Efectele lipsei activității sexuale
Autor: Teodorescu Mihai
![Efectele lipsei activității sexuale](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=40608.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Comportamentul sexual, asociat cu o gamă largă de consecințe, inclusiv cu infecții cu transmitere sexuală, poate infuența în moduri diferite sănătatea fizică și psihică a indivizilor. Lipsa activității sexuale sau abstinența totală de la activități sexuale, ce constă în alegerea unei persoane de a nu întreține relații sexuale, este un factor mai puțin cunoscut care poate contribui la deteriorarea stării de sănătate mintale și fizice. (1, 2, 3)
În general, studiile arată că lipsa activității sexuale pentru perioade scurte de timp are consecințe reduse asupra indivizilor, în timp ce abstinența totală de lungă durată poate avea consecințe moderate asupra sănătății, cu o creștere procentuală de peste 50% a riscului de a dezvolta boli coronariene sau tulburări de natură psihică. (1, 2, 3)
Consecințele abstinenței de la activități sexuale diferă în funcție de sex. Un studiu condus de cercetătorii de la Universitatea Ruskin, care a investigat asocierile dintre scăderea activității și funcției sexuale și rezultatele sănătății la adulți, a arătat că bărbații care au raportat o scădere a dorinței sexuale au avut un risc cu 41% mai mare de a dezvolta afecțiuni cronice și un risc cu 63% mai mare de a dezvolta cancer. De asemenea, bărbații care au spus că au o scădere a frecvenței activității sexuale au avut un risc cu 47% mai mare de deteriorare a sănătății autoevaluate. (1, 2, 4)
În cazul femeilor, cele care au raportat o scădere a frecvenței activităților sexuale au avut șanse cu 29% mai mari de a raporta o boală de lungă durată limitată și riscuri cu 86% mai mari de boli coronariene. În plus, femeile care au raportat o scădere a capacității lor de a deveni excitate sexual au avut șanse cu 136% mai mari de a raporta un accident vascular cerebral. (1, 2, 4)
Abstinența sexuală involuntară poate avea efecte negative asupra sănătății mintale și poate influența sănătatea generală a organismului. Lipsa contactelor sexuale cu partenerul de viață poate, de asemenea, să sporească anxietatea și emoțiile negative. Cercetările arată că activitățile sexuale pot ameliora stresul, îmbunătățind sănătatea mintală. (1, 5)
Lipsa activității sexuale poate determina cancer de prostată?
În ciuda numeroaselor cercetări aflate în derulare și a rezultatelor marginal pozitive cu privire la efectele benefice ale activității sexuale, la momentul actual nu există suficiente dovezi care să susțină multe dintre miturile despre efectele negative ale lipsei activității sexuale. În prezent nu există dovezi concludente că lipsa activității sexuale crește riscul de cancer de prostată. Deși unele studii au sugerat că bărbații cu o frecvență mai mare de ejaculare pot avea un risc ușor mai scăzut de cancer de prostată, acest lucru nu se traduce printr-o creștere a riscului în rândul celor inactivi din punct de vedere sexual. (6, 7)
Efectele lipsei activității sexuale: poate abstinența să reducă imunitatea?
La momentul actual nu există date științifice disponibile care să sugereze că inactivitatea sexuală poate dăuna sistemului imunitar. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard a sugerat că persoanele care au întreținut relații sexuale de 1-4 ori pe săptămână aveau mai multă imunoglobină (un anticorp care ajută la prevenirea bolilor) în salivă decât persoanele inactive sau care au făcut sex foarte rar. Cu toate acestea, un nivel mai redus al imunoglobinei nu indică neapărat cât de capabil este sistemul imunitar să-și îndeplinească funcțiile de bază. (1, 8)
Un alt studiu, la care au participat peste 17.000 de respondenți, a arătat că mai mult de o femeie din patru și unul din șanse bărbați care au raportat că au fost inactivi sexual de peste un an au avut niveluri similare de fericire și nicio diferență generală semnificativă de sănătate fizică comparativ cu persoanele active sexual. (8, 9)
(2) Short-term Positive and Negative Consequences of Sex Based on Daily Reports among College Students, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3394901
(3) 9 FAQs About Abstinence, https://www.healthline.com/health/healthy-sex/abstinence
(4) Declines in Sexual Activity and Function Predict Incident Health Problems in Older Adults: Prospective Findings from the English Longitudinal Study of Agein, link: https://link.springer.com/article/10.1007/s10508-019-1443-4
(5) How does celibacy affect your health? Link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326518
(6) Frequent sex: Does it protect against prostate cancer? Link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prostate-cancer/expert-answers/prostate-cancer/faq-20057800
(7) Does Frequent Ejaculation Reduce Your Risk for Prostate Cancer? Link: https://www.healthline.com/health/prostate-cancer/ejaculation-prostate-cancer
(8) Can sexual inactivity weaken your immune system? Link: https://health-desk.org/articles/can-sexual-inactivity-weaken-your-immune-system
(9) Sociodemographic Correlates of Sexlessness Among American Adults and Associations with Self-Reported Happiness Levels: Evidence from the U.S. General Social Survey, link: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10508-017-0968-7
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Sotul meu nu se simte atras de mine
- Sotul meu nu vrea sex
- Sex prost si rar
- Lipsa de sex poate avea consecinte?
- Sex cand si cand
- Triregol afecteaza viata sexuala?
- Sex la 14 ani..
- Abstinenta