from carrot (Daucus carota) juice extracts for the treatment of leukemia. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21864090
8. Dietary lycopene intake and risk of prostate cancer defined by ERG protein expression. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26817504
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ce probleme de sanatate apar daca se mananca rar vegetale?
- Arsuri instantanee pe limba
- Ce părere aveți despre legumele fierte?
- Dieta bazata doar pe plante si legume
- Regim alimentar numai cu fructe si legume fierte