Dormind în pat cu animalul de casă - implicații medicale
Autor: Cristache Crina
Compania unui animal poate fi cu adevărat benefică, fie că vorbim despre influența asupra psihicului, sau, mai pragmatic, despre efectele favorabile ale acestuia din punct de vedere al sănătății fizice, precum scăderea tensiunii arteriale, creșterea speranței de viață sau întărirea sistemului imun și scăderea nivelului de cortizol din sânge. (1, 2)
Dar, în aproape orice relație stăpân-câine tipică intervine, la un moment dat, dilema anecdotică: a lăsa sau a nu lăsa blănosul să doarmă în pat?
Răspunsul la această întrebare este: e alegerea ta.
Pe acest subiect s-au făcut sute de comentarii, bazate pe opiniile specialiștilor, cât și pe experiențele personale ale stăpânilor. Momentan, sunt cunoscute numeroase efecte negative și pozitive legate de împărțitul patului cu animalul de companie, care pot constitui o mai mare sau mai mică influență asupra deciziei stăpânului, în funcție de prioritățile sale.
De ce poate fi rău să dormi cu animalul de casă în pat
Printre efectele negative ale dormitului în același pat cu animalul de companie se numără:
- Contractarea unor boli infecțioase bacteriene (ex: cu bacterii din genurile Staphyloccocus, Campylobacter, Salmonella, Brucella, Bartonella), virale (ex: virusul rabic) sau parazitoze (ex: toxoplasmoza) – de-a lungul timpului au fost înregistrate și cazuri de transmitere a stafilococului auriu meticilino-rezistent (MRSA) sau a bacilului Yersinia pestis (răspunzător de ciuma bubonică) de la animalul de companie la om (2, 3)
- Dezvoltarea unor alergii sau exacerbarea celor preexistente – animalele de companie constituie o sursă importantă de alergeni (ex: fire de păr, particule de praf sau de polen care se prind de blăniță)
- Considerente legate de igienă – o lenjerie de pat curată este foarte importantă pentru menținerea sănătății, ceea ce nu e posibil de fiecare dată în cazul animalelor de companie (2, 3)
De ce poate fi bine să dormi cu animalul de casă în pat
Însă este foarte important să amintim și efectele benefice ale împărțirii patului cu animalul de companie, precum:
- Reducerea stresului și anxietății – printre persoanele care suferă de insomnie s-a înregistrat o ameliorare importantă a simptomatologiei; reducerea stresului poate fi corelată cu creșterea secreției de oxitocină pe care o experimentează stăpânii animalelor de companie atunci când dorm sau petrec timpul cu acestea
- Sentimentul de siguranță conferit de prezența animalului de companie – mai ales în rândul persoanelor care locuiesc singure
- Întărirea relației stăpân-animal de companie – dacă timpul petrecut cu pisica sau cățelul este de obicei redus ziua, dormitul împreună cu acesta constituie o modalitate de asigurare a unei legături armonioase între om și animalul de companie
- Îmbunătățirea calității somnului persoanelor care suferă de dureri cronice (4, 5)
Așadar, dacă prietenului tău cu blăniță îi face plăcere să doarmă în pat cu tine, nu e neapărat necesar să îi interzici acest lucru, însă e recomandat să iei câteva măsuri astfel încât să nu te expui la pericole inutile pentru sănătatea ta.
Măsuri indicate dacă ai luat decizia de a dormi în pat cu animalul tău de companie:
1. Spală-te pe mâini des
Din copilărie suntem învățați să ne spălăm pe mâini corect și des. Iar acest sfat valoros se aplică și în acest caz: indiferent dacă vrei să citești o carte, vizionezi un film sau mănânci o gustare (mai ales în această situație), este recomandat să te speli pe mâini după ce te-ai jucat cu animalul de casă – animalul tău este însoțit în fiecare clipă a vieții lui de o mulțime de bacterii, recent înregistrându-se cazuri de infecții cu tulpini bacteriene multidrog-rezistente din specii ale genului Campylobacter, transmise de la animal la om, dar care pot fi prevenite prin simplul spălat al mâinilor.
2. Folosește măsurile de prevenție a contractării căpușelor și puricilor recomandate de medicul veterinar
Controalele medicale periodice sunt esențiale, atât pentru tine, cât și pentru animalul tău de companie. Orice plimbare în parc sau ieșire în natură poate implica o posibilă contractare de către acesta a unor paraziți, cei mai comuni fiind puricii sau căpușele. Amintind aici de boala Lyme (cauzată de specii bacteriene din genul Borrelia, al căror vector e reprezentat de căpușe) și de consecințele posibil fatale ale contractării acesteia, tratamentul pentru prevenția acestor paraziți nu trebuie neglijat!
De asemenea, este util de menționat importanța informării medicului veterinar în legătură cu toate schimbările stării generale a animăluțului tău, facilitând astfel diagnosticul și tratamentul optim al diverselor boli potențial contagioase (ex: infecții bacteriene sau parazitoze) și nu numai.
3. Fii atent la ce mănâncă animalul tău de companie
După cum probabil ai observat deja, animalul tău de companie poate poate găsi comestibile multe lucruri care constituie adevărate focare de infecție, precum animale moarte sau gunoi, care îl pot îmbolnăvi. Unele afecțiuni grave se pot transmite de la animal la stăpân, iar cel mai eficient mod de a preveni acest lucru este controlul alimentației și supravegherea acestuia în timpul plimbărilor.
4. Include-ți patrupedul în rutina de seară
Curăță lăbuțele câinelui/pisicii tale de fiecare dată înainte de culcare. De asemenea, este importantă și păstrarea igienei orale a animalului, fiind recomandată spălarea pe dinți a acestuia în fiecare seară. Chiar dacă, la început, există posibilitatea ca aceste mici schimbări să fie mai puțin acceptate de el, repetarea lor și crearea și menținerea unei rutine zilnice vor face ca, în timp, animalul tău de companie să fie obișnuit cu ”ritualul de seară”. (1)
2. “The Power of Pets.” National Institutes of Health, U.S. Department of Health and Human Services, 6 Mar. 2018, link: https://newsinhealth.nih.gov/2018/02/power-pets
3. Ghasemzadeh, I, and S H Namazi. “Review of Bacterial and Viral Zoonotic Infections Transmitted by Dogs.” Journal of Medicine and Life, Carol Davila University Press, 2015, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5319273/
4. Should You Sleep With Your Pet? Health Risks and Benefits.” Tuck Sleep, link: https://www.tuck.com/sleeping-with-pets/
5. “Hotly Debated Habit Could Be an Emotional Godsend - And Doesn't Cost a Penny.” Mercola.com, link: https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2018/11/30/health-benefits-of-sleeping-with-your-dog.aspx
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Zgarietura de catelus - biceps si palma
- Panica
- Ajuta un animăluț de companie pentru noi?
- Boli transmise de la caine la om